Γιατί έχασε ο Κόρμπιν

Γιατί έχασε ο Κόρμπιν

«Όχι, δεν ευθύνεται μόνο ο Τζέρεμι Κόρμπιν. Η συντριπτική ήττα που υπέστη η βρετανική Αριστερά την περασμένη εβδομάδα οφείλεται και στη διαίρεση της ψήφου που προκάλεσαν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, γράφει ο Simon Jenkins σε άρθρο του στην εφημερίδα «The Guardian» με τίτλο «Η διαίρεση της ψήφου και η ήττα της Αριστεράς». Για μια ακόμα φορά, προσφέροντας τον εαυτό του ως πλυντήριο ψήφων του βρε­τανικού φιλελευθερισμού, το κόμμα λειτούργησε σαν απλός συνταξιδιώτης του βρετανικού συντηρητισμού. Ο Μπόρις Τζόνσον του χρωστάει μεγάλη ευγνωμοσύνη.

Η εσφαλμένη ανάγνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων είναι η παραδοσιακή ανοησία των μετεκλογικών αναλυτών. Ο Μπόρις Τζόνσον κατήγαγε στις εκλογές μία μεγάλη κοινοβουλευτική νίκη, η λέξη κλειδί όμως είναι το ‘‘κοινοβουλευτική’’. Το 43,6% της ψήφου που απέσπασε ήταν μόλις κατά 1,2% μεγαλύτερο από εκείνο της Τερίζα Μέι και δεκάδες βουλευτές του εξελέγησαν με λιγότερο από το 50% της ψήφου. Οι περισσότερες από αυτές ήταν έδρες που οι Εργατικοί θα είχαν κερδίσει αν δεν ήταν παρόντες οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες.

Με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες χωρίς ηγεσία και σε σύγχυση, πρέπει να είναι καιρός για αυτούς να κάνουν το σωστό και να διαλυθούν. Μία συγχώνευσή τους με τους Εργατικούς θα εμψύχωνε τη μετριοπαθή πτέρυγα των Εργατικών και θα άμβλυνε την επιρροή των κορμπινικών», κατέληξε ο Simon Jenkins.

Φωτό: thetoc.gr

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ