Πάγωσε η… μετακόμιση των προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα

Πάγωσε η… μετακόμιση των προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα

– 300 με 380 οι καθημερινές αφίξεις από την Τουρκία!

Εκτός ελέγχου κινδυνεύει να τεθεί προϊόντος του χρόνου η κατάσταση στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Οι ροές προσφύγων – μεταναστών συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, καιρού επιτρέποντος, ενώ την ίδια στιγμή έχουν «παγώσει» τις τελευταίες ημέρες οι μετεγκαταστάσεις στην ηπειρωτική χώρα.

Τα προβλήματα οξύνο­νται και οι κάτοικοι είναι ανάστατοι και σε απόγνωση. Σε καθημερινή βάση καταφθάνουν στα νησιά 300 με 350 πρόσφυγες κατά μέσο όρο, με αποτέλεσμα η κατάσταση στα Κέντρα Υποδοχής να είναι από αφό­ρητη έως και απάνθρωπη.

Σύμφωνα με στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών, στη Χίο βρίσκονται 6.200 πρόσφυγες, στη Σάμο 7.000 και στη Λέσβο 8.500, ενώ ένας απροσδιόριστος αριθμός διαμένει σε σπίτια των νησιών. Στα Κέντρα Υποδοχής δεν υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος, πρόσφυγες μπαινοβγαίνουν, ενώ ουρές 100 – 150 ατόμων σχηματίζονται στα ΑΤΜ των τραπεζών κάθε φορά που μπαίνει στον λογαριασμό τους το επίδομα των 400 ευρώ τον μήνα.

Την περασμένη Πέμπτη στη Σάμο σημειώθηκαν ε­κτεταμένα επεισόδια, καθώς ομάδα 300 και πλέον προσφύγων πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Κέντρο Υποδοχής ζητώντας την άμεση μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα. Έκλεισαν την κυκλοφορία στον περι­φερειακό δρόμο του νησιού και πετούσαν πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα. Οι αστυνομικές δυνάμεις που κλήθηκαν να επιβάλουν την τάξη έκαναν χρήση δακρυγόνων προκειμένου να διαλύσουν τους συγκε­ντρωμένους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, κατά τη διάρκεια του 2020 αναμένεται να φτάσουν στα νησιά από την Τουρκία 100.000 και πλέον πρόσφυγες – μετανάστες, αριθμός τεράστιος αν σκεφτεί κανείς ότι το εντεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου του 2019 ήρθαν στη χώρα μας 58.000.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ