Γιατί επισπεύδει ο Μητσοτάκης  την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου

Γιατί επισπεύδει ο Μητσοτάκης την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου

Συναίνεση ναι, αλλά μπορούμε και μόνοι μας. Το μήνυμα αυτό εκπέμπει ο Κυρ. Μητσοτάκης εν όψει της κατάθεσης του νέου εκλογικού νόμου στη Βουλή. Κύριος, αν όχι αποκλειστικός παραλήπτης το Κίνημα Αλλαγής.

Πληροφορίες από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός και στο συγκεκριμένο ζήτημα θα κινηθεί με γνώμονα τη σύγκλιση των θέσεων των κομμάτων. Δεν πρόκειται, ωστόσο, σε καμιά περίπτωση να μπει σε οποιοδήποτε παζάρι ή αλισβερίσι με άλλες προεκτάσεις και α­νταλλάγματα.

Ενδεικτικά των προθέσεών του είναι όσα είπε στη διάρκεια συνομιλίας του με δημοσιογράφους τις ημέρες των εορτών (Πρωτοχρονιά). Αναγνώρισε ότι δεν είναι εύκολο να συγκεντρωθούν 200 ψήφοι για την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου –που θα σήμαινε την αυτόματη κατάργηση της απλής αναλογικής–, υπογράμμισε ωστόσο ότι «αν χρειασθεί, θα ψηφισθεί με 158». Ήτοι με τις ψήφους μόνο των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Εμμέσως πλην σαφώς ο κ. Μητσοτάκης προειδοποιεί ότι αν το Κίνημα Αλλαγής αρνηθεί την ψήφο του για τον νέο εκλογικό νόμο η κυβέρνηση θα προχωρήσει μόνη της. Δείγμα του ότι δεν επιθυμεί να μπει σε διαδικασίες παζαριού είναι και η απόφασή του (οριστική;) να μην έχει ξεχωριστές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και οι ό­ποιες συζητήσεις για το θέμα να διεξαχθούν σε επίπεδο εκπροσώπων των κομμάτων.


  Θέλει να είναι έτοιμος να πάει σε πρόωρες εκλογές όποτε τον βολεύει…


Το ερώτημα είναι τι θα πράξει αν ένας εκ των πολιτικών αρχηγών κατά τη διάρκεια των συναντήσεων για τα εθνικά θέματα, που θα πραγματοποιηθούν μέσα στον Ιανουάριο, θέσει και το ζήτημα του εκλογικού νόμου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης θα εκθέσει με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο τις θέσεις της κυβέρνησης.

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού θεωρούν –όπως όλα δείχνουν– σίγουρο ότι τον νέο εκλογικό νόμο δεν θα υπερψηφίσουν πλην του ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25 (για ιδεολογικούς λόγους) και πιθανότατα η Ελληνική Λύση, λόγω του ότι η απλή αναλογική ενισχύει τα μικρότερα κόμματα. Απομένει δηλαδή το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο έχει ταχθεί υπέρ της κατάργησης της απλής αναλογικής που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι όμως προφανές ότι η Φ. Γεννηματά θα θέσει τους δικούς της όρους, ο κ. Μητσοτάκης προεξοφλεί ότι οι κυβερνητικές προτάσεις θα είναι κοντά στις θέσεις του Κινήματος Αλλαγής, πλην όμως αυτό θα καταδειχθεί τις επόμενες ημέρες. Επί παραδείγματι, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε ένα εκλογικό σύστημα με κλιμακωτό «μπόνους» για το πρώτο κόμμα, που υπό προϋποθέσεις (40%) θα φτάνει τις 50 έδρες. Η αρχική θέση του ΚΙΝΑΛ είναι το «μπόνους» να φτάνει μάξιμουμ τις 35 έδρες, όποιο κι αν είναι το ποσοστό του πρώτου κόμματος. Κάτι που σημαίνει ότι ένας εκ των δύο θα χρειαστεί να βάλει νερό στο κρασί του, διαφορετικά η κυβέρνηση θα βαδίσει μόνη της.

Και στο βάθος εκλογές!
Ερωτηματικά, στο μεταξύ, έχει προκαλέσει η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να επισπεύσει τις διαδικασίες όσον αφορά την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου. Πριν τις εορτές από το επιτελείο του ανέφεραν ότι σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή μετά την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, αρμόδιοι υπουργοί μάλιστα το προσδιόριζαν χρονικά για τις αρχές καλοκαιριού. Και ξαφνικά ο ίδιος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα ψηφισθεί από το Κοινοβούλιο το αργότερο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Η επίσημη εξήγηση ήταν ότι η επίσπευση των διαδικασιών αποφασίσθηκε προκειμένου η ψήφιση του εκλογικού νόμου να μη συνδεθεί με κανέναν τρόπο με την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πολιτικοί παράγοντες (αναλυτές) ωστόσο αποδίδουν την απόφαση αυτή του πρωθυπουργού στην επιθυμία του μετά την εκλογή Προέδρου να έχει μπροστά του καθαρό το πολιτικό τοπίο, ούτως ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος, αν προκύψει τέτοιο ζήτημα, να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, έχοντας εξασφαλίσει την κατάργηση της απλής αναλογικής.

Κατ’ επανάληψη τους προηγούμενους μήνες, ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι οπωσδήποτε διπλές, που σημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα συμπράξει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας λόγω απλής αναλογικής. Η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές με το εκλογικό σύστημα που θα ψηφισθεί μέσα στον Ιανουάριο.
Σε κάθε ευκαιρία ο πρωθυπουργός τονίζει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν το 2023, αλλά είναι γνωστό ότι στο γραφείο του υπάρχουν εισηγήσεις από στενούς συνεργάτες του για πρόωρες εκλογές. Με… χρόνο έναρξης το ερχόμενο φθινόπωρο.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ