Στο πόδι το Αν. Αιγαίο για το Μεταναστευτικό – Γενική απεργία την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου

Στο πόδι το Αν. Αιγαίο για το Μεταναστευτικό – Γενική απεργία την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου

Άλλα έλεγαν προεκλογικά και άλλα κάνουν τώρα

-Αποκλεισμοί λιμανιών και αεροδρομίων

Αμήχανη, όσο και ανίκανη να διαχειριστεί το μείζον πρόβλημα του Μεταναστευτικού η κυβέρνηση. Τα μεγαλεπήβολά σχέδιά της εξακολουθούν να παραμένουν στα χαρτιά, οι προεκλογικές υποσχέσεις για ριζική (αποτελεσματική) αντιμετώπιση αποδεικνύονται «λόγια του αέρα». Δεν γνώ­ριζαν, δεν μπορούν, ελάχιστη σημασία έχει πλέον. Η κατάσταση στα σημεία αιχμής –τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου– επιδεινώνεται σταθερά και όλα συνηγορούν στο ότι είναι θέμα χρό­νου τα πράγματα να τεθούν εκτός ελέγχου.

Οι τοπικοί φορείς (τοπική αυτοδιοίκηση, εμπορικός κόσμος κ.ά.) βιώνουν ασυνή­θιστες καταστάσεις, οι κάτοικοι των νησιών βρίσκονται σε απόγνωση. Σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουν (κινητοποιήσουν) την κυβέρνηση και τις… υπηρεσίες των Αθηνών, κάτοικοι και φορείς προγραμματίζουν δυναμικές κινητοποιήσεις.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Κ. Μουτζούρη α­ποφασίσθηκε να γίνουν συμβολικοί αποκλεισμοί των αεροδρομίων και των λιμανιών αλλά και του κτιρίου του υπουρ­γείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη. Επίσης, σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλή­νης, θα υποβάλουν μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου ενώπιον του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τα αδικήματα παράβασης διατάξεων που αφορούν τη δημόσια υγεία και ασφάλεια από τον εσφαλμένο χειρισμό του Μεταναστευτικού.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση… επιμένει ότι το σχέδιό της για το Μεταναστευτικό δεν αλλάζει, προχωράει και υλοποιείται, ενώ διαβεβαιώνει ότι τα κλειστά κέντρα στα πέντε νησιά θα είναι έτοιμα μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η ένταση που υπάρχει στο Ανατολικό Αιγαίο, αλλά όχι μόνο, με πρωτοβουλία του υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη τις προηγούμενες ημέρες πραγ­ματοποιήθηκαν δύο συσκέψεις.

Σ’ αυτές από πλευ­ράς κυβέρνησης μετείχαν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης, Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος και ο υφυπουργός Άμυνας Αλκ. Στεφανής. Είχαν κληθεί περιφερειάρχες και δήμαρχοι καθώς επίσης και οι κυβερ­νητικοί βουλευτές σε περιφέρειες που αντιμετωπίζουν οξυμμένα προβλήματα λόγω Μεταναστευτικού.

Μεταξύ αυτών της Λάρισας, της Φθιώτιδας, της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, των Δωδεκανήσων, Ρεθύμνης, Ηλείας, Άρτας, Αιτωλοακαρνανίας κ.ά. Οι διαμαρτυρίες των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα αυτών των νησιωτικών περιφερειών, ήταν έντονες και σε υψηλούς τόνους, ζητώντας από τους υπουργούς να προχωρήσει άμεσα η αποσυμφόρηση των νησιών.

Γενική απεργία την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Γενική απεργία την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου στα νησιά του Βορείου Αιγαίου συναποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Εισήσεων, σε τηλεδιάσκεψη υπό τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, προκειμένου οι νησιώτικες κοινωνίες να διαμαρτυρηθούν για την ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα.

Στη Λέσβο, συνεδριάζει το Επιμελητήριο και αναμένεται η απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, ώστε να κλείσουν εκείνη τη μέρα και οι επιχειρήσεις. Στις 22 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι αποφασίστηκε ταυτόχρονα να πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και στα τρία νησιά.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου, επιτροπή υπό τον περιφερειάρχη θα στην Αθήνα, προκειμένου να υπάρξει διαβούλευση για το θέμα με τα αρμόδια υπουργεία.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ