Σε συναγερμό οι συνδικαλιστές

Σε συναγερμό οι συνδικαλιστές

-Για τα… δεσμά που ετοιμάζει η κυβέρνηση κατά των απεργιών

Περιοριστικά μέτρα για τις απεργιακές κινητοποιήσεις φέρνει στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σήμαναν ήδη συναγερμό, τα κόμματα της αντιπολίτευσης «ακονίζουν τα μαχαίρια» τους.

Με «όχημα» τη… λαϊκή αγανάκτηση, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να θέσει «όρους» και «κανόνες» στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, με διπλό στόχο: Αφενός να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία οργανισμών και Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και αφετέρου να περιορισθεί στο ελάχιστο η ταλαιπωρία των πολιτών. Η απόφαση ήταν εδώ και καιρό ειλημμένη, η απεργία των εργαζομένων στο Μετρό και η αναστάτωση που προκλήθηκε αποτέλεσε απλά την αφορμή για να κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες.

Η κίνηση του Κυρ. Μητσοτάκη –πρωτόγνωρη για πρωθυπουργό– την περασμένη Τρίτη, όταν και ζήτησε συγγνώμη από τους Αθηναίους για την ταλαιπωρία που υπέστησαν λόγω της ξαφνικής στάσης εργασίας των εργαζομένων στο Μετρό, είχε πολλές προεκτάσεις. Με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός θέλησε σε πρώτο επίπεδο να δώσει έμφαση στην… ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού, αναδεικνύο­ντας έτσι και τις ευθύνες των συνδικαλιστών.

Σε δεύτερο επίπεδο αξιοποίησε την ευκαιρία προκειμένου να υπογραμμίσει την απόφασή του να μπει τέρμα στις κινητοποιήσεις «δι’ ασήμαντον αφορμήν». «Η κυβέρνηση προστατεύει το δικαίωμα στην απεργία και στην κινητοποίηση, αλλά δεν μπορεί συστηματικά οι λίγοι να ταλαιπωρούν τους πολλούς», υπογράμμισε από το βήμα του ΣΕΒ ο κ. Μητσοτάκης. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι τα μέτρα που θα έρθουν στη Βουλή θα προκαλέσουν αντιδράσεις , εκτιμούν ωστόσο ότι αυτές θα είναι περιορισμένης έκτασης και θα εκτονωθούν σχετικά γρήγορα.

Αφενός διότι οι πολίτες, που έχουν υποστεί μεγάλες ταλαιπωρίες τις προηγούμενες δεκαετίες, επιθυμούν να μπει ένα φρένο στις ανεξέλεγκτες κινητοποιήσεις.

Αφετέρου διότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι απαξιωμένες στη συνείδηση όχι μόνον του ελληνικού λαού αλλά και των ίδιων των εργαζομένων. Ως εκ τούτου, εκτιμούν ότι πολύ δύσκολα θα καταφέρουν να «κατεβάσουν τον κόσμο στον δρόμο», σε μια μαζική εκδήλωση διαμαρτυρίας. «Η κοινωνία είναι ώριμη να στηρίξει αλλαγές που μέχρι πριν από λίγα χρόνια φαίνονταν δύσκολες», τονίζει σε κάθε ευκαιρία ο πρωθυπουργός.

Διαδηλώσεις στο… πεζοδρόμιο!
Στο συγκεκριμένο ζήτημα η κυβέρνηση θα κινηθεί σε δύο μέτωπα, αφού, όπως ανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης, εντός του Ιανουαρίου η κυβέρνηση θα φέρει ρυθμίσεις που θα θέτουν ένα νέο πλαίσιο σε ό,τι αφορά συγκε­ντρώσεις, συλλαλητήρια, πορείες διαμαρτυρίας κ.λπ. Ρυθμίσεις που θα έχουν ως στόχο τη μικρότερη δυνατή αναστάτωση της ζωής στο κέντρο της Αθήνας καθώς και τη δραστική μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών. Θα αφορούν δε τον τόπο, αλλά κυρίως τον τρόπο που θα εκδηλώνονται κάθε φορά οι πορείες, τα συλλαλητήρια κ.λπ. Φαινόμενα όπου 50 – 100 διαδηλωτές κλείνουν εντελώς κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας δεν πρόκειται να επαναληφθούν στο μέλλον. Ανάλογα με τη συμμετοχή στην πορεία, οι διαμαρτυρόμενοι θα κινούνται σε ένα μέρος του οδοστρώματος, ει δυνατόν και στο πεζοδρόμιο!

Γ. Ζ.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ