ΑΘΗΝΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΠΑΡΤΗΣ. Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΑΘΗΝΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΠΑΡΤΗΣ. Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Συγγραφέας
JENNIFER T. ROBERTS (ΤΖΕΝΙΦΕΡ Τ. ΡΟΜΠΕΡΤΣ)
Μεταφραστής
ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Εικονογράφος
ΠΟΙΝΙΟΥ – ΡΕΝΕΣΗ ΜΑΡΙΑ 


Το 431 π.Χ. η αντιπαλότητα μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης που σιγόβραζε από καιρό ξέσπασε και οι δύο πόλεις-κράτη συγκρούστηκαν σε μια πάλη ζωής και θανάτου. Ο πόλεμος εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον ελληνικό κόσμο και οι σφαγές που ακολούθησαν δεν είχαν προηγούμενο στην αρχαία Ελλάδα. Πολλές πόλεις καταστράφηκαν, χιλιάδες άνδρες σκοτώθηκαν, γυναίκες και παιδιά υποδουλώθηκαν. Πολλοί πιστεύουν πως ο πόλεμος έληξε με την ήττα του αθηναϊκού ναυτικού το 405 π.Χ. και την ακόλουθη συνθηκολόγηση της Αθήνας, όμως οι μάχες στην Ελλάδα συνεχίστηκαν για πολλές δεκαετίες. Η εξουσία της Σπάρτης αμφισβητήθηκε στον Κορινθιακό Πόλεμο (395-387 π.Χ.), όταν οι Αθηναίοι συνέπραξαν με τους πρώην συμμάχους της Σπάρτης εναντίον της. Ο πόλεμος τελείωσε οριστικά το 371 π.Χ., όταν το επίλεκτο θηβαϊκό πεζικό συνέτριψε τη σπαρτιατική στρατιωτική υπεροχή.

Η πλούσια αφήγηση της Τζένιφερ Τ. Ρόμπερτς ρίχνει φως σε αυτή τη διάσημη σύρραξη, ξεκινώντας από τα αίτια του πολέμου και φτάνοντας στη νίκη της Θήβας στα Λεύκτρα. Παρά τις πικρές οδύνες και την εμφύλια διαμάχη που προκάλεσε ο Πελοποννησιακός Πόλεμος, παραμένει μέχρι και σήμερα μια συναρπαστική διήγηση μηχανορραφιών και αντι-μηχανορραφιών, δολοφονιών και ψεμάτων, συναρπαστικών ναυμαχιών και απεγνωσμένων πεζοποριών, και, ίσως, όπως είχε ελπίσει ο πρώτος ιστορικός του πολέμου, ο Θουκυδίδης, μαθημάτων για το μέλλον. Η Ρόμπερτς μελετά επίσης τον αντίκτυπο του πολέμου στην πολιτιστική ζωή της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των σπουδαίων αριστουργημάτων της τραγωδίας και της κωμωδίας, καθώς και το πιο διάσημο από όλα τα συμβάντα, τη δίκη και εκτέλεση του Σωκράτη.

Το βιβλίο ΑΘΗΝΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΠΑΡΤΗΣ, ένα συγκλονιστικό και προσιτό αφήγημα μιας από τις πιο φημισμένες συγκρούσεις της αρχαιότητας, επιβάλλεται να διαβαστεί από όλους τους λάτρεις της αρχαίας Ιστορίας.

Απόσπασμα βιβλίου

Η Αθήνα και η Σπάρτη ήταν δύο ηγεμονικά κράτη, δηλαδή κράτη που ήταν επικεφαλής οργανισμών άλλων κρατών, τα οποία ήταν υποχρεωμένα να ακολουθούν την ηγεσία τους στον πόλεμο. Ο πόλεμος δεν ήταν ζήτημα μόνο της Αθήνας και της Σπάρτης. Η Σπάρτη και η Αθήνα, όσο κι αν αρέσκονται οι σύγχρονοι να τις αντιπαραβάλλουν, δεν ήταν οι μόνοι εμπόλεμοι. Ο πόλεμος δεν ήταν μια απλή αναμέτρηση ανάμεσα σε μια προοδευτική ναυτική δημοκρατία και ένα ολοκληρωτικό κράτος απόλυτης πειθαρχίας, που δεν ανεχόταν καμία απόκλιση από την παράδοση. Εκείνοι που βλέπουν τον πόλεμο ως πρότυπο για μελλοντικές συρράξεις όπως ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ή ο Ψυχρός Πόλεμος του 20ού αιώνα δίνουν υπερβολική έμφαση στον ρόλο που έπαιζε σε αυτόν η ιδεολογία. Στην πραγματικότητα, η κινητήριος δύναμή του, όπως και σε πολλούς άλλους πολέμους, ήταν οι εν πολλοίς παλαιές θεωρήσεις περί γοήτρου, συμφέροντος και φόβου. Κρίσιμο ρόλο έπαιξαν και άλλα κράτη, εκτός από την Αθήνα και τη Σπάρτη. Η στρίγκλα Κόρινθος με το ανεκτίμητο ναυτικό της ασκούσε μεγάλη επιρροή πάνω στην περίκλειστη ηγεμονίδα της. Τα μικρά Μέγαρα, που ήλεγχαν τη χερσαία γέφυρα που παρείχε πρόσβαση από την Πελοπόννησο στην Αττική, ήταν κι αυτά σημαντικά για τους Σπαρτιάτες και τα παράπονά τους σε βάρος της Αθήνας έπρεπε να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν. Η Κέρκυρα, που μέχρι το 435 π.Χ. ήταν μία από τις σπάνιες ουδέτερες πόλεις στον διπολικό κόσμο των αθηναϊκών και σπαρτιατικών συμμαχιών, αποτελούσε παίκτη-κλειδί στη διεθνή διπλωματία.

Διαβάστε όλο το απόσπασμα  ΕΔΩ


Λίγα λόγια για τη συγγραφέα 

Η ΤΖΕΝΙΦΕΡ Τ. ΡΟΜΠΕΡΤΣ είναι καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών και Ιστορίας στο City College και στο The City University of New York Graduate Center.
Έχει γράψει τα βιβλία Athens on Trial: The Anti-Democratic Tradition in Western Thought και HerodotusA Very Short Introduction, και έχει επιμεληθεί, μαζί με τον Ουόλτερ Μπλάνκο, τα βιβλία του Ηροδότου Ιστορίαι και το βιβλίο του Θουκυδίδη Ο Πελοποννησιακός Πόλεμος στις Κριτικές Εκδόσεις Νόρτον.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Κατηγορία: Ιστορία – Πολιτική
ISBN: 978-618-01-3052-2
ISBN e-book: 978-618-01-3053-9


Σχολιάστε εδώ