Κοινωνικός αποκλεισμός και διαδίκτυο – Μια πολυμεθοδική έρευνα σε παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρία
Επιμέλεια
Παναγιώτα Τ. Νεοκοσμίδου
Αδιαμφισβήτητα το διαδίκτυο αποτελεί το νέο μέσο της διαπροσωπικής αλλά και της κοινωνικής επαφής και κατέχει σημαντική θέση στη ζωή των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρία. Στα πλαίσια μιας ψυχοκοινωνικής προσέγγισης παρουσιάζονται τα ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα, τα οποία διερευνούν τον ρόλο του διαδικτύου στην άρση του κοινωνικού αποκλεισμού μέσα από την ανάλυση τριών βασικών αξόνων: της εκπαίδευσης, των διαπροσωπικών σχέσεων και της κοινωνικής συμμετοχής.
Το βιβλίο δεν απευθύνεται μόνο σε επιστήμονες, αλλά και σε οποιονδήποτε ζει και μοιράζεται την εικονική πραγματικότητα, με την οποία μπορεί να διασφαλίσει μια νέα συνθήκη απαλλαγμένη από τις κοινωνικές συμβάσεις της διά ζώσης επικοινωνίας.
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Παναγιώτα Τ. Νεοκοσμίδου είναι Κοινωνική Λειτουργός – Εκπαιδευτικός. Γεννήθηκε το 1968. Σπούδασε στο τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.
Είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών διπλωμάτων με ειδίκευση στην Κοινωνικοπολιτισμική-Ενισχυτική Εκπαίδευση και Κατάρτιση Εμψυχωτών και στη Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων. Έχει ολοκληρώσει τετραετή συμμετοχή στη Συστημική Οικογενειακή Θεραπεία, ενώ έχει πιστοποίηση στο σύστημα ανάγνωσης και γραφής Braille, καθώς και στον εναλλακτικό γλωσσικό προγραμματισμό Makaton.
Τον Ιούνιο του 2018 απέκτησε με άριστα το διαδακτορικό της δίπλωμα στο πεδίο της Ειδικής Αγωγής και του Κοινωνικού Αποκλεισμού από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Επί σειρά ετών εργάστηκε στον χώρο της πρόληψης των εξαρτησιογόνων ουσιών και σε δομές ειδικής αγωγής, ενώ τα τελευταία χρόνια διδάσκει σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έχει συμμετάσχει ως επιμορφώτρια και ως εισηγήτρια σε αρκετά σεμινάρια και συνέδρια. Την τελευταία διετία εργάζεται ως επιστημονική συνεργάτιδα στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Κατηγορία: Μελέτες, Δοκίμια
ISBN: 978-960-468-249-2