Για την έκδοση συντάξεων – Αυτοματοποιημένες διαδικασίες από το β΄ εξάμηνο του 2020

Για την έκδοση συντάξεων – Αυτοματοποιημένες διαδικασίες από το β΄ εξάμηνο του 2020

Το μεγάλο στοίχημα της διοίκησης του ΕΦΚΑ, στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής που εφαρμόζει, είναι η καθιέρωση (από 1/6/2020) των αυτοματοποιημένων διαδικασιών για την ψηφιακή έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων, από την υποβολή της αιτήσεως μέχρι και την οριστική έκδοση της αποφάσεως.

Αυτό σημαίνει ότι από την ημερομηνία αυτή, αρχικά για κάποιες ειδικές περιπτώσεις και κατηγορίες ασφαλισμένων (όπως είναι, για παράδειγμα, οι αιτήσεις για σύνταξη χηρείας, που υπολογίζεται ότι αφορούν το 30% περίπου του συνολικού αριθμού των αιτήσεων), θα μπορούν οι ασφαλισμένοι να υποβάλλουν την αίτηση συνταξιοδότησής τους μέσω διαδικτύου και αυτοματοποιημένα, χωρίς καμιά άλλη γραφειοκρατική εμπλοκή, θα εκδίδεται η συνταξιοδοτική τους απόφαση.

Κάτι ανάλογο, δηλαδή, με αυτό που συμβαίνει σήμερα με τις φορολογικές δηλώσεις, καθώς αμέσως μόλις τις υποβάλλουμε έχουμε την εκκαθάρισή τους. Για να συμβεί όμως αυτή η πραγματικά σημαντική αλλαγή για το συνταξιοδοτικό μας σύστημα, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής ιστορίας για τον κάθε ασφαλισμένο, κάτι που αναμένεται να έχει γίνει μέχρι τον Μάιο του 2020.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της διοίκησης του ΕΦΚΑ, μέχρι το 2021 το 90% των συνταξιοδοτικών αιτήσεων που συνολικά θα υποβάλλονται θα διεκπεραιώνεται κατ’ αυτόν τον τρόπο. Το υπόλοιπο 10% των αιτήσεων εξαιρείται, διότι αφορά πολύ εξειδικευμένες περιπτώσεις, που είναι πολύ δύσκολο να μηχανογραφηθούν, οπότε η χειρόγραφη διαδικασία κρίνεται ως η πιο ενδεδειγμένη.


Σχολιάστε εδώ