Ερντογάν: Η Τουρκία στέλνει σταδιακά στρατό στη Λιβύη
«Τα σχέδια των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων να μας φυλακίσουν στη Μεσόγειο απέτυχαν», είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu. «Ορισμένοι δεν αντέχουν τη ναυτική συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Ερντογάν, τουρκικές στρατιωτικές μονάδες έχουν αρχίσει να μετακινούνται στη Λιβύη για να στηρίξουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA) του Φάγιεζ αλ Σάρατζ. Η Άγκυρα στέλνει επίσης στην Τρίπολη υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς. «Οι στρατιώτες μας αναχωρούν σταδιακά για τη Λιβύη. Θα συντονίσουν (τη δράση τους με την GNA) εκεί. Ο στόχος μας είναι να στηρίξουμε τη νόμιμη κυβέρνηση», είπε.
Η καταδίκη (της αποστολής Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη) εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας «δεν μας ενοχλεί, δεν μας νοιάζει, αντιθέτως εμείς τους καταδικάζουμε» (τους Σαουδάραβες), συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος.
“Θα υπάρξει ένα επιχειρησιακό κέντρο (στη Λιβύη), ένας Τούρκος αντιστράτηγος επικεφαλής και θα διαχειρίζονται την κατάσταση εκεί πέρα. (Τούρκοι στρατιώτες) σταδιακά μετακινούνται εκεί αυτή τη στιγμή”, είπε ο Ερντογάν.
Τον περασμένο μήνα η GNA ζήτησε τη βοήθεια της Τουρκίας για να αποκρούσει την επίθεση του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίο στηρίζεται από τη Ρωσία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία. Στελέχη της GNA και των συμμάχων της απέφυγαν να σχολιάσουν την αφιξη των Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη.
Σύμφωνα με τον Ερντογάν, οι υψηλόβαθμοι Τούρκοι στρατιωτικοί θα συντονίσουν τις ενέργειές τους με τις μάχιμες δυνάμεις στη Λιβύη ενώ επίσης θα αναλάβουν να τις εκπαιδεύουν και να παρέχουν συμβουλές με βάση τις γνώσεις τους. “Θα υπάρχουν διάφορες μονάδες εκεί ως μάχιμες δυνάμεις, δεν θα προέρχονται από τον στρατό μας. Το ανώτατο στρατιωτικό προσωπικό μας θα συντονίζει την κατάσταση εκεί”, είπε ο Τούρκος πρόεδρος, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Η Ρωσία ζήτησε, το βράδυ της Κυριακής, να συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη και αυτή η συνεδρίαση, που θα διεξαχθεί αύριο, κεκλεισμένων των θυρών, θα είναι η πρώτη ευκαιρία του Οργανισμού να συζητήσει τις δύο αμφιλεγόμενες συμφωνίες που σύναψε στα τέλη Νοεμβρίου η Τουρκία με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση (GNA) της Τρίπολης.
Εν το μεταξύ κατατέθηκε επισήμως αίτημα της Μόσχας που αφορά τη διεξαγωγή διεθνούς συνόδου για τη Λιβύη που ελπίζει να οργανώσει η Γερμανία στο Βερολίνο πριν από τα τέλη Ιανουαρίου. Ακόμη όμως δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία.
Με πληροφορίες και από το Euronews