Δένδιας: Νέα αντίληψη για την εξωτερική πολιτική σε ένα νέο διεθνές περιβάλλον

Δένδιας: Νέα αντίληψη για την εξωτερική πολιτική σε ένα νέο διεθνές περιβάλλον

Σε άρθρο του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στο αφιέρωμα της εφημερίδας «Τα Νέα» για το νέο έτος, κάνει λόγο για μια νέα αντίληψη για την εξωτερική πολιτική σε ένα νέο διεθνές περιβάλλον.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Το έτος που φεύγει σημαδεύτηκε από σειρά εξελίξεων που καθιστούν τη διεθνή συγκυρία κρίσιμη για τη χώρα μας και τη θέση της στο σύγχρονο κόσμο. Πολύπλοκα ζητήματα και νέες προκλήσεις απαιτούν από εμάς να επανατοποθετηθούμε και να δράσουμε με αποτελεσματικότητα, μακριά από στερεότυπα και αγκυλώσεις.

Το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή μας χαρακτηρίζεται από αστάθεια στη Μεσόγειο και από την πρωτοφανή, κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας. Ταυτόχρονα, στα Βαλκάνια, στην άμεση γειτονιά μας, η ευρωπαϊκή προοπτική την οποία εδραίωσε η ίδια η χώρα μας με την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης, έχει τεθεί σε αμφισβήτηση. Η μεγάλη μας «οικογένεια», η Ευρωπαϊκή Ένωση, βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης νέων πολιτικών για την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων, όπως το Brexit και η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, ενώ το ΝΑΤΟ διέρχεται κρίση ταυτότητας, καλούμενο να επαναπροσδιορίσει το ρόλο του σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφαλείας.

Οι προκλήσεις είναι πολλές και απαιτούν από τη χώρα μας μια νέα αντίληψη, μια νέα στρατηγική για την εξωτερική μας πολιτική. Την πολιτική αυτή διαμορφώνουμε με πνεύμα ομοψυχίας, στη βάση του κεκτημένου της εθνικής συναίνεσης στους κύριους άξονες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης, η Ελλάδα επιλέγει το δρόμο του πατριωτισμού, διαφυλάσσει τον ευρωπαϊκό και δυτικό προσανατολισμό της και δρα στη βάση αρχών και αξιών προασπίζοντας τα συμφέροντά της, αλλά και τη διεθνή νομιμότητα.

Στο νέο περιβάλλον αστάθειας που διαμορφώνεται γύρω μας, απαντούμε με αυτοπεποίθηση. Εμπλουτίζουμε και διευρύνουμε τις συμμαχίες μας, ενισχύουμε την επιρροή μας, κατοχυρώνουμε το ρόλο μας ως άγκυρα σταθερότητας και ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή μας.

Οι άξονες της πολιτικής μας είναι σαφείς: Η Ελλάδα επανατοποθετείται στον στενό πυρήνα της ΕΕ και επαναπροσδιορίζει τις σχέσεις της με τους στρατηγικούς της εταίρους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεισφέροντας αποτελεσματικά και εποικοδομητικά στη διαμόρφωση των νέων πολιτικών που απαιτούνται για την εμβάθυνση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Κατοχυρώνει με τον τρόπο αυτό μια ουσιαστική συμβολή στα ευρωπαϊκά δρώμενα που της επιτρέπει να επικαλείται με επιτυχία την αλληλεγγύη των εταίρων μας στα ζητήματα εθνικής σημασίας. Επιπλέον, η Ελλάδα συμμετέχει ισότιμα στο ΝΑΤΟ, διατηρεί όμως ισχυρές και ισότιμες σχέσεις συνεργασίας τόσο με την Κίνα, όσο και με τη Ρωσία. Ενισχύει, επίσης, τις σχέσεις της με όλους τους περιφερειακούς δρώντες στην περιοχή μας, όπως είναι το Ισραήλ και η Αίγυπτος, διευρύνει το «αποτύπωμά» της στην αραβικό κόσμο και κατοχυρώνει το ρόλο της στα Βαλκάνια.

Ως προς τα Βαλκάνια, την περιοχή όπου καλούμαστε να διαδραματίσουμε σημαίνοντα ρόλο ως το παλαιότερο μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και η πλέον ισχυρή οικονομία της περιοχής, η πολιτική μας είναι ξεκάθαρη. Στηρίζουμε σταθερά την ενταξιακή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας με όλες τις χώρες της περιοχής σε διμερές και πολυμερές επίπεδο. Η αλληλεγγύη μας είναι έμπρακτη κι αυτό το αποδεικνύουμε σε κάθε περίσταση, έχοντας ήδη αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλιών για την υποβοήθηση της ενταξιακής τους πορείας, αλλά και για τη διαμόρφωση μια θετικής ατζέντας συνεργασίας σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Έχουμε, όμως, καταστήσει σαφές ότι η ελληνική στήριξη προϋποθέτει την πλήρη συμμόρφωση των βόρειων γειτονικών μας χωρών με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί φαινόμενα μη πλήρους συμμόρφωσης της Βόρειας Μακεδονίας στη Συμφωνία των Πρεσπών, ούτε πρόκειται να δεχθεί εκπτώσεις στον απόλυτο και πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας από την Αλβανία.

Στο Κυπριακό, η Ελλάδα προασπίζεται σε πλήρη σύμπνοια με την Κύπρο τα κοινά μας συμφέροντα, με γνώμονα πάντοτε τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου και με στρατηγική μας επιδίωξη τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, χωρίς αναχρονιστικά πλαίσια εγγυήσεων και κατοχικά στρατεύματα. Σε αυτό το πλαίσιο, πετύχαμε, σε συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία, την ομόφωνη καταδίκη από την Ευρωπαϊκή Ένωση των παράνομων τουρκικών δραστηριοτήτων στα κυπριακά χωρικά ύδατα και στην κυπριακή ΑΟΖ. Για πρώτη φορά, μάλιστα, η ομόφωνη αυτή καταδίκη συνοδεύτηκε από πλαίσιο συγκεκριμένων κυρώσεων σε βάρος φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας.

Απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και ανομία, απέναντι στην προβολή ισχύος από πλευράς της γείτονος, η Ελλάδα επιμένει στην ανάγκη διατήρησης διαύλων επικοινωνίας, ενώ προτάσσει παράλληλα μια πολιτική βασισμένη στη διεθνή νομιμότητα, μια πολιτική που δεν ανέχεται μονομερείς διεκδικήσεις, απειλές και παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα και ενεργούμε με γνώμονα τους κανόνες που επιβάλλουν το Διεθνές Δίκαιο, οι διεθνείς συνθήκες και οι συνταγματικές μας επιταγές. Σε αυτό το πλαίσιο, βρίσκεται σε εξέλιξη μια διπλωματική εκστρατεία, η οποία έχει ήδη αποδώσει καρπούς και έχει εξασφαλίσει την καταδίκη του άκυρου μνημονίου που υπέγραψε η Άγκυρα με την κυβέρνηση της Τρίπολης. Η στήριξη της διεθνούς κοινότητας έχει εκφραστεί με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο στο ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ μια σειρά σημαντικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ και άλλες, έχουν λάβει θέση υπέρ των ελληνικών επιχειρημάτων.


Σχολιάστε εδώ