Πούτιν και Ερντογάν εγκαινίασαν τον αγωγό Turkish Stream – Παρουσία Βούτσιτς και Μπορίσοφ

Πούτιν και Ερντογάν εγκαινίασαν τον αγωγό Turkish Stream – Παρουσία Βούτσιτς και Μπορίσοφ

Την έναρξη των εγκαινίων του TurkStream εγκαινίασαν οι Ερντογάν και Πούτιν αναφέροντας πως η συνεργασία μεταξύ δύο χωρών έχει βελτιωθεί σε όλους τους τομείς “παρά τις προσπάθειες παρεμπόδισης”.

Μιλώντας στην τελετή εγκαινίων του έργου TurkStream στην Κωνσταντινούπολη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε το έργο «ιστορικό» όσον αφορά τους διμερείς δεσμούς και τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα.

Στην τελετή βρέθηκαν οι ηγέτες της Σερβίας και της Βουλγαρίας Αλεξάντερ Βούτσιτς και Μπόικο Μπορίσοφ

Το έργο TurkStream αποτελείται από δύο γραμμές συνολικής χωρητικότητας 31,5 δισ. Κυβικών μέτρων (bcm) ετησίως. Η πρώτη γραμμή θα μεταφέρει 15,75 bcm ρωσικού φυσικού αερίου στους Τούρκους καταναλωτές κάθε χρόνο και η δεύτερη γραμμή θα μεταφέρει άλλα 15,75 bcm από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας.

Η BOTAS δημιούργησε την πρώτη γραμμή που θα συνδεθεί με το υφιστάμενο δίκτυο φυσικού αερίου της Τουρκίας, ενώ η δεύτερη γραμμή, που θα λειτουργήσει από μια κοινή επιχείρηση της Gazprom-BOTAS, θα επεκταθεί στα σύνορα Τουρκίας-Ευρώπης στην περιοχή της Θράκης της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι το σχέδιο TurkStream ολοκληρώθηκε με επιτυχία, όπως είχε προγραμματιστεί, και πρόσθεσε ότι το διμερές εμπόριο με τη Ρωσία βελτιώνεται τακτικά. Αναφερόμενος επίσης στην τελετή έναρξης, ο Πούτιν δήλωσε ότι η ρωσοτουρκική συνεργασία αναπτύσσεται σε όλους τους τομείς, παρά τις προσπάθειες για παρεμπόδιση. “Είμαι βέβαιος ότι στο μέλλον η Ρωσία και η Τουρκία θα υλοποιήσουν πολλά περισσότερα αμοιβαία επωφελή έργα τόσο στον τομέα της ενέργειας όσο και σε άλλους τομείς”, ανέφερε.

Υπάρχουν τάσεις για αύξηση των εντάσεων στην περιοχή, αλλά η Τουρκία και η Ρωσία στοχεύουν στο αντίθετο, τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος. Η Τουρκία δεν επέτρεψε την απόκλιση απόψεων με τη Ρωσία για να εκτροχιάσει κοινά συμφέροντα, ανέφερε επίσης ο Ερντογάν.

Παραδειγματική συνεργασία

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η Μόσχα και η Άγκυρα θα μπορούσαν από κοινού να επιτύχουν τα πιο περίπλοκα και φιλόδοξα καθήκοντα για το κοινό καλό. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε ότι η Μόσχα και η Άγκυρα επέδειξαν υποδειγματική συνεργασία εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στην περιοχή. Πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες για την παρεμπόδιση της υλοποίησης του κοινού ενεργειακού έργου απέτυχαν, με τη ρωσοτουρκική συνεργασία να αποφέρει “σημαντικά και απτά αποτελέσματα”.

“Η συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας αναπτύσσεται σταθερά σε όλους σχεδόν τους τομείς, παρά τη δύσκολη κατάσταση στον κόσμο και τις προσπάθειες ορισμένων διεθνών παραγόντων να εμποδίσουν την επέκταση της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη”, δήλωσε.

Και πρόσθεσε ότι ο αγωγός TurkStream κατασκευάστηκε με ταχύτητα ρεκόρ έξι χιλιομέτρων την ημέρα, προσθέτοντας ότι η Ρωσία και η Τουρκία θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν έργα ευεργετικά και για τις δύο χώρες, καθώς και για την Ευρώπη και τον κόσμο.

Η ένταση ΗΠΑ-Ιράν

“Χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα, η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στην περιοχή να πνιγεί με αίμα και δάκρυα”, δήλωσε ο Ερντογάν και πρόσθεσε ότι η Τουρκία επιδίωξε να “χαλαρώσει την ένταση στην περιοχή χρησιμοποιώντας όλα τα κανάλια της διπλωματίας”.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο Qasem Soleimani, επικεφαλής της ελίτ Quds Force του Ισραηλινού Επαναστατικού Στρατιωτικού Σώματος του Ιράν (IRGC), σκοτώθηκε.

Ο θάνατός του δημιούργησε μια κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.

Ο ιρανός ανώτατος ηγέτης Ali Khamenei, ο οποίος παραχώρησε την υψηλότερη τιμή της χώρας στο Soleimani πέρυσι, ορκίστηκε “σοβαρά αντίποινα” σε απάντηση της δολοφονίας του.

Ανατολική Μεσόγειος

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, σύμφωνα με το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ερντογάν απέκλεισε κάθε σχέδιο στην Ανατολική Μεσόγειο, εκτός της Τουρκίας.

“Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να πραγματοποιηθεί κανένα έργο στην Ανατολική Μεσόγειο που να αποκλείει τη χώρα μας […]”, δήλωσε.

Να θυμίσουμε πως την περασμένη εβδομάδα, η Ελλάδα, το Ισραήλ και η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση υπέγραψαν συμφωνία για το έργο EastMed για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου 1.900 χιλιομέτρων που θα διαρκέσει από το Ισραήλ μέσω της Νότιας Κύπρου, της Κρήτης, της Ελλάδας και τελικά στην Ιταλία.

Το Τουρκικό πρακτορείο αναφέρει πως “Η Τουρκία είναι έθνος εγγυητή για την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) και έχει αμφισβητήσει επανειλημμένα τη μονομερή διάνοιξη της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι η ΤΔΒΚ έχει επίσης δικαιώματα στους πόρους της περιοχής. Το 1974, μετά από ένα πραξικόπημα με στόχο την προσάρτηση της Κύπρου από την Ελλάδα, η Άγκυρα έπρεπε να παρέμβει ως εγγυητική δύναμη. Το 1983 ιδρύθηκε η ΤΔΒΚ. Οι δεκαετίες από τότε έχουν δει πολλές προσπάθειες για επίλυση της Κυπριακής διαμάχης, όλες τελειώνουν σε αποτυχία. Το τελευταίο, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των εγγυητικών χωρών – Τουρκίας, Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου – έληξε χωρίς πρόοδο το 2017 στην Ελβετία”.

Με πληροφορίες από το Anadolu Agency


Σχολιάστε εδώ