Γ. Κατρούγκαλος: Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον να συμβάλλει ώστε να καμφθούν οι ενστάσεις Τράμπ για τον East Med
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον στις αρχές Ιανουαρίου 2020 πρέπει να συμβάλλει ώστε να καμφθούν οι ενστάσεις του προέδρου Τράμπ στην κατασκευή του αγωγού East Med και στο East Med Act που ενέκρινε το Κογκρέσο, τόνισε ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Κόκκινο 105,5.
Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο πρώην ΥΠΕΞ, τόνισε ότι πρέπει να κρατούνται ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας αλλά ταυτόχρονα είναι ανάγκη να ληφθεί νέα πολιτική απόφαση – πλαίσιο, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, για κυρώσεις σε μελλοντικές ενδεχόμενες ενέργειες της Τουρκίας στο πλαίσιο της παράνομης συμφωνίας της με τη Λιβύη.
Η κατασκευή του αγωγού East Med αποτέλεσε μιας από τις σημαντικές επιτυχίες της ελληνικής διπλωματίας κατά την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι αυτή η συνεργασία των, Ελλάδος-Ισραήλ-Κύπρου δεν είναι περιστασιακή αλλά έχει ως σκοπό, πέραν των οικονομικών, να ενισχύσει και την σταθερότητα στην περιοχή. Η διάσταση αυτή αναδείχθηκε ιδίως με τη συμμετοχή των ΗΠΑ ως τέταρτου εταίρου στο σχήμα 3+1, επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος.
Η κυβέρνηση όμως πρέπει να συνεχίσει την διπλωματική προσπάθεια και να μην μείνει το πράγμα εκεί που το αφήσαμε εμείς. Έτσι η Ιταλία πρέπει να συνυπογράψει την συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού, ενώ είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην έχουμε μόνο την υποστήριξη του State Department και του Κογκρέσου, για την κατασκευή του αγωγού, πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος, αλλά να έχουμε και σαφή στήριξη του προέδρου Τραμπ.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο αγωγός αυτός αποτέλεσε μιας από τις σημαντικές επιτυχίες της ελληνικής διπλωματίας κατά την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αποτέλεσε το επιστέγασμα της θετικής ατζέντας των τριμερών συνεργασιών στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Κύπρο πάντοτε ως δεύτερο εταίρο και την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τον Λίβανο, την Παλαιστίνη και επί του προκειμένου το Ισραήλ.
Είχε ιδιαίτερη όμως στρατηγική σημασία αυτή η συνεργασία και γιατί προσκλήθηκαν οι ΗΠΑ να είναι ο τέταρτος εταίρος, στο πλαίσιο 3+1 και γιατί αποτυπώθηκε σε έναν αγωγό που δεν έχει μόνον σημαντική οικονομική σημασία αλλά κυρίως στρατηγική: και για την σταθεροποίηση εν γένει της περιοχής αλλά και γιατί ουσιαστικά κατοχύρωσε πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στους πλουτοπαραγωγικούς της πόρους και επίσης έστειλε ένα μήνυμα ότι αυτή η συνεργασία δεν είναι περιστασιακή αλλά έχει ως σκοπό να ενισχύσει και την σταθερότητα στην περιοχή.
Γι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό που συμμετείχαν οι ΗΠΑ στο στρατηγικό αυτό σχεδιασμό και ταυτόχρονα είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχει και την υποστήριξη του προέδρου Τράμπ η προσπάθεια αυτή. Αυτός νομίζουμε ότι πρέπει να είναι ένας από τους βασικούς στόχους της επίσκεψης του έλληνα πρωθυπουργού, την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, στην Ουάσιγκτον.
Κι αυτό γιατί έχουμε μεν θετικές εξελίξεις από τις ΗΠΑ – ενσωματώθηκε στον αμερικανικό προϋπολογισμό ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει σχεδόν ομώνυμο τίτλο με τον αγωγό (East Med act) που δεν ταυτίζεται όμως με τον αγωγό, αφορά την εν γένει πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή, δηλαδή θέματα ενεργειακά, την άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο, την εν γένει στήριξη των ΗΠΑ σε όλη αυτή την προσπάθεια. Ναι μεν έχει διακομματική υποστήριξη στο Κογκρέσο, έχουν εκφραστεί όμως επιφυλάξεις από πλευράς του προέδρου Τραμπ ως προς ορισμένες πλευρές του νόμου.
Επομένως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην έχουμε μόνο την υποστήριξη του State Department και του Κογκρέσου αλλά να έχουμε και την πλήρη και σαφή στήριξη του προέδρου Τραμπ για να έχει μια ολοκληρωμένη πορεία ο αγωγός αυτός.
Η Ιταλία ήταν ο τέταρτος εταίρος που θα υπέγραφε την συμφωνία αυτή διότι η τελική κατάληξη του αγωγού αυτού που θα περνάει από την Κύπρο, την Κρήτη, την ηπειρωτική Ελλάδα για να καταλήξει στην Ιταλία. Δεν είχε γίνει δυνατή η υπογραφή της συμφωνίας επί των ημερών μας ακριβώς γιατί έμεναν ορισμένες λεπτομέρειες περιβαλλοντικής κυρίως υφής να αντιμετωπιστούν από την πλευρά της Ιταλίας. Περιμέναμε ότι θα την είχαμε κατά την υπογραφή ως τέταρτο εταίρο την Ιταλία και πράγματι προς τα εκεί πήγαιναν τα πράγματα. Απ’ ότι καταλαβαίνω όμως τελικά δεν έγινε κάτι παραπάνω απ’ ότι είχαμε καταφέρει εμείς μέχρι τον Ιούλιο, αφού φαίνεται ότι η υπογραφή θα γίνει μόνο μεταξύ των τριών αρχικών χωρών. Είναι ένα ακόμη πεδίο επομένως που θα πρέπει η ελληνική διπλωματία να συνεχίσει τις προσπάθειές μας και να μην μείνει το πράγμα εκεί που το αφήσαμε εμείς».
Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το ενδεχόμενο κυρώσεων σε βάρος της γειτονικής χώρας ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε τα εξής:
«Εννοείται ότι πρέπει να επιχειρούμε να έχουμε πάντοτε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία και σε ότι αφορά τα ΜΟΕ και όσον αφορά την ανάγκη να ξεκινήσουν ξανά οι διερευνητικές επαφές. Από την άλλη πλευρά όμως δεν πρέπει να αφήνουμε άπρακτο ένα τόσο σημαντικό όπλο όπως αυτό των κυρώσεων, που με ιδιαίτερο κόπο πέτυχε η ελληνική διπλωματία.
Θυμίζω: Η απόφαση πολιτικού πλαισίου για τις κυρώσεις ελήφθη στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο οποίο ήταν παρών ο Αλέξης Τσίπρας. Και ναι μεν έχουμε αυτή τη στιγμή το πολιτικό πλαίσιο για τις κυρώσεις που αφορούν την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, πρέπει όμως να ληφθεί αντίστοιχη απόφαση – απόφαση πλαίσιο τουλάχιστον – και για ενδεχόμενες παράνομες ενέργειες που θα προσπαθήσει η Τουρκία να επιβάλει ως τετελεσμένα, στην βάση της παράνομης συμφωνίας που έχει συνάψει με την Λιβύη.
Άρα, η ελληνική διπλωματία οφείλει να ξεπεράσει μια διγλωσσία που υπάρχει το τελευταίο διάστημα – άλλα έλεγε ο ΥΠΕΞ που δήλωσε ότι προχωρά ένα πλαίσιο κυρώσεων, άλλα δήλωσε ο ΑΝΥΠΕΞ που δήλωσε ότι υπάρχει στρατηγική επιλογή να μην ενεργοποιηθούν τώρα κυρώσεις. Τίποτα δεν έπραξε ο πρωθυπουργός στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Επομένως και θα πρέπει να ενεργοποιηθούν σε επίπεδο πρακτικό οι κυρώσεις κατά προσώπων και εταιριών για τις οποίες έχει ήδη ληφθεί η πολιτική απόφαση, και το σημαντικότερο: Να ληφθεί νέα πολιτική απόφαση – πλαίσιο για κυρώσεις σε μελλοντικές ενδεχόμενες ενέργειες της Τουρκίας στην βάση της παράνομης συμφωνίας με τη Λιβύη.
Να ξέρετε ότι εμείς πάντοτε θα στηρίξουμε προσπάθειες να έχουμε εθνικό μέτωπο. Το εθνικό μέτωπο όμως πρέπει να έχει και συγκεκριμένη στρατηγική. Δεν γίνεται εξωτερική πολιτική με αδράνεια και παθητικότητα.