Τι θα ζητήσουν FIFA και UEFA από τους τέσσερις μεγαλοπαράγοντες
FIFA/UEFA φαίνεται πως αποφάσισαν μια και καλή να λύσουν το ελληνικό πρόβλημα και ανέλαβαν δράση. Όπως έγινε γνωστό, καλούν σε σύσκεψη κορυφής τους τέσσερις ιδιοκτήτες των μεγάλων ελληνικών ομάδων, δηλαδή τους Μαρινάκη, Σαββίδη, Μελισσανίδη και Αλαφούζο. Και όπως έχει γίνει γνωστό θέλουν μόνο αυτούς στο τραπέζι τους και όχι αντιπροσώπους. Προκειμένου να μιλήσουν πρόσωπο με πρόσωπο και να βρεθεί επιτέλους μια λύση για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Οι διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές θα θέσουν το πλαίσιο και οι τέσσερις άνδρες καλούνται να συμφωνήσουν. Και όποιος τορπιλίσει αυτήν την προσπάθεια θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να αναλάβει και το κόστος.
FIFA/UEFA, λοιπόν, θα θέσουν ξεκάθαρα τα δεδομένα. Και αυτά είναι: Πρόεδρος και ΔΣ της ΕΠΟ κοινής αποδοχής, όπως και Επιτροπή Διαιτησίας αποτελούμενη από πρόσωπα κοινής αποδοχής.
Και όλα αυτά να έχουν γίνει μέχρι τις 31 Ιουλίου, οπότε με τα τωρινά δεδομένα αποχωρούν από την Ελλάδα οι επιτηρητές των διεθνών συνομοσπονδιών.
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο και τονίστηκε, τόσο στον πρόεδρο της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένο, όσο και στον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, ότι οι εκλογές στην ομοσπονδία δεν θα πρέπει να διεξαχθούν όπως προβλέπει ο νόμος, δηλαδή τον Οκτώβριο, αλλά το αργότερο μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Και αυτό για να είναι εδώ οι απεσταλμένοι τους και να τις επιβλέπουν.
Και στις αρχαιρεσίες θα πάμε με εντελώς άλλα δεδομένα απ’ ό,τι είχαμε συνηθίσει έως τώρα. Οι τέσσερις ιδιοκτήτες των μεγάλων ομάδων θα κληθούν να συμφωνήσουν σε πρόεδρο κοινής αποδοχής αλλά και στα αιρετά μέλη του ΔΣ της ΕΠΟ. Και αυτά θα προέρχονται από κατάλογο που θα τους κατατεθεί και στον οποίο θα περιλαμβάνονται άτομα εγνωσμένου κύρους, πιθανότατα μη προερχόμενα από τις ΕΠΣ, που μπαίνουν σε δεύτερο ρόλο. Όχι ότι μπορεί να αποκλειστεί η υποψηφιότητα κάποιου που θα προέρχεται από τις ενώσεις, αλλά αυτό θα γίνει μόνο αν αποδεδειγμένα τυγχάνει καθολικής αναγνώρισης.
Σε ό,τι αφορά την ΚΕΔ, και αυτή θα αποτελείται από πρόσωπα κοινής αποδοχής, που θα επιλεγούν από κατάλογο που θα προτείνουν FIFA/UEFA. Δεδομένου ότι είναι δύσκολο να υπάρξει συμφωνία σε Έλληνες, πιθανότατα θα πάμε και πάλι σε τριανδρία ξένων.
Τώρα, τι θα γίνει σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία; Κατ’ αρχάς, δεν φαίνεται η πιθανότητα αυτή να είναι πολύ μεγάλη. Διότι όσο κι αν μεταξύ των τεσσάρων μεγαλομετόχων μεσολαβεί άβυσσος, φαίνεται αδιανόητο κάποιος να τα τινάξει στον αέρα και να οδηγήσει στον όλεθρο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αν, ωστόσο, υπάρξει αδιέξοδο, δύο είναι τα ενδεχόμενα. Grexit ή παράταση της επιτήρησης με ορισμό διοικούσας επιτροπής στην ΕΠΟ, αλλά υπό πολύ πιο ασφυκτικά δεσμά και με τους έλληνες παράγοντες να μην έχουν λόγο για το παραμικρό. Και φυσικά την κάνουλα της χρηματοδότησης να παραμένει κλειστή και τα ταμεία να είναι άδεια.