Παραδίδουν τους δανειολήπτες «κόκκινων» δανείων στους ξένους «διαχειριστές» χωρίς κανέναν όρο

Παραδίδουν τους δανειολήπτες «κόκκινων» δανείων στους ξένους «διαχειριστές» χωρίς κανέναν όρο

Καμία προστασία δεν προσφέρει στον οφειλέτη ο «Ηρακλής»! – Το ρόπαλο θα κραδαίνει εναντίον του…

-Καμία δέσμευση ότι η ρευστοποίηση της εγγύησης του δανείου σημαίνει αυτόματα λύση της συνολικής υποχρέωσης του δανειολήπτη

Πίσω από τις κλειστές πόρτες, ερήμην των χιλιάδων δανειοληπτών, «ανέστησαν» τον «Ηρακλή» οι τραπεζίτες παρέα με την κυβέρνηση και του έδωσαν το… ρόπαλο για να κυνηγήσει τους οφειλέτες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι επί ξύλου κρεμάμενοι, με τη μεγαλύτερη ευθύνη να την έχουν ΟΛΟΙ εκείνοι –πολιτικοί και όχι μόνο– που χρεοκόπησαν τη χώρα.

Και ο στόχος είναι να τους πάρουν ό,τι τους έχει απομείνει. Μόνο που ξεχνάτε, κύριε πρωθυπουργέ, ότι ο «Ηρακλής» στα χρόνια του επιστρατεύθηκε για να καθαρίσει την «κόπρο του Αυγείου» (τα «κόκκινα» δάνεια) προς χάρη του λαού.

Ενώ σήμερα ο «Ηρακλής» χρησιμοποιείται ως ασπίδα των τραπεζών και των αφεντικών τους και κανείς δεν έχει την παραμικρή ευαισθησία για το τι θα γίνουν οι δανειολήπτες, πέραν των εκλεκτών του συστήματος –όλων των κυβερνήσεων– που μετείχαν στο… τραπέζι με τον «μόσχο τον σιτευτό», ενώ το μόνιμο κορόιδο, ο «λαουτζίκος», πλήρωνε πάντα τον λογαριασμό… Σήμερα, για άλλη μια φορά, η ιστορία επαναλαμβάνεται…

Για τα «κόκκινα» δάνεια ένας είναι ο «φταίχτης». Αυτός που πήρε το δάνειο… Εκείνος που του το έδωσε δεν έχει καμία ευθύνη για το αν έλεγξε τις οικονομικές δυνατότητες του δανειολήπτη για την εξόφληση του δανείου του. Αντίθετα, οι υπάλληλοι των τραπεζών από το πρωί μέχρι το βράδυ… βομβάρδιζαν τους πολίτες με προσφορές δανείων: «Ένα καταναλωτικό δάνειο σας περιμένει» ή «Ελάτε να πάρετε ένα διακοποδάνειο». Και όλα αυτά με την έγκριση της Διεύθυνσης του καταστήματος, που γνώριζε τα πάντα. Μάλιστα, είχαν και μπόνους για κάθε πελάτη που έκλειναν, χωρίς κανέναν έλεγχο της οικονομικής του δυνατότητας.

Και σήμερα είναι στο σκαμνί, στο… απόσπασμα, ο δανειολήπτης, αλλά όχι και ο τραπεζίτης…
Μάλιστα, χωρίς τη συμμετοχή του δανειολήπτη, κυβέρνηση και τραπεζίτες, με επόπτη τα μνημονιακά αφεντικά, αποφάσισαν για το αύριό του. Και του έραψαν το καινούργιο «κουστούμι», αφού προηγουμένως του πήραν αυτό που είχε μέχρι τώρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας του, το οποίο είχε ράψει η Λούκα Κατσέλη. Και έδωσαν το… ρόπαλο στον «Ηρακλή» όχι για να καθαρίσει την… «κόπρο του Αυγείου», αλλά για να κυνηγήσει τους δανειολήπτες. Και μάλιστα με την υπογραφή της ΕΕ, της Κομισιόν κ.λπ…

Και λίγο πριν αρχίσει «Ο χορός των καταραμένων», με κατάληξη την… πτώση τους στην αγκαλιά των… τσακαλιών, που μύρισαν… ζωντανό κρέας και κατέφθασαν, ούτε ΕΝΑΣ από τους κυβερνώντες δεν διαφώνησε. Στις εκλογές ζητούσαν γονατιστοί την ψήφο τους και τώρα πέρα βρέχει…

Για το πώς θα λειτουργήσει ο «Ηρακλής» πέρα από τα… μαγειρεία, στα οποία μαγείρεψαν τους δανειολήπτες, επικρατεί απόλυτο σκοτάδι. Καμία ενημέρωση από την κυβέρνηση δεν έχουν οι φορείς της Αγοράς. Και οι δανειολήπτες δεν γνωρίζουν τι περιθώρια αντίδρασης έχουν. Όταν…

• Ο έλεγχος εισόδου των εταιρειών διαχείρισης ΜΕΔ δεν περιλαμβάνει αυστηρές προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας, διαφάνειας και λογοδοσίας σε κάθε επίπεδο (συμβάσεις, τιμολογήσεις, τρόπος επικοινωνίας με δανειολήπτη κ.λπ.).

• Οι εν λόγω εταιρείες ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ έδρα και εγκαταστάσεις στην Ελλάδα.

Οι πέντε αλλαγές που ζητάει η ΓΣΕΒΕΕ
Η ΓΣΕΒΕΕ επαναλαμβάνει τις επί της αρχής θέσεις της για την αντιμετώπιση του υψηλού αποθέματος «κόκκινων» δανείων και την υιοθέτηση ρυθμίσεων οι οποίες θα εμπεδώνουν την ασφάλεια δικαίου στην πιο αδύναμη πλευρά, που είναι εκ των πραγμάτων οι δανειολήπτες. Συγκεκριμένα:

Α) Θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα ώστε πριν από τη μεταβίβαση της οφειλής τους οι δανειολήπτες να μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα προτίμησης, το οποίο θα τους δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής του δανείου τους ακόμα και σε σχετικά υψηλότερο ποσοστό (για να αποφεύγεται ο ηθικός κίνδυνος) σε σχέση με αυτό της πώλησης σε εξωτερικό διαχειριστή.

Β) Οι δανειολήπτες θα πρέπει να ενημερώνονται σε διαρκή βάση ως προς τη διαδικασία διαχείρισης και τον διαχειριστή του δανείου τους.

Γ) Οι δανειολήπτες θα πρέπει να ενημερώνονται με διαφάνεια για όλες τις χρεώσεις, τα διάφορα έξοδα, καθώς και τα επιτόκια. Επίσης, να είναι σαφής η διαδικασία διαχείρισης του δανείου προς τον ίδιο τον δανειολήπτη με συγκεκριμένη διάταξη στη σύμβαση. Η εμπειρία δείχνει ότι οι τράπεζες δεν επιλέγουν έναν διαφανή τρόπο επικοινωνίας με τους δανειολήπτες και δεν υπάρχει εγγύηση ότι δεν θα συμβεί κάτι παρόμοιο με τις εταιρείες διαχείρισης, που ενδέχεται να εκλάβουν τους περισσότερους βαθμούς ελευθερίας ως βαθμούς αυθαιρεσίας.

Δ) Θα πρέπει να εφαρμοστεί η αρχή datio in solutum, ώστε η ρευστοποίηση της εγγύησης (collateral) του δανείου να σημαίνει αυτόματα λύση της συνολικής υποχρέωσης του δανειολήπτη.

Ε) Αντίστοιχα, θα πρέπει να εφαρμοστεί ρήτρα αποφυγής υπερκερδών εις βάρος του δανειολήπτη.

Συγκεκριμένα, προτείνεται η εφαρμογή ενός ανώτατου ορίου (cap) 30% επιπλέον της αξίας κτήσης της οφειλής από τον διαχειριστή, από τη ρευστοποίηση της εγγύησης του δανειολήπτη. Δηλαδή, σε περίπτωση αγοράς από διαχειριστή μιας οφειλής σε ποσοστό, π.χ., 50% της ονομαστικής της αξίας, εάν η ρευστοποίηση της εγγύησης που καλύπτει την απαίτηση καλύψει το 70% της ανωτέρω ονομαστικής αξίας, ο διαχειριστής να λάβει το 65% (=50%+30%*50%) και να επιστρέψει το υπόλοιπο 5% στον δανειολήπτη.

41 πήραν το ok για κρατική επιδότηση

Την 25η εβδομάδα λειτουργίας κλείνει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την ευνοϊκή ρύθμιση και επιδότηση των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων με υποθήκη στην κύρια κατοικία. Και το διάστημα από 1/7/2019 μέχρι 20/12/2019 τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

– Έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και έχουν συναινέσει στην άρση του φορολογικού και του τραπεζικού απορρήτου τους 57.166 χρήστες.
– Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 38.073 χρήστες.
– Έχουν υποβληθεί 1.249 αιτήσεις και έχουν διαβιβαστεί στις τράπεζες.
– Έχουν δοθεί 315 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες.
– Έχουν ήδη αποδεχθεί οι δανειολήπτες 84 προτάσεις ρύθμισης και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων.
– Έχει εγκριθεί η κρατική επιδότηση σε 41 πολίτες.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ