Με την αγωνία της «έκρηξης» ζουν στα νησιά του Αιγαίου

Με την αγωνία της «έκρηξης» ζουν στα νησιά του Αιγαίου

Το Μαξίμου δεν απαντά στις εκκλήσεις των δήμων

-Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να γίνουμε περιφέρεια προσφύγων, δηλώνει ο περιφερειάρχης Κ. Μουτζούρης

Εκρηκτική διαμορφώνεται η κατάσταση στα νησιά του Βορείου Αιγαίου που κατακλύζονται από πρόσφυγες / μετανάστες, ενώ θέμα χρόνου είναι να γίνει το «μπαμ» και τα πράγματα να βγουν εκτός ελέγχου.

Οι μεταναστευτικές ροές συνεχίζονται (40 με 50 την ημέρα) παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Χαρακτηριστικά, το διάστημα 23 – 29 Δεκεμβρίου έφτασαν 819 άτομα, ενώ το αντίστοιχο διάστημα το 2018 ήταν 622.

Η Frontex, σε ρόλο θεατή, αντί να μπλοκάρει τα σκάφη με τους πρόσφυγες, τους διευκολύνει και συνεργάζεται με τις ΜΚΟ για τα περαιτέρω.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί εξ αποστάσεως όσα συμβαίνουν και παρά τις μεγαλεπήβολες εξαγγελίες δεν φαίνεται να διαθέτει σχέδιο σαφές και συγκεκριμένο για να α­ντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα των νησιών. Ή, αν έχει, δεν μπορεί ή δεν τολμάει να το θέσει σε εφαρμογή.

Οι αρμόδιοι υπουργοί δεν εμφανίζονται στα νησιά φοβούμενοι την οργή του κόσμου, που βρίσκεται σε απόγνωση και δεν ξέρει τι του ξημερώνει. Οι διαδικασίες μετεγκατάστασης προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα έχουν «παγώσει», μαζί και τα σχέδια για την κατασκευή κλειστών κέντρων στα νησιά. Ενδεικτικά της δραματικής κατάστασης είναι και τα στοιχεία: Το 2019 έφτασαν από την Τουρκία στα νησιά 59.457 πρόσφυγες/μετανάστες, ενώ αντίστοιχα το 2018 ήταν 32.404.

Στο μεταξύ, κραυγή αγωνίας, μαζί και αγανάκτησης, από τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κ. Μουτζούρη για το Μεταναστευτικό! «Στο Βόρειο Αιγαίο έχει καταλυθεί το κράτος», υπογραμμίζει, περιγράφοντας με τον τρόπο αυτό την τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νησιά, που ασφυκτιούν από τον μεγάλο αριθμό προσφύγων/μεταναστών.

Βανδαλισμοί, καταστροφές, ανασφάλεια, κ.ά., οι κάτοικοι βιώνουν εξαιρετικά δύσκολες ημέρες. «Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να γίνουμε περιφέρεια προσφύγων», καταγγέλλει ο κ. Μουτζούρης, ενώ κάνει λόγο για έλλειψη σοβαρού σχεδίου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. «Το σχέδιο αλλάζει κάθε εβδομάδα», υποστηρίζει. Κατηγορεί τους αρμόδιους υπουργούς για αδιαφορία και επισημαίνει ότι κανείς δεν επισκέπτεται τα νησιά που δοκιμάζονται από το Μεταναστευτικό προκειμένου να διαπιστώσει την έκταση και την ένταση των προβλημάτων.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, το 2019 έφτασαν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου περισσότεροι από 46.000 πρόσφυγες/μετανάστες. Από αυτούς οι 27.148 στη Λέσβο (σχεδόν διπλάσιοι σε σχέση με το 2018), 10.802 στη Σάμο και 8.076 στη Χίο. Συν 6.000 σε Λέρο και Κω. Για να αντιληφθεί κανείς τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος, σημειώνουμε ότι σε ολόκληρη την Ιταλία το 2019 έφτασαν μόλις 11.000 πρόσφυγες.

Τις πρώτες ημέρες του 2020 στο Κέντρο Υποδοχής της Μόριας και τα γύρω κτήματα διέμεναν 18.747 αιτούντες άσυλο, από τους οποίους 1.150 ανήλικοι και ασυνόδευτοι. Σύμφωνα με τη διοίκηση του κέντρου, από αυτούς που διαμένουν στη Μόρια το 36% είναι άνδρες, το 29% γυναίκες και το 35% παιδιά και ανήλικοι μέχρι και 18 ετών.

Αίσθηση προκαλούν τα στοιχεία ως προς την καταγωγή τους, καθώς το 73% είναι Αφγανοί, 12% Σύριοι και 5% Σομαλοί. Το υπόλοιπο 10% έχει καταγωγή κυρίως από αφρικανικές χώρες. Στους 5.276 ανέρχονται οι ασυνόδευτοι ανήλικοι που βρίσκονται στη χώρα μας, εκ των οποίων το 8,9% είναι ηλικίας κάτω των 14 ετών. Από αυτά το 42% είναι από το Αφγανιστάν, 23% από το Πακιστάν, 11% από τη Συρία και το υπόλοιπο 24% από άλλες χώρες.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ