Δένδιας: Άκυρες οι συμφωνίες – Αποσταθεροποιητικές τόσο για τη Λιβύη, όσο και για την ευρύτερη περιοχή…

Δένδιας: Άκυρες οι συμφωνίες – Αποσταθεροποιητικές τόσο για τη Λιβύη, όσο και για την ευρύτερη περιοχή…

Αιχμές κατά της Τουρκίας και την προκλητική της στάση στην ανατολική Μεσόγειο άφησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.

«Θα επαναλάβω και από αυτό το βήμα, σήμερα, ότι οι πρωτοβουλίες μας δεν στρέφονται εναντίον οιουδήποτε. Αντιθέτως, όσες χώρες το επιθυμούν είναι ευπρόσδεκτες, υπό την αυτονόητη, βεβαίως, προϋπόθεση ότι λειτουργούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και ότι επιλέγουν τη συνεργασία και τη σταθερότητα, αντί της έντασης και της αστάθειας», τόνισε αρχικά ο υπουργός.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Κυρίες και κύριοι, είχα τη χαρά να συναντηθώ σήμερα, για μια ακόμη φορά, με τον φίλο μου, τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον κ. Νίκο Χριστοδουλίδη.
Συζητήσαμε τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή και τα επόμενα βήματά μας στο πλαίσιο του στενού μεταξύ μας συντονισμού.
Υπογράψαμε μάλιστα προ ολίγου μπροστά σας το Μνημόνιο Πολιτικών Διαβουλεύσεων και Τεχνικής Συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών, το οποίο περιμένουμε να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον κοινό μας βηματισμό, και σε διμερές και σε περιφερειακό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Προχωρούμε σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως η πλέον πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας για τον αγωγό East Med. Αναπτύσσουμε ισχυρές συνεργασίες με χώρες της περιοχής, στο πλαίσιο μιας κοινότητας κοινής αντίληψης, όπως κατέδειξε και η σύνοδος στο Κάιρο, όπου μετείχε η Γαλλία, αλλά και σαν παρατηρητής η Ιταλία.
Θα επαναλάβω και από αυτό το βήμα, σήμερα, ότι οι πρωτοβουλίες μας δεν στρέφονται εναντίον οιουδήποτε. Αντιθέτως, όσες χώρες το επιθυμούν είναι ευπρόσδεκτες, υπό την αυτονόητη, βεβαίως, προϋπόθεση ότι λειτουργούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και ότι επιλέγουν τη συνεργασία και τη σταθερότητα, αντί της έντασης και της αστάθειας.
Ασφαλώς, συζητήσαμε εκτενώς για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της Μεσογείου. Ενέργειες που δεν περιορίζονται πλέον στο Αιγαίο και στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αφήνουν το παράνομο αποτύπωμά τους στο Ιράκ και τώρα στη Λιβύη.
Οι ισχυρισμοί περί δήθεν ενεργειών αυτοπροστασίας από δήθεν συνωμοσίες που εξυφαίνονται για τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το θαλάσσιο περίγυρο, ή τις ενεργειακές εξελίξεις, δεν πείθουν κανέναν.
Ούτε βεβαίως νομιμοποιούν τις παρανομίες.
Οι συμφωνίες  με την κυβέρνηση της Τρίπολης παραβιάζουν προδήλως το Διεθνές Δίκαιο. Είναι άκυρες και ανυπόστατες και δεν παράγουν οποιοδήποτε έννομο αποτέλεσμα.
Δεν επιχειρούν μόνο το σφετερισμό κυριαρχικών δικαιωμάτων τρίτων χωρών στη Μεσόγειο, αλλά και λειτουργούν αποσταθεροποιητικά τόσο για την ίδια τη Λιβύη, όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου.
Είναι καιρός να γίνει κατανοητό από την τουρκική πλευρά ότι η συμπεριφορά αυτή είναι αντιπαραγωγική, ακόμα και για την ίδια την Τουρκία. Επισύρει την εθνική αποδοκιμασία, οδηγεί την Τουρκία σε προϊούσα απομόνωση.
Εμείς επιθυμούμε μια Τουρκία ακμάζουσα, ικανή να προσχωρήσει στο ευρωπαϊκό πολιτικό και δημοκρατικό κεκτημένο. Είναι ενθαρρυντικό ότι μόλις πρόσφατα η Τουρκία διαμήνυσε προς την Ευρωπαϊκή Ένωση την προσήλωσή της στην ενταξιακή διαδικασία. Ωστόσο, πρέπει με λύπη μου να παρατηρήσω ότι, η Τουρκία με τις ενέργειές της ακυρώνει στην πράξη αυτά που εγγράφως η ίδια διαμηνύει.
Είχαμε, επίσης, την ευκαιρία με τον κ. Χριστοδουλίδη να συζητήσουμε και για τις προοπτικές στο Κυπριακό, το οποίο αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα ιστορικά της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Η Ελλάδα δηλώνει και παραμένει έτοιμη να εργαστεί για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Στο πλαίσιο, βεβαίως, πάντοτε της διεθνούς νομιμότητας και ειδικότερα των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Με αυτά τα λόγια καλωσορίζω και πάλι στην Αθήνα τον αγαπητό μου φίλο τον Υπουργό της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον κ. Νίκο Χριστοδουλίδη».

Ο υπΕΞ απάντησε και σε σχετικές ερωτήσεις

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απευθύνεται και στους δυο Υπουργούς η ερώτησή μου. Βλέπουμε σήμερα, τις τελευταίες μέρες, αλλά και ιδιαίτερα σήμερα, μια έντονη κινητικότητα σε ό,τι έχει να κάνει με τις εξελίξεις στη Λιβύη. Έχουμε σήμερα τη συνάντηση των δυο πλευρών στη Μόσχα. Έχουμε μια κινητικότητα και από την πλευρά της Τουρκίας. Ανακοινώθηκε η συνάντηση με την κυρία Merkel και σήμερα υπάρχει και συνάντηση με τον Ιταλό Πρωθυπουργό. Ήθελα να ρωτήσω, πώς σχολιάζετε αυτές τις εξελίξεις και πώς τοποθετείτε η ελληνική και η κυπριακή πλευρά;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κατ’ αρχήν, όπως ξέρετε, και για τους δυο μας, αλλά κυρίως βεβαίως μιλάω για την ελληνική πλευρά, η κατάσταση στη Λιβύη έχει ένα αυξημένο ενδιαφέρον. Για την Ελλάδα, δε, υπήρξε πλέον σαφές διακύβευμα κατόπιν της υπογραφής από την κυβέρνηση της Τρίπολης των ανυπόστατων και άκυρων  μνημονίων μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας.
Κατά συνέπεια, για εμάς, αυτό που έχει καθοριστική και μεγάλη σημασία, πέραν από την ειρήνευση σε μια χώρα της Μεσογείου, είναι και η αναγνώριση του ανυπόστατου και της ακυρότητας των δυο αυτών φερόμενων ως συμφωνιών.
Άρα, η δραστηριοποίησή μας στο ευρύτερο πλαίσιο έχει ακριβώς αυτούς τους στόχους. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, πέραν των υπολοίπων πολύ σημαντικών διμερών θεμάτων, έχω να συζητήσω μεθαύριο με την μαροκινή ηγεσία και το επόμενο χρονικό διάστημα με την Αλγερία και την Τυνησία. Ούτως ή άλλως, αυτό αποτελεί αντικείμενο των συζητήσεών μας με όλες ευρύτερα τις χώρες της περιοχής και του Κόλπου, καθώς επίσης και με τους συνέταιρούς μας τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κατά συνέπεια αυτές είναι οι προτεραιότητές μας. Τις ξέρετε, αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ενεργούμε. Το έχουμε καταστήσει απολύτως σαφές και παρατηρούμε από κοντά τις εξελίξεις.

[…]

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστώ. Τον κ. Χριστοδουλίδη αρχικά θέλω να ρωτήσω. Επειδή έχετε αναφερθεί στον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις επόμενες εξελίξεις, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν είναι ικανοποιημένη η Κυπριακή Κυβέρνηση από τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έναντι της Τουρκίας και σε ποιο στάδιο βρίσκεται το θέμα των κυρώσεων κατά εταιρειών και φυσικών προσώπων για τις παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και αν αυτό είναι θέμα του Μνημονίου. Αν αυτό συζητήθηκε και πως θα συντονιστούν οι δυο πλευρές.
Και στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, αν μου επιτρέπεται, μια ερώτηση. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν υπάρχει κάποια εξέλιξη σε σχέση με το διάβημα που έγινε από την πλευρά του Ιράν και αν συνομιλήσατε με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν σχετικά με το ζήτημα αυτό. Ευχαριστώ.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όσον αφορά το Ιράν, είστε σωστά πληροφορημένος. Υπήρξε διάβημα προς την Ελληνική Πρεσβεία στην Τεχεράνη και ζητήθηκε από τη ιρανική πλευρά συνομιλία του κ. Zarif μαζί μου. Με μεγάλη χαρά θα συνομιλήσω με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, άλλωστε έχουμε συναντηθεί στη Νέα Υόρκη.
Προτάθηκε σαν χρόνος σήμερα το απόγευμα στις 17:30. Είναι ο χρόνος που ο φίλος Υπουργός της Κυπριακής Δημοκρατίας θα επισκεφθεί τον Πρωθυπουργό και πρέπει να είμαι εγώ εκεί. Άρα, η συνομιλία μου με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν θα γίνει πιθανότατα αύριο το πρωί.
Ευχαριστώ πολύ.

paron.gr
Φωτο: mfa.gr


Σχολιάστε εδώ