Ο EastMed οχυρώνει την Ελλάδα!

Ο EastMed οχυρώνει την Ελλάδα!


Του
ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΝΙΑΤΗ 
Καθηγητή, πρώην Υπουργού


Η 2α Ιανουαρίου 2020 θα είναι μια σημαντική ημέρα για τη χώρα. Η υπογραφή της τετραμερούς κυβερνητικής συμφωνίας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ – Ιταλίας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed από τα κοιτάσματα Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας προς Ευρώπη θα κλείσει με επιτυχία τον κύκλο εθνικής γεωστρατηγικής αναβάθμισης που άνοιξε το 2010-11 με μια πολυδιάστατη προοδευτική πατριωτική ενεργειακή στρατηγική και διπλωματία. Το 2025 ολοκληρώνεται η κατασκευή του EastMed, δυναμικότητας 10 δισ. και με επέκταση, 20 δισ. κυβ. μέτρων (bcm) τον χρόνο.

Μια Ελλάδα που το 2010 ήταν ανύπαρκτη στην ενεργειακή αγορά, θα έχει καταφέρει με όραμα, τεκμηρίωση και επιμονή να καταστεί μια νέα πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας της ΕΕ, παρέχοντας το 10% του φυσικού αερίου που καταναλώνουν τα 25 κράτη-μέλη.

Ο EastMed δεν είναι μόνο το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο της Μεσογείου, με προϋπολογισμό 6,1 δισ. ευρώ, που θα δημιουργήσει πάνω από 10.000 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Δεν είναι μόνο το χαρακτηριστικότερο έργο ευρωπαϊκής ενεργειακής απεξάρτησης, ξεκινώντας από μια νέα πηγή (Μεσόγειος), διασχίζοντας ΑΟΖ ευρωπαϊκών κρατών, μέσω νέας όδευσης, που η Τουρκία δεν έχει καμία διεθνή νομική ισχύ να εμποδίσει τη χάραξή του, που υλοποιεί στην πράξη την κορυφαίας σημασίας στρατηγική ενεργειακή συνεργασία από το 2011, με το Ισραήλ.

Ο EastMed είναι ένα οικονομικά ανταγωνιστικό και τεχνικά εφικτό, πανίσχυρο διπλωματικό όπλο στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, στη διεθνή εκστρατεία της να ανατρέψει τις παράνομες και νομικά άκυρες τουρκικές ενέργειες στην ελληνική ΑΟΖ.

Ο EastMed είναι ένα κορυφαίο εργαλείο περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας, που θα μειώσει κατά 40% το ενεργειακό κόστος των 150.000-200.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κατά 40% το ενεργειακό κόστος διαβίωσης των 2.200.000 κατοίκων των περιφερειών Κρήτης, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου, από τις οποίες θα διέλθει.

Ο EastMed είναι ένα κορυφαίο, προοδευτικό, πατριωτικό έργο της Ελλάδας.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ