Επιλογή με σωστό στίγμα…

Επιλογή με σωστό στίγμα…

Συνεδρίαση του Ανώτατου Υπηρεσιακού, με αποφάσεις που –τουλάχιστον ορισμένες– δεν εξέπληξαν. Η πιο σημαντική είναι ότι ο πρέσβης Χ. Λαλάκος από την Ουάσινγκτον τοποθετείται στη Λευκωσία και έτσι μετριάζονται οι ανησυχίες που είχαν υπάρξει, σύμφωνα με τις οποίες υποβαθμιζόταν η ελληνική πρεσβεία σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τα ελληνοτουρκικά και φυσικά για το Κυπριακό.

Ο Χ. Λαλάκος, πρέσβης με εμπειρία, που έχει χειριστεί και άλλα σοβαρά ζητήματα, με θητεία στην Άγκυρα και στα Σκόπια πριν πάει στην Ουάσινγκτον, είναι μια επιλογή που δίνει και σωστό στίγμα από την Αθήνα.

Ορθό μήνυμα είναι για πολλούς και η επιστροφή της Κ. Κολιού από τη Σιγκαπούρη στην Κεντρική Υπηρεσία, καθώς πολλά είχαν ειπωθεί και γραφτεί για το ότι η ίδια, ως γενική διευθύντρια Διοικητικού, έπεισε τον Ν. Κοτζιά για την ίδρυση και τον υπεράρτιο εξοπλισμό καθώς και την επάνδρωση της πρεσβείας πριν η ίδια τοποθετηθεί εκεί ως πρώτη πρεσβευτής.

Στις υπόλοιπες μετακινήσεις: Ο Θ. Δασκαρόλης από το Βερολίνο μετατίθεται στη Ρίγα (αφού ανακλήθηκε η προηγούμενη απόφαση για επιστροφή στην Κεντρική Υπηρεσία), ο Ευστ. Παΐζης – Παραδέλλης από τη θέση πρεσβευτή συμβούλου στο Βερολίνο αναλαμβάνει την πρεσβεία στο Σαντιάγκο, ενώ από την Κεντρική Υπηρεσία μετακινούνται ο Π. Σαρρής στο Τελ Αβίβ, ο Ν. Πρωτονοτάριος στη Δαμασκό (με προσωρινή έδρα τη Βηρυτό), ο Άγγ. Υψηλάντης στο Λουξεμβούργο, η Α. Φουντουλάκη στη Βηρυτό και ο Ν. Πιπερίγκος στο Μπακού.

Ακόμη, το Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο ανακάλεσε την προηγούμενη απόφασή του για μετακίνηση του Ρ. Κούνδουρου από την Πραιτόρια στο Βερολίνο, οπότε αναζητείται τώρα πρεσβευτής για τη γερμανική πρωτεύουσα. Πάντως, από το υπάρχον προσωπικό μάλλον δύσκολα θα βρεθεί άλλος με τα προσόντα του Ρ. Κούνδουρου. Εκτός αν έμεινε η πρεσβεία στο Βερολίνο για κάποιο… ρουσφέτι.

Αυτό που δεν καταλάβαμε είναι γιατί έμεινε στη μέση η «δουλειά» με τη Συρία. Ορθά ορίσθηκε νέος πρεσβευτής για τη Δαμασκό, αλλά δεν καταλάβαμε γιατί θα είναι προσωρινή έδρα του η Βηρυτός. Στη Δαμασκό λειτουργούν κι άλλες ευρωπαϊκές πρεσβείες και η Ελλάδα δεν πρέπει να λείπει από τη χώρα αυτή, όχι μόνο λόγω των ισχυρών δεσμών αλλά και επειδή από εκεί προέρχεται ένα μεγάλο μέρος των προσφυγικών ροών που φθάνει στην Ελλάδα…

Διπλωματικός σύμβουλος στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανέλαβε –με απόσπαση– ο σύμβουλος πρεσβείας Α’ Αλ. Παπαϊωάννου. Μια θέση ιδιαίτερα ευαίσθητη και απαιτητική, καθώς πολλά από τα ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας είναι αλληλένδετα με τις διεθνείς σχέσεις της χώρας ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, με τις σχέσεις της Ελλάδας με συγκεκριμένες χώρες…

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ