Ο άνθρωπος δεν ξεπερνιέται – Είναι ένας βιολογικός υπολογιστής…

Ο άνθρωπος δεν ξεπερνιέται – Είναι ένας βιολογικός υπολογιστής…

– Η τεχνολογία θα αλλάξει δραστικά το ανθρώπινο δράμα, υποστηρίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Σμαραγδάκης

«Αυτή τη στιγμή έρχεται κάποιο είδος τεχνητής νοημοσύνης η οποία θα μπαίνει όλο και περισσότερο στη ζωή μας. Πράγματα που θεωρούνταν απλησίαστα πριν από δέκα χρόνια, όπως μια μηχανή που θα μας καταλαβαίνει όταν μιλάμε, ή αναγνωρίζει το πρόσωπό μας, αρχίζουν πλέον και γίνονται καθημερινότητα», τονίζει σε συνέντευξή του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Σμαραγδάκης, επισημαίνοντας ότι, σύμφωνα με την επιστήμη του, αλλάζει ο τρόπος ζωής μας.

Συγκεκριμένα εξηγεί αυτά που έρχονται: «Αυτό όμως που άμεσα θα δούμε ως κοινωνική αλλαγή εξαιτίας της τεχνητής νοημοσύνης δεν έχει να κάνει με βιονικές προσθήκες και προσαρτήσεις υπολογιστών στον άνθρωπο.

Πιστεύω ότι θα έχουμε μεγάλες κοινωνικές αλλαγές από πολύ πιο πεζές τεχνολογίες. Μία από αυτές π.χ. μπορεί να είναι η μετάφραση της γλώσσας. Το να μπορεί κάποιος να καταλάβει μια ξένη γλώσσα χωρίς καμία προσπάθεια χάρη σε μια αυτόματη μετάφραση είναι πολύ ισχυρό. Ακριβώς επειδή δημιουργείται κοινωνική ιεραρχία με τη γνώση και τη χρήση μιας γλώσσας. Στη Νότια Αφρική και στην Ινδία είσαι κοινωνικά σε καλύτερη θέση αν μιλάς αγγλικά.

Αυτό θα αλλάξει αν υπάρξει αυτόματη μετάφραση; Θα υποβαθμιστεί ο ρόλος της γλώσσας; Τα παιδιά στην Ελλάδα που πηγαίνουν σε δίγλωσσα σχολεία ή που κάνουν τόση προσπάθεια πηγαίνοντας σε φροντιστήρια για να μάθουν μια δεύτερη γλώσσα, μήπως σε δέκα-είκοσι χρόνια δεν θα έχει κανένα νόημα και θα είναι αναχρονισμός; Δεν το ξέρει κανείς τώρα. Υπάρχουν πιθανότητες όμως να έρθουν κοινωνικές αλλαγές από τέτοιες τεχνολογικές εξελίξεις».


 Αυτόματα θα γίνεται η μετάφραση σε οποιαδήποτε γλώσσα


Και προχωρά παραπέρα ο κ. Γιάννης Σμαραγδάκης: «Προς το παρόν σχεδόν δεν μπορεί να διανοηθεί κανείς το πόσο καλύτερη μπορεί να γίνει η αυτόματη μετάφραση. Ιδιαίτερα αν περιορίζει την προσοχή του στο πώς μεταφράζονται τώρα τα ελληνικά. Τα ελληνικά αυτή τη στιγμή είναι γλώσσα περιθωριακή για το Google translate και ό,τι υπάρχει δεν έχει εξειδίκευση μεγάλη. Για γλώσσες με μεγάλο ενδιαφέρον φτιάχνουν τους αλγορίθμους και χρησιμοποιούν και ανθρώπινη εκπαίδευση ώστε να κάνει καλύτερες μεταφράσεις. Η τεχνολογία όσο θα εξελίσσεται θα βοηθά περισσότερο τον άνθρωπο και θα βρίσκεται σε ολοένα στενότερη σχέση.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μην είναι ενός είδους. Το ότι μπορεί κάποιος να εξαγάγει γνώση από παραδείγματα, να διαβάζει κάτι και να το κατανοεί χωρίς εκπαίδευση, αυτό μπορεί να το φτάσει μια μηχανή. Δεν σημαίνει αυτόματα ότι ξεπερνιέται ο άνθρωπος. Ο άνθρωπος είναι ένας βιολογικός υπολογιστής με αστάθειες από τη φύση του και μπορεί να δίνει εντελώς διαφορετική χροιά σε οτιδήποτε δημιουργεί.

Μπορεί ο άνθρωπος να είναι πολύτιμος για οποιαδήποτε επίπεδα νοημοσύνης. Ακόμα και για πιο προχωρημένα επίπεδα από τα δικά μας, για πάντα. Η μηχανή μπορεί να λύνει κάποια προβλήματα καλύτερα από τον άνθρωπο, αλλά κάποια διαίσθηση να δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και στον άνθρωπο. Δεν μπορούμε δηλαδή να ξέρουμε σε ποιον βαθμό θα ξεπεραστούμε: καθόλου, εν μέρει ή πλήρως; Πάντως η τεχνολογία, όπως έκανε και στο παρελθόν, έτσι και στο μέλλον θα αλλάξει το ανθρώπινο δράμα δραστικά.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ