Εκκαθαρίσεις σχεδιάζει ο Μητσοτάκης

Εκκαθαρίσεις σχεδιάζει ο Μητσοτάκης

Στη σύνταξη στέλνει τους βετεράνους

-Έχει προγράψει: Καραμανλή, Σαμαρά, Ντόρα, Κακλαμάνη

Σχέδιο αποστρατείας των… βετεράνων της Νέας Δημοκρατίας επεξεργάζεται ο Κυρ. Μητσοτάκης. Με πρόταγμα (πρόσχημα) την ανανέωση, σκοπεύει στις επόμενες εκλογές να αφήσει εκτός συνδυασμών κορυφαία στελέχη με μακρά θητεία και προσφορά, που έχουν αφήσει βαθύ το αποτύπωμά τους στην ιστορία της παράταξης.

Μεταξύ αυτών οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κ. Καραμανλής, Αντ. Σαμαράς, πρώην υπουργοί, όπως οι Ντ. Μπακογιάννη, Ν. Κακλαμάνης κ.ά., καθώς και βουλευτές, όπως οι Φ. Πιπιλή, Θ. Μπούρας κ.ά.
Στις εκλογές του περασμένου Ιουλίου ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε σε ευρεία ανανέωση των εκλογικών συνδυασμών, αυτή ωστόσο αφορούσε τα μεσαία και τα χαμηλά επίπεδα της κομματικής πυραμίδας.

«Στις επόμενες εκλογές οι αλλαγές θα αφορούν την κορυφή», τονίζουν στενοί συνεργάτες του. Σκοπός του αυτός που είχε εξαρχής: Να φέρει τη Νέα Δημοκρατία στα μέτρα του, απαλλαγμένη από τα… βάρη του παρελθόντος! Αν και οι πρώην πρωθυπουργοί δεν μετέχουν ενεργά στα δρώμενα, ιδίως δε ο Κ. Καραμανλής, όχι τόσο ο Αντ. Σαμαράς, η παρουσία τους ρίχνει «βαριά σκιά» πάνω στην παράταξη και κατ’ επέκταση στην κυβέρνηση.

Προφανώς, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να απαλλαγεί με τρόπο οριστικό και αμετάκλητο, ενώ έτσι θα βάλει τέρμα και στις ομαδοποιήσεις (Καραμανλικοί, Σαμαρικοί κ.λπ.). Στο επιτελείο του θεωρούν διαχειρίσιμη την περίπτωση του κ. Καραμανλή, εκτιμούν ότι δεν θα προβάλει εμπόδια στα σχέδια του κ. Μητσοτάκη. Έχουν μάλιστα πληροφορίες ότι ο πρώην πρωθυπουργός πρόκειται πολύ πριν από τις επόμενες εκλογές να ανακοινώσει την οριστική αποχώρησή του από την πολιτική και ότι δεν πρόκειται να είναι εκ νέου υποψήφιος, κάτι που θα διευκολύνει τις περαιτέρω κινήσεις τους.

Περισσότερο πολύπλοκη είναι η περίπτωση που κ. Σαμαρά, ο οποίος δραστηριοποιείται παρασκηνιακά και μετέχει με τον τρόπο του σε όσα συμβαίνουν στην παράταξη.

Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη αντιμετωπίζουν ως κομβικό σημείο της υπόθεσης την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Πιστεύουν συγκεκριμένα ότι αν κλείσει το ζήτημα αυτό, θα κλείσει μαζί και ο κύκλος στην πολιτική για τον κ. Σαμαρά. Άλλωστε τον ερχόμενο Μάιο ο τελευταίος κλείνει το 69ο έτος της ηλικίας του και περνάει το κατώφλι των 70.

Όσοι πάντως τον γνωρίζουν καλά και έχουν συνεργαστεί μαζί του, επιμένουν ότι ο μεσσήνιος πολιτικός δεν θα τα παρατήσει τόσο εύκολα, θεωρούν δε ότι ακόμη και αν «υποχρεωθεί» να αποσυρθεί, θα συνεχίσει να κινεί τα νήματα από το παρασκήνιο. Στο επιτελείο του πρωθυπουργού πιστεύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα δυσκολευτεί να πείσει την Ντ. Μπακογιάννη να μην είναι υποψήφια στις επόμενες εκλογές, αν και είναι μακριά από το ηλικιακό όριο. Από εκεί και κάτω τα πράγματα απλοποιούνται. Ν. Κακλαμάνης, Θ. Μπούρας, Φ. Πιπιλή και ορισμένοι άλλοι θα κοπούν λόγω… ηλικίας.

Προϋπόθεση για να θέσει σε εφαρμογή τα σχέδιά του αυτά ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι η κυβέρνηση να παραμείνει συμπαγής, ισχυρή και να απολαμβάνει την αποδοχή της μεγάλης πλειονότητας των ελλήνων πολιτών. Κάτι που θα ενισχύσει και τον ίδιο προσωπικά και θα του δώσει τη δυνατότητα να λάβει δύσκολες αποφάσεις χωρίς να υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις. Αν, ωστόσο, στην πορεία, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, μπει σε τροχιά φθοράς, τότε τα όποια μεγαλεπήβολα σχέδια του πρωθυπουργού θα μείνουν στα χαρτιά, καθώς δεν θα έχει την πολιτική ισχύ για να τα θέσει σε εφαρμογή.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ