Η Βουλγαρία με την Bulgartransgaz αγοράζει το 20% τερματικού σταθμού LNG στην Ελλάδα

Η Βουλγαρία με την Bulgartransgaz αγοράζει το 20% τερματικού σταθμού LNG στην Ελλάδα

Η Βουλγαρία θα αποκτήσει το 20% ενός τερματικού σταθμού LNG στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς προσπαθεί να αποκοπεί από την σχεδόν πλήρη εξάρτησή της για το αέριο, από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Reuters, η κυβέρνηση δήλωσε ότι η Bulgargaz θα λάβει μέρος στο δεσμευτικό market test για τον πλωτό σταθμό και θα δεσμεύσει ετήσια ποσόστητα 300 έως 500 εκατ. κυβικών μέτρων αερίου για τρία έως πέντε χρόνια.

Όπως αναφέρει το energypress.gr , στη πράξη, η κίνηση της Bulgartransgaz συνιστά ένα ακόμη βήμα, μετά την απόκτηση αντίστοιχου ποσοστού από τη ΔΕΠΑ, προς τη κατεύθυνση υλοποίησης του project, ενώ απομένει πλέον να “κλείσει” και η θέση του 5ου μετόχου στην Gastrade, για την οποία ως γνωστόν υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τη ρουμανική Romgaz. Στη τελική του μορφή το μετοχικό σχήμα θα απαρτίζεται από πέντε παίκτες, με τους τέσσερις να έχουν ήδη “κλειδώσει” και να είναι οι Gastrade (20%), GasLog (20%), ΔΕΠΑ (20%), και Bulgartransgaz (20%).

Εντός των αμέσως επόμενων ημερών, ξεκινά και η β΄ φαση του market test για τη δέσμευση χωρητικότητας στο project, για την οποία εκτιμάται ότι το ενδιαφέρον θα είναι ισχυρό, κρίνοντας τουλάχιστον από την πρώτη φάση. Τότε, 20 συνολικά εταιρείες είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να δεσμεύσουν υπερδιπλάσια χωρητικότητα από την τεχνική δυναμικότητα του έργου, δηλαδή 12,2 δισ. κυβικά μέτρα έναντι των 5,5 δισ. κ.μ. για τα οποία έχει σχεδιασθεί.

Το project θεωρείται πολύ σημαντικό στη προσπάθεια απεξάρτησης της περιοχής από το ρωσικό αέριο, και είναι συμπληρωματικό του υπό κατασκευή ελληνο-βουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB, που θα συνδέει την ελληνική αγορά με τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, και το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο 2021.

Ο σταθμός της Αλεξανδρούπολης αποτελείται από το FSRU (πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG) με αποθηκευτική ικανότητα LNG έως και 170.000 κυβικά μέτρα και δυναμικότητα αεριοποίησης 22,7 εκ. κ.μ. ημερησίως (8,3 δισ. κ.μ. ετησίως), η οποία θα αγκυροβοληθεί σε θαλάσσιο χώρο 10 χλμ ανοιχτά του λιμανιού της πόλης, καθώς και από ένα σύστημα αγωγών συνολικού μήκους 28 χλμ (υποθαλάσσιος αγωγός 24 χλμ και χερσαίος αγωγός 4 χλμ).

Το FSRU, για το οποίο υπάρχει έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον, αφού συμβάλλει στην διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας της ΝΑ Ευρώπης, αναβαθμίζει σημαντικά τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, καθιστώντας τη χώρα, πύλη εισόδου ενέργειας και περιφερειακό ενεργειακό κόμβο στη περιοχή.

Πηγή: energypress.gr


Σχολιάστε εδώ