Ζιζάνια σπέρνει η Ντόρα!

Ζιζάνια σπέρνει η Ντόρα!

-Είναι υπέρ της Χάγης και της ανακήρυξης της ΑΟΖ

Προσωπική στρατηγική όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές διαφορές προβάλλει η Ντ. Μπακογιάννη, αποκλίνουσα από την επίσημη θέση της κυβέρνησης, γεγονός που έχει προκαλέσει τη δυσφορία του πρωθυπουργικού επιτελείου.

Προς έκπληξη του Κυρ. Μητσοτάκη, η πρώην υπουργός –συμπλέοντας με τον Ευ. Βενιζέλο– τάχθηκε υπέρ της άμεσης προσφυγής της χώρας μας στη Χάγη για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας. Και αυτό σε μια χρονική περίοδο που ο Τ. Ερ­ντογάν εκδηλώνει τις επεκτατικές διαθέσεις του, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει το κατάλληλο κλίμα για διαπραγματεύσεις.

Η αντίδραση του πρωθυπουργού ήταν άμεση, καθώς μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Στ. Πέτσα διεμήνυσε ότι η προσφυγή στη Χάγη αποτελεί εναλλακτική λύση για τη χώρα μας, αλλά αυτό θα γίνει στον κατάλληλο χρόνο, αδειάζοντας με τον τρόπο αυτό την κ. Μπακογιάννη. Στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη τόνιζαν ότι οποια­δήποτε κίνηση πρέπει να μελετηθεί από κάθε άποψη, είναι ανάγκη να αποφευχθούν οι βιαστικές ενέργειες υπό την πίεση των γεγονότων.

Η κυβέρνηση διαχώρισε τη θέση της και όσον αφορά την πρόταση-παρότρυνση της κ. Μπακογιάννη να προχωρήσει άμεσα στην ανακήρυξη της ΑΟΖ. «Όλα θα γίνουν στον κατάλληλο χρόνο», σημείωναν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες και πρόσθεταν ότι «η βιασύνη στη διπλωματία κανέναν δεν ωφέλησε».


 Κρίση στις σχέσεις των δύο αδελφιών


Εκνευρισμό προκάλεσε επίσης στο επιτελείο του πρωθυπουργού η άποψη που διατύπωσε η πρώην υπουργός για αύξηση της στρατιωτικής θητείας και την υποχρεωτική στράτευση στα 18 χρόνια. Άποψη που ενέτεινε την ήδη υπάρχουσα ανησυχία που υπάρχει σε μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας όσον αφορά τους κινδύνους που εγκυμονεί η τακτική του Τ. Ερντογάν. Στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη επισήμαιναν ότι τέτοιου είδους «λύσεις» έχουν πολλές και σημαντικές «παρενέργειες», κατά συνέπεια πρέπει να προηγηθεί μελέτη και διάλογος.

Μια τέτοια απόφαση θα τίναζε στον αέρα τον προγραμματισμό δεκάδων, αν όχι εκατοντάδων, χιλιάδων νέων και των οικογενειών τους, με αναπόφευκτο το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση. Υπάρχει δε και το οικονομικό κόστος της υπόθεσης, καθώς θα πρέπει να εξασφαλιστούν πρόσθετα κονδύλια από τον προϋπολογισμό για την άμεση στράτευση χιλιάδων 18χρονων αλλά και για την παράταση των ήδη υπηρετούντων.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ