Τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της υφαλοκρηπίδας της Ελλάδος

Τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της υφαλοκρηπίδας της Ελλάδος

Υπό του
Δρος ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΓΟΥΝΑΡΗ
Εμπειρογνώμονος, Πρεσβευτού ε.τ.,
Διδάκτορος του Πανεπιστημίου του Βερολίνου (FU Berlin)


Διεθνή Δικαστήρια Χάγης, Αμβούργου

Οι προκλήσεις του τούρκου Προέδρου έχουν φτάσει πλέον στο απροχώρητο. Η πρέπουσα αντίδραση από τη χώρα μας γίνεται συγκεκριμένη και σαφέστατη. Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας, όπως επίσης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλος και ο υφυπουργός Εθνικής Αμύνης, στρατηγός κ. Στεφανής μπροστά στις απειλές του τούρκου Προέδρου δικαίως ανέφεραν ότι η συνέχιση των τουρκικών απειλών περί αποστολής τουρκικής πλατφόρμας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα θα οδηγήσει την Ελλάδα να ζητήσει την απομάκρυνση αυτής και εν ανάγκη στη βύθισή της!

Αυτό δεν πρέπει κανείς να το λάβει ως ελληνική απειλή ή απά­ντηση στις τουρκικές απειλές!
Αυτό είναι αναγκαίο προκειμένου να διαφυλάξει η Ελλάδα τα ειδικά αποκλειστικά της δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της. Αν υλοποιηθούν όλες αυτές οι τουρκικές απειλές εκ των πραγμάτων θα οδηγηθούμε σε περαιτέρω όξυνση της όλης κατάστασης και κατ’ ανάγκη σε πολεμικές πρακτικές χωρίς κήρυξη πολέμου, όπως δηλαδή το 1974 στην Κύπρο. Κατά τα άλλα είμαστε σύμμαχοι με την Τουρκία, είμαστε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ! Ιδιαίτερα το σύμμαχο κράτος των ΗΠΑ, στις οποίες έχουμε παραχωρήσει και τα εσώρουχά μας! Αυτή είναι η προστασία των συμμάχων μας; Τι κοροϊδία!

Το 1922, ο εκτελεσθείς από τους Βενιζελικούς αρχιστράτηγος Χατζανέστης και λίγο αργότερα, το 1923, ο στρατηγός Πάγκαλος πρότειναν την επέλαση του ακόμη ισχυρού Ελληνικού Στρατού στην Ανατολική Θράκη, παρά την αποχώρησή του από τη Μικρά Ασία, που θα μπορούσε να αλλάξει την όλη κατάσταση και τα αποτελέσματα της μικρασιατικής περιπέτειας. Άλλωστε, κύριος υπεύθυνος –μεταξύ άλλων και για την αποστολή του Ελληνικού Στρατού στη Μικρά Ασία– ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος, εισηγητής αργότερα της απόδοσης του Nobel Ειρήνης στον Κεμάλ Ατατούρκ! Αυτά έχουν γίνει πλέον! Καλό όμως είναι να μην ξεχνάμε την ιστορία μας!

Τις τελευταίες μέρες, στη συγκέντρωση πολιτικών και δημοσιογράφων σε μεγάλο αθηναϊκό ξενοδοχείο, η κ. Μπακογιάννη τάχθηκε υπέρ της παραπομπής του θέματος της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με υπογραφή από τις δύο πλευρές ενός συνυποσχετικού, το οποίο θα πρέπει στη συνέχεια να κυρωθεί από τα δύο Κοινοβούλια.

Στην περίπτωση αυτή όμως η Τουρκία θα πρότεινε την επίλυση όχι μόνο της διαφοράς για την υφαλοκρηπίδα, αλλά για όλες τις υποστηριζόμενες απ’ αυτή παράνομες διαφορές! Κάτι απαράδεκτο για όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις, αφού η γεωγραφία της Ελλάδος δεν μπορεί να αλλάξει και το Διεθνές Δίκαιο είναι συγκεκριμένο. Άλλωστε, όπως τουλάχιστον έχει δηλωθεί από την Τουρκία, αυτή ζητάει τουλάχιστον το μισό Αιγαίο και σχεδόν όλη την υφαλοκρηπίδα της Ελλάδος στην Ανατολική Μεσόγειο!

Με τέτοιους άρπαγες δεν πάει κανείς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, πολλώ δε μάλλον τώρα που το δικαστήριο αυτό έχει πολιτικοποιηθεί.

Μέλη του διεθνούς αυτού δικαστηρίου είναι εκλεγμένοι δικαστές από Σομαλία (πρόεδρος), Κίνα (αντιπρόεδρος), Σλοβακία, Γαλλία, Μαρόκο, Βραζιλία, ΗΠΑ, Ιταλία, Ουγκάντα, Ινδία, Τζαμάικα, Αυστραλία, Ρωσία, Λίβανο, Ιαπωνία.

Μήπως θα έπρεπε πρώτα να μελετήσουμε τη θέση και την πρακτική των κρατών από τα οποία προέρχονται οι δικαστές αυτοί στα θέματα οριοθέτησης; Εμείς υποστηρίζουμε τη μέθοδο της μέσης γραμμής, όπως και μερικά άλλα κράτη, άλλα όμως υποστηρίζουν την εφαρμογή των κανόνων της ευθυδικίας – ο Θεός να την κάνει!

Από την άλλη πλευρά υπάρχει και το Διεθνές Δικαστήριο του Δικαίου της Θάλασσας, με έδρα στο Αμβούργο, με δικαστές από την Κορέα, τη Μάλτα, τη Σενεγάλη, το Πράσινο Ακρωτήρι, τη Γαλλία, το Τρινιντάντ και Το­μπάγκο, την Πολωνία, την Ιαπωνία, την Τανζανία, τη Νότια Αφρική, την Κένυα, την Αλγερία, την Αργεντινή, την Ουκρανία, την Ισλανδία, την Παραγουάη, την Ινδία, την Ταϊλάνδη, τη Ρωσία, την Ολλανδία.

Μήπως θα έπρεπε, προκειμένου να αποφασίσουμε, να ξέρουμε αντίστοιχα και την πρακτική των κρατών αυτών;

Η αλήθεια είναι ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί στην πραγματικότητα δικαστικές διαδικασίες, διότι τα θέλει όλα! Γι’ αυτό καλό είναι να προετοιμαζόμαστε και για το χειρότερο, παρόλο που σε μια τέτοια περίπτωση θα είμαστε μόνοι!

Τουρκοφοβία δεν αρμόζει στους Έλληνες! Ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε άριστες στρατιωτικές δυνάμεις, αν χρειαστεί!

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ