8 τρόποι για να προστατέψουμε τη φωνή μας
Στεντόρεια, βραχνή και αισθησιακή, ένρινη, απαλή και τρυφερή, τραχιά, μονότονη, έχει το ολόδικό της στίγμα και φανερώνει πολλά για την προσωπικότητά μας. Η ανθρώπινη φωνή δεν είναι άλλο από την δυνατότητα παραγωγής ήχων.
«Η ανθρώπινη φωνή αποτελεί ένα θαύμα. Αν το σκεφθούμε λίγο καλύτερα, είναι εντυπωσιακό ότι κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική φωνή, που τον κάνει μοναδικό στον κόσμο!
Η ικανότητά μας να ξεχωρίζουμε τους συγγενείς μας, τους φίλους μας, τους συναδέλφους μας, χωρίς, καν, να τους δούμε, οφείλεται ξεκάθαρα σε αυτό το μοναδικό χαρακτηριστικό τους. Και αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο η φωνή μας είναι σημαντική.
Αποτελεί την ταυτότητα μας, είναι το βασικό μέσο έκφρασής μας και μέσα από αυτήν εκδηλώνουμε τα συναισθήματά μας», διασαφηνίζει η Δρ. Ανατολή Παταρίδου, MD, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής-τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτης του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ.
«Η σημαντικότητα της φωνής στην καθημερινότητά μας είναι αυτή που μας αναγκάζει να είμαστε προσεκτικοί μαζί της. Καλό θα ήταν να ακολουθούμε μερικές βασικές συμβουλές, για να τη διατηρούμε όσο περισσότερο υγιή γίνεται», λέει η κ. Παταρίδου.
1. Προσπαθήστε να μην μιλάτε δυνατά ή, αντιθέτως, ψιθυριστά για πολλή ώρα.
2. Διατηρείτε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο – 6 με 8 ποτήρια νερό την ημέρα είναι η απαραίτητη ποσότητα, ώστε να βοηθάμε τις φωνητικές χορδές να πάλλονται εύκολα και γρήγορα.
3. Αποφύγετε το κάπνισμα, ακόμη και το παθητικό.
4. Αποφύγετε το αλκοόλ και την καφεΐνη. Τα αλκοολούχα ποτά και ο καφές αφυδατώνουν τον οργανισμό.
5. Αποφύγετε τους χώρους με υπερβολικό θόρυβο. Όταν προσπαθούμε να μιλήσουμε σε τέτοιους χώρους, ταλαιπωρούμε περισσότερο την φωνή μας.
6. Μην προσπαθείτε να καθαρίσετε τον λαιμό σας ξεροβήχοντας. Το μόνο που καταφέρνετε είναι να επιβαρύνεται την κατάσταση των φωνητικών χορδών.
7. Διατηρείστε μια ισορροπημένη διατροφή με φρούτα και με λαχανικά. Το πρόχειρο φαγητό και οι λάθος ώρες, που επιλέγουμε να φάμε, μπορεί να οδηγήσουν σε εμφάνιση γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Η επιστροφή του γαστρικού υγρού στον φάρυγγα προκαλεί ένα κάψιμο και βραχνάδα της φωνής.
8. Η κακή θέρμανση του σπιτιού ή του εργασιακού χώρου προκαλούν προβλήματα στις φωνητικές χορδές. Τα κλιματιστικά αφαιρούν όλη την υγρασία, αφυδατώνοντας τον φάρυγγά μας. Προτιμήστε, επίσης, να χρησιμοποιείτε αφυγραντήρα στο σπίτι.
Φωτο: PublicDomainPictures from Pixabay