Απορία για τα διπλωματικά μέσα που έριξε η κυβέρνηση. Αποδίδουν καρπούς;
Τι γίνεται τελικά με εκείνα τα διπλωματικά μέσα που έριξε η κυβέρνηση για να εξασφαλίσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα; Αποδίδουν καρπούς; Ή μήπως ήρθε η ώρα να πούμε… τον δεσπότη, Παναγιώτη;
Όχι άλλες κυρώσεις!
Διότι το πράγμα αρχίζει να… μπάζει νερά –ή να φαίνεται τι είναι–, ύστερα και από τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος σημείωσε πως «πέρα από την ξεκάθαρη δήλωση στήριξης της Ελλάδας και την ξεκάθαρη δήλωση ότι αποτελεί παραβίαση του Δικαίου της Θάλασσας και δεν παράγει αποτελέσματα η συνομολόγηση δύο μνημονίων, κρίναμε ότι δεν θα έπρεπε σε αυτήν τη φάση να ζητηθούν από την Ελλάδα άλλες κυρώσεις».
Κατ’ αρχήν, τα παραπάνω δεν αποτελούν κυρώσεις. Αποτελούν ένα χτύπημα στην πλάτη και καλώς το παρείχε η ευρωπαϊκή κοινότητα, αφού της ζητήθηκε κιόλας…
Όπως φαίνεται, όμως, δεν της ζητήθηκε τίποτα άλλο, σύμφωνα με τη δήλωση του αναπληρωτή…
Γιατί εάν της ζητούνταν από την Ελλάδα το κάτι παραπάνω, προφανώς θα ήταν (αν μη τι άλλο) αναγκασμένη να της το παρέχει… Ή μήπως αυτή η ακολουθία δεν είναι… λογική;
Τι γίνεται…
Οι έλληνες πολίτες πίστεψαν (σίγουρα όχι από μόνοι τους) ότι η ΕΕ για άλλη μια φορά «αδειάζει» την Ελλάδα και πως δεν έχει διάθεση να πάρει μια καθαρή θέση επί του θέματος… Όμως αυτό δεν ισχύει, αφού ο αναπληρωτής το είπε καθαρά: «Κρίναμε ότι δεν θα έπρεπε σε αυτήν τη φάση να ζητηθούν από την Ελλάδα άλλες κυρώσεις»…
Περί πρόληψης…
Ο Βαρβιτσιώτης το πήγε και παραπέρα δηλώνοντας ότι «πέρα από τη διαρκή εκστόμιση απειλών, δεν έχουμε παραβίαση της δικιάς μας ΑΟΖ από τουρκικές ενέργειες»…
Δηλαδή, θα πρέπει να υπάρξει παραβίαση για να κάνουμε κάτι… Ή μήπως κι αυτή η ακολουθία δεν είναι… λογική;
Η ΑΟΖ «μας»
Κι έτσι, από περιέργεια (και τρόμο για την απάντηση), έχει η Ελλάδα ανακηρύξει ΑΟΖ;
Το δίλημμα
Τίθεται σε μορφή ερωτήματος: Και τι να κάνουμε; Πόλεμο με την Τουρκία;
Στην αρχή οι Έλληνες απαντούσαν, γιατί δεν είχαν καταλάβει ότι επρόκειτο για ρητορικό ερώτημα…
Γι’ αυτό ήταν, είναι και θα είναι (ιστορικά) χυδαίο…
Είναι το ερώτημα που προκάλεσε τα Ίμια, την παράδοση Οτσαλάν. Είναι το ερώτημα που οδηγεί (και καλύπτει) την εξωτερική πολιτική στον ενδοτισμό και τη δουλοπρέπεια.
Τον ραγιαδισμό, που προφανώς οι Έλληνες δεν είχαν – κι ας προσπαθούσαν να τους πείσουν για το αντίθετο.
Διότι, εάν τον… φορούσαμε, γιατί χρειάζονται τόσα τουρκοσίριαλ, τόσοι αμανέδες, τόση προσπάθεια για την… ελληνοτουρκική φιλία, τόσο χρήμα και τόσο σάλιο για να πειστούμε πως είμαστε ένα σόι;
Ειπωμένα
Τα τελευταία χρόνια ο Ερντογάν προαναγγέλλει τις κινήσεις του. Προφανώς είναι η μοναδική ικανοποίηση που μπορεί να έχει σ’ ένα παιχνίδι για έναν…
Οι έλληνες πολίτες μπορεί και να δικαιούνται να παρακολουθούν με έκπληξη, φόβο ή ακόμα και αηδία την κατάσταση, όχι όμως η ελληνική πολιτική σκηνή…
Πριν ακριβώς από δύο χρόνια, τον Δεκέμβριο του 2017, κατά την επίσκεψη του Ερντογάν στη Θράκη, στο μουσουλμανικό γυμνάσιο και λύκειο στην Κομοτηνή, είπε τα μελλούμενα, με ακροατήριο τους μικρούς μαθητές και τον… κ. Αμανατίδη, τον τότε υφυπουργό Εξωτερικών, που δεν κατάλαβε «γρι», αν και δεν τον ήθελαν να καταλαβαίνει – τον ήθελαν να υπομένει…
Χάριν του βίντεο που ανήρτησε η Παράταξη Πολιτών του Δήμου Κομοτηνής «Σπάρτακος» στην ιστοσελίδα tourkikanea, το «μάθημα Ερντογάν» παραδόθηκε στους Θρακιώτες, μεταδόθηκε από αθηναϊκά Μέσα εθνικής εμβέλειας, γνωστοποιήθηκε στην τότε ελληνική κυβέρνηση και την επόμενη…
«Δεν υπάρχουν διακρίσεις. Δεν υπάρχουν διαφορές. Θα είμαστε ένα. Θα είμαστε ισχυροί, θα είμαστε ζωντανοί, θα είμαστε αδέλφια. Ένα έθνος, μία πατρίδα, μία σημαία. Όλοι μαζί, θα είμαστε Τουρκία», είχε πει ο Ερντογάν…
Και προς αυτήν την κατεύθυνση εργάζεται…
Η φορεσιά…
Κι ενώ το μέλλον δείχνει ζοφερό, η θρακιώτικη φορεσιά εντάχθηκε επισήμως στην Προεδρική Φρουρά. Λίγους μήνες πριν από την 100ή επέτειο της Απελευθέρωσης της Κομοτηνής και της Αλεξανδρούπολης, στις 14 Μαΐου 1920 –η Ξάνθη απελευθερώθηκε στις 4 Οκτωβρίου 1919–, η Ελληνική Πολιτεία δείχνει να αρέσκεται στους συμβολισμούς…
Σε εθιμοτυπικές εκδηλώσεις της Προεδρικής Φρουράς ορισμένοι εύζωνοι φέρουν τις παραδοσιακές στολές της Κρήτης και του Πόντου, ως αναγνώριση αυτών των περιοχών στους εθνικούς αγώνες.
Σε αυτές τις εθιμοτυπικές προστίθεται και η θρακιώτικη, η πρώτη επίσημη εμφάνιση της οποίας θα γίνει στις 14 Μαΐου 2020…
Έλλη Μητακίδου