Ε. Μυτιληναίος: Η Ευρώπη να υπερασπιστεί τη βιομηχανία της στον εμπορικό πόλεμο
– Το τουρκικό τσιμέντο, που δεν επιβαρύνεται με κανένα περιβαλλοντικό φόρο
Χθες στο πλαίσιο του βιομηχανικού συνεδρίου του ΣΕΒ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, Ε. Μυτιληναίος, αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόβλημα του αθέμιτου ανταγωνισμού που υφίσταται η ευρωπαϊκή βιομηχανία, φέρνοντας μάλιστα το παράδειγμα των “σκανδαλωδών επιδοτήσεων” που δόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από την Κίνα στη βιομηχανία της.
“Σε πολλά πράγματα ο πρόεδρος Trump έχει δίκιο. Την περίοδο 2012 – 2017 η κινεζική βιομηχανία αλουμινίου επιδοτήθηκε με 25 δισ. δολάρια” τόνισε αναφερόμενος στον εμπορικό πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη, προσθέτοντας ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία καλείται να αντιμετωπίσει ανταγωνιστές που έχουν λάβει αυτού του είδους τις επιδοτήσεις. Ταυτόχρονα όμως υπάρχουν και άλλου είδους συμφέροντα εντός της ΕΕ όπως η αυτοκινητοβιομηχανία που θέλει να διατηρήσει τις καλές σχέσεις με την αγορά της Κίνας, με αποτέλεσμα η κατάσταση να περιπλέκεται.
Ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα που ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος αφορά τη βιομηχανία τσιμέντου, η οποία επιβαρύνεται πλήρως με το κόστος των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία λοιπόν, που πληρώνει πλήρες κόστος ρύπων καλείται να ανταγωνιστεί το τουρκικό τσιμέντο, που δεν επιβαρύνεται με κανένα περιβαλλοντικό φόρο. Και αυτό συμβαίνει καθώς η Ευρώπη αρνείται να βάλει περιβαλλοντικό φόρο στις εισαγωγές προϊόντων από χώρες που δεν πληρώνουν κανένα κόστος για τις εκπομπές ρύπων.
Όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος είναι αναγκαίο για την κλιματική ουδετερότητα της βιομηχανίας να διασφαλιστούν οι αναγκαίοι όροι και προϋποθέσεις ώστε η μετάβαση όχι μόνο να είναι εφικτή τεχνικά αλλά και οικονομικά ανταγωνιστική.
Ήδη πρόσθεσε σε ευρωπαϊκό επίπεδο άρχισαν να κινούνται τα πράγματα όπως συνέβη για παράδειγμα με την αναθεώρηση των κατευθυντηρίων γραμμών για την αντιστάθμιση του έμμεσου κόστους εκπομπών και την αναμενόμενη εκκίνηση του “ταμείου καινοτομίας” που θα στοχεύει ιδίως σε ενεργοβόρες βιομηχανίες.
Σε ό,τι αφορά το Ευρωπαϊκό Green Deal που αποτελεί προτεραιότητα για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πριν από 20 ημέρες δημοσιεύτηκε το Masterplan για τον ανταγωνιστικό μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής ενεργοβόρου βιομηχανίας, προκειμένου να καταστεί εφικτή η κλιματικά ουδέτερη και κυκλική οικονομία έως το 2050.
Πηγή: capital.gr