Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: 21 δράσεις τόνωσης των ελληνογερμανικών επιχειρηματικών συνεργασιών για το 2020

Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: 21 δράσεις τόνωσης των ελληνογερμανικών επιχειρηματικών συνεργασιών για το 2020

Την υλοποίηση οκτώ Ελληνικών Ομαδικών Περιπτέρων στο πλαίσιο Διεθνών Εκθέσεων Γερμανικών Εκθεσιακών Οργανισμών στη Γερμανία και παγκοσμίως, την οργάνωση 13 επιχειρηματικών αποστολών στην Ελλάδα, τη Γερμανία, σε άλλες χώρες της ΕΕ, καθώς και εκτός των συνόρων της Ευρώπης και τη διοργάνωση workshops για την ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανακοίνωσε, για το 2020, η ηγεσία του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης τύπου, που παρατέθηκε στο πλαίσιο της Πρωτοχρονιάτικης δεξίωσης του φορέα στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, από το βήμα της δεξίωσης, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι επιχειρήσεων της Βορείου Ελλάδος, μέλη του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου καθώς και εκπρόσωποι από την πολιτική, την οικονομία και την ακαδημαϊκή κοινότητα, ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, κ. Κωνσταντίνος Μαραγκός, τόνισε ότι «η Ελλάδα αφήνοντας πίσω μία δεκαετία κρίσης, επιστρέφει σε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης, με τις γερμανικές επιχειρήσεις να συνεχίζουν να αποτελούν “στρατηγικό εταίρο” για το ελληνικό επιχειρείν».

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, περιγράφοντας το αποτύπωμα των γερμανικών επιχειρήσεων στη χώρα, το χαρακτήρισε ιδιαίτερα ισχυρό, τονίζοντας ότι «με βάση τα επίσημα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας, οι γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα ανέρχονται στα 4,2 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το περίπου 3% του ελληνικού ΑΕΠ. Στη χώρα», όπως ανέφερε, «δραστηριοποιούνται 120 γερμανικές επιχειρήσεις, που απασχολούν 27.000 εργαζόμενους και πραγματοποιούν ετήσιο τζίρο της τάξεως των 8,3 δισ. ευρώ».

Σημαντικό γεγονός για το 2019 χαρακτήρισε τη συνάντηση στο Βερολίνο της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκαν και δρομολογηθήκαν νέες δράσεις, που θα εντείνουν τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας, με κυριότερη το «Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ – Όραμα και ευκαιρίες επενδύσεων στην πράσινη οικονομία», που θα λάβει χώρα στις 9 Μαρτίου στο Βερολίνο και το οποίο στοχεύει στην περαιτέρω σύσφιξη των ελληνογερμανικών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, στην προσέλκυση επενδύσεων από τη Γερμανία και στη δημιουργία joint ventures μεταξύ γερμανικών και ελληνικών επιχειρήσεων για τον τομέα της πράσινης οικονομίας και των τεχνολογιών.

Ο κ. Μαραγκός χαρακτήρισε επίσης ως ιδιαιτέρως εποικοδομητική την επίσκεψη του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στο Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με τον Υπουργό του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας, Πέτερ Αλτμάιερ και συζήτησε συγκεκριμένες δράσεις για την περαιτέρω στήριξη και ενδυνάμωση των ελληνογερμανικών σχέσεων.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Βορείου Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, κ. Στέφανος Τζιρίτης, επισήμανε ότι «ενδεικτική της ανάτασης της ελληνικής οικονομίας είναι η θετική πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας, που αποτελεί ανέκαθεν βασικό παράγοντα της εθνικής οικονομίας. Στο έτος που πέρασε», σημείωσε ο κ. Τζιρίτης, «διατηρήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα το ενδιαφέρον γερμανικών εταιριών για την Ελλάδα ως χώρα επέκτασης των δραστηριοτήτων τους. Μέσα από επιχειρηματικές αποστολές και εταιρικές παρουσιάσεις, πραγματοποιήσαμε το 2019 στη Θεσσαλονίκη, περισσότερες από 300 Β2Β συναντήσεις, προσελκύοντας και κορυφαίες επιχειρήσεις, όπως η Teamviewer, η παγκοσμίως γνωστή εταιρία πληροφορικής, που έχει ξεκινήσει ήδη τη δραστηριότητά της στα Ιωάννινα. Οι νεοϊδρυθείσες γερμανικές εταιρίες συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, με χαρακτηριστικότερη την Exciting, εταιρία επικοινωνίας και διαχείρισης πελατολογίου, που επέκτεινε την παρουσία της, απασχολώντας πλέον περισσότερους από 100 εργαζόμενους στην Ελλάδα».  

Ο κ. Στέφανος Τζιρίτης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη σημασία που έχει για την Ελλάδα και για τη Βόρειο Ελλάδα ειδικότερα, η συμμετοχή της Γερμανίας ως τιμώμενη χώρα στην προσεχή ΔΕΘ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Θα βρισκόμαστε παρόντες στη ΔΕΘ, με τις ελληνικές εταιρίες που έχουν στενή συνεργασία με τη γερμανική αγορά και αποτελούν ένα πολύ σημαντικό μέρος των διμερών οικονομικών σχέσεων, που δεν μπορεί να απουσιάζει από τη φετινή διοργάνωση».

Η στρατηγική του Επιμελητηρίου για το 2020

Στη στρατηγική που θα ακολουθήσει το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο το 2020 αναφέρθηκε ο Γενικός Διευθυντής και Μέλος ΔΣ, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου, που προηγήθηκε, επισημαίνοντας ότι «κεντρικός στόχος του Επιμελητηρίου και το 2020 θα είναι η ανάδειξη, με δράσεις, αλλά και πράξεις, του “οδικού χάρτη”, που θα φέρει πιο κοντά στη γερμανική αγορά τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες δίνουν έμφαση στην εξωστρέφεια και, ταυτόχρονα, θα στρέψει το ενδιαφέρον Γερμανών επενδυτών για την ελληνική αγορά».

Ο κ. Κελέμης υπογράμμισε ότι με την υποστήριξη και την καθοδήγηση της νέας του διοίκησης, το Επιμελητήριο υλοποιεί την πολιτική του, η οποία βασίζεται σε τρεις κύριους άξονες:

– το πώς θα εντείνει και θα εμπλουτίσει πρωτοβουλίες τόνωσης της ελληνικής εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας και του επενδυτικού κλίματος στη χώρα,

– το πώς θα μεταλαμπαδεύσει τις αρχές και την τεχνογνωσία της γερμανικής επιχειρηματικής κουλτούρας στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα και

– το πώς θα φέρει πιο κοντά στην αγορά εργασίας τους νέους και τις νέες.

Ιδιαίτερες ήταν οι επισημάνσεις του και για το πρόγραμμα Διττής Εκπαίδευσης DUAL HELLAS, που, όπως είπε, «στόχο έχει τη στήριξη, ενίσχυση και αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της εκπαίδευσης σε τουριστικά επαγγέλματα και που έχει την υποστήριξη του TUI Care Foundation», αλλά και για τα Προγράμματα Διττής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, που υλοποιούνται σε άλλους τομείς, σε συνεργασία με φορείς, όπως ο ΟΑΕΔ, καθώς και με επιχειρήσεις, όπως η ΕΕΣΣΤΥ και ο ΟΣΕ σε τεχνικά και «πράσινα» επαγγέλματα και η ΕΖΑ στο επάγγελμα του Ζυθοποιού. 

Πρόσθεσε επίσης ότι το Επιμελητήριο οργανώνει Μετεκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα την περιβαλλοντική προστασία και την εξοικονόμηση ενέργειας, όπως το European Energy Manager EUREM– Σεμινάριο Εξοικονόμησης Ενέργειας και το Young Energy Europe, ενώ θέτει σε εφαρμογή και μια νέα υπηρεσία, την AHK Akademie. Πρόκειται για σεμινάρια, που αφορούν σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως Τρόφιμα, Τουρισμός, Διοίκηση Επιχειρήσεων κ.α., τα οποία επικεντρώνονται στην απόκτηση εξειδικευμένων γνώσεων, αλλά και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων (soft skills) για στελέχη επιχειρήσεων.

Από την πλευρά του ο Διευθυντής του Παραρτήματος Βορείου Ελλάδος, κ. Matthias Hoffmann, αναφέρθηκε στη φετινή ΔΕΘ, τονίζοντας ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις θα έχουν δυναμική παρουσία στη διοργάνωση, ενώ ξεχώρισε την παρουσία του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου στο Γερμανικό Εθνικό Περίπτερο, όπου με ένα ειδικά διαμορφωμένο σταντ θα υποστηρίξει τις γερμανικές συμμετοχές.

Ο κ. Hoffmann αναφέρθηκε επίσης στο Balkan Forum, που διοργανώνει το Υπουργείο Εσωτερικών στις 27-28 Μαρτίου, τονίζοντας ότι το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο θα εμπλουτίσει τις ενότητες του Forum με περιεχόμενο γερμανικών expertise και επιχειρήσεων και θα επιμεληθεί στοχευμένων B2B επαφών μεταξύ των Γερμανών συμμετεχόντων και των συμμετοχών από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. 

Τέλος, σε σχέση με τη σύναψη νέων συνεργασιών στη Βόρειο Ελλάδα το 2019, σημείωσε ότι «υπήρξε ένας μεγάλος αριθμός ενδιαφερόμενων, στοιχείο το οποίο δείχνει ότι η Ελλάδα έχει κερδίσει και πάλι το ενδιαφέρον και την εμπιστοσύνη του Γερμανού επιχειρηματία», ενώ ξεχώρισε την περιοχή των Ιωαννίνων που, όπως είπε, «προσελκύει τα τελευταία έτη σοβαρούς παίκτες της γερμανικής αγοράς, με ένα αναβαθμισμένο οδικό δίκτυο και την πανεπιστημιακή κοινότητα της περιοχής να βρίσκεται κοντά στην επιχειρηματικότητα, ιδιαίτερα σε θέματα πληροφορικής και ψηφιοποίησης».


Σχολιάστε εδώ