Πειραιάς: Φάτε, μάτια, ψάρια…

Πειραιάς: Φάτε, μάτια, ψάρια…

Με την παροιμία αυτή οι καταστηματάρχες της αγοράς του Πειραιά περιέγραψαν την κίνηση των παραμονών των εορτών. Ο κόσμος βγήκε στους δρόμους, κατέβηκε στα μαγαζιά, πέρασε από την αγορά, αλλά… έφυγε όπως ήρθε!

Ο τζίρος στα εμπορικά καταστήματα ήταν αισθητά χαμηλότερος από πέρυσι, ενώ η αγορά τροφίμων σημείωσε ιστορικό χαμηλό ρεκόρ πενταετίας! Κύκλοι της αγοράς απέδιδαν την… αποχή του καταναλωτικού κοινού στην αύξηση των τιμών των κρεάτων, μια και ήταν ακριβότερα κατά 20% – 22% σε σχέση με πέρυσι. Η γαλοπούλα είχε πάνω από 6 ευρώ το κιλό, το αρνί πάνω από 8 ευρώ το κιλό (σ.σ.: Πέρυσι είχε γύρω στα 6 ευρώ το κιλό) και το χοιρινό (σπάλα) πάνω από 5,5 ευρώ το κιλό. Φέτος για πρώτη φορά η Ιταλία έκανε αθρόες αγορές ελληνικών αμνοεριφίων. Έτσι δεν υπήρχε μεγάλη προσφορά και οι τιμές ανέβηκαν κατακόρυφα.

Από την άλλη έχουν μειωθεί σημαντικά οι διαθέσιμες ποσότητες χοιρινού κρέατος, καθώς η Κίνα, που τροφοδοτούσε με εκατομμύρια χοιρίδια κάθε χρόνο την Ευρώπη, φέτος δεν μπόρεσε να στείλει τις συνηθισμένες ποσότητες (ούτε τις μισές) λόγω της γρίπης των χοίρων που έχει αφανίσει όλα τα χοιρινά της αχανούς χώρας.

Έτσι, οι καταναλωτές δεν ψώνιζαν και αν ψώνιζαν, έπαιρναν μισό κιλό κιμά, ένα κιλό χοιρινό κ.λπ. Δηλαδή, πολύ περιορισμένες ποσότητες. Στα μόνα είδη που οι τιμές διατηρήθηκαν στα περσινά επίπεδα ήταν τα είδη αρτοποιίας. Δηλαδή, οι κουραμπιέδες γύρω στα 12 – 13 ευρώ το κιλό, το χριστόψωμο στα 3 ευρώ το τεμάχιο κ.λπ.

Από τα εμπορικά καταστήματα, δούλεψαν περισσότερο εκείνα που πουλάνε ηλεκτρονικά είδη, κομπιούτερ κάθε είδους και τύπου, κινητά τηλέφωνα και τα παρελκόμενά τους κ.λπ. Τα μαγαζιά με είδη ένδυσης – υπόδησης είχαν κίνηση, αλλά ο τζίρος ήταν χαμηλότερος.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ