49,5 δισ. ευρώ το κόστος του Δημογραφικού!

49,5 δισ. ευρώ το κόστος του Δημογραφικού!

Την καμπάνα χτυπάει εδώ και πολύ καιρό ο Σάββας Ρομπόλης: Το Δημογραφικό, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, θα γίνει η νέα οικονομική θηλιά! Και αυτό αποτυπώνεται με τον πιο αδιάψευστο τρόπο στις δύο μελέτες που υπογράφουν ο Σάββας Ρομπόλης, ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, και ο αναλογιστής Βασίλης Μπέτσης, υποψήφιος διδάκτορας του Παντείου:

Η επιβάρυνση του Α­σφαλιστικού από το Δημογραφικό θα φτάσει στα 49,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2065. Η δε απώλεια από τις εισφορές λόγω της πλήρους κυριαρχίας των ελαστικών μορφών απασχόλησης υπολογίζεται στα 2,5 δισ. ευρώ.

Η επιβάρυνση την περίοδο 2017 – 2065 μόνο από την αύξηση του προσδόκιμου ζωής θα φτάσει στα 49,4 δισ. ευρώ σε σημερινές αξίες, που μεταφράζεται σε περίπου 1 με 1,25 δισ. ευρώ αύξηση των συνταξιοδοτικών δαπανών ανά δεκαετία σε σταθερές τιμές. Οι δε ετήσιες απώλειες που προκαλούν στα Ταμεία οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης είναι πάνω από 2,5 δισ. ευρώ και το ποσό θα φτάσει το 2055 στα 48 δισ. ευρώ από την κύρια σύνταξη και στα 17,6 δισ. ευρώ από την επικουρική.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: anoixtoparathyro.gr


Σχολιάστε εδώ