Η Λιβύη αποδέχεται την πρόταση Ερντογάν για αποστολή Τούρκων στρατιωτών – Τι απαντα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Η Λιβύη αποδέχεται την πρόταση Ερντογάν για αποστολή Τούρκων στρατιωτών – Τι απαντα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Σύμφωνα με το al Jazeera που επικαλείται κυβερνητικές πηγές η Λιβύη αποδέχεται την πρόταση Ερντογάν για αποστολή Τούρκων στρατιωτών. Ο Σουλτάνος είχε “προσφερθεί” να στείλει στρατό στο πλαίσιο της αμφισβητούμενης συμφωνίας με τη Λιβύη. Στόχος να αντιμετωπιστεί η επίθεση των δυνάμεων του Στρατάρχη Χαφτάρ που βρίσκονται στα περίχωρα της Τρίπολης.

Συγκεκριμένα ο Ερντογάν, στις 10 Δεκεμβρίου, είχε διατυπώσει την πρόταση σε τηλεοπτική εμφάνιση. «Αν η Λιβύη διατυπώσει ένα τέτοιο αίτημα, θα μπορέσουμε να στείλουμε (στρατιωτικό) προσωπικό μας, κυρίως καθώς έχουμε συνάψει μια στρατιωτική συμφωνία», είχε δηλώσει.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι εξωτερικοί παράγοντες πρέπει να σταματήσουν να τροφοδοτούν τη σύγκρουση

Να σταματήσουν να τροφοδοτούν τη σύγκρουση στη Λιβύη καλεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όλους τους εξωτερικούς παράγοντες, όπως μεταδίδει το Euronews υπενθυμίζοντας ότι στόχος παραμένει η έναρξη ενός ενδο-λιβυκού διαλόγου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που θα οδηγήσει στην απόσυρση των εξωτερικών δυνάμεων.

Κληθείς να σχολιάσει τη πρόσφατη στρατιωτική συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNA), εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι «οι εξωτερικοί παράγοντες πρέπει να σταματήσουν να τροφοδοτούν τη σύγκρουση. Όλες οι χώρες πρέπει να αποφύγουν να επιδεινώσουν την πολιτική σύγκρουση και να υποστηρίξουν την επιστροφή στην πολιτική διαδικασία που διευκολύνεται από τα Ηνωμένα Έθνη».

Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετέχουν στη διαδικασία του διεθνούς διαλόγου για τη Λιβύη που διεξάγεται υπό την κοινή αιγίδα της Γερμανίας και του ΟΗΕ, στο πλαίσιο των τριών σημείων και του σχεδίου που έχει εκπονήσει ο Ειδικός Απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, Γασάν Σαλάμε, το οποίο έχει καταγραφεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών, Γασάν Σαλάμε, και της Αποστολής Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη για να δημιουργήσουν ένα μονοπάτι που παρέχει ασφάλεια και ευημερία σε όλους τους Λίβυους. Καλούμε τους ηγέτες της Λιβύης να συμμετάσχουν στην Κοινή Στρατιωτική Επιτροπή που πρότεινε ο ειδικός απεσταλμένος Σαλάμε», επισήμανε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Κλείνοντας, σημείωσε ότι «το αποτέλεσμα αυτής της δέσμευσης πρέπει να είναι η έναρξη ενός ενδο-λιβυκού διαλόγου, η αποκλιμάκωση, η απόσυρση των εξωτερικών δυνάμεων, η κατάπαυση του πυρός και η επιστροφή σε μια πολιτική διαδικασία που διευκολύνεται από τα Ηνωμένα Έθνη».

Πούτιν: Να βρεθεί μια λύση μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών

Την ίδια ώρα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του hellasjournal, αναφερόμενος στην κατάσταση στην Λιβύη κατά την διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου, δήλωσε ότι ο τερματισμός των εχθροπραξιών και η επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών για την ανάληψη αρμοδιοτήτων στη διακυβέρνηση της Λιβύης θα ήταν η καλύτερη λύση για την διένεξη σ’ αυτή την χώρα. «Κατά την άποψη μας, το πιο σωστό θα ήταν να βρεθεί μια λύση μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, η οποία θα έδινε τη δυνατότητα να τερματισθούν οι εχθροπραξίες και να συμφωνήσουν στο ποιός, με πιο τρόπο και στο πλαίσιο ποιών αρμοδιοτήτων θα κυβερνηθεί η χώρα.

Η Λιβύη κατά την άποψη μου ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο», επισήμανε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε επίσης ότι η Ρωσία θα συζητήσει την κατάσταση στην Λιβύη και με τους δυτικούς εταίρους της . Πρόσφατα ο πρόεδρος Πούτιν είχε συζητήσει για την κατάσταση στη Λιβύη με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, όπως και με τους προέδρους της Γαλλίας και της Τουρκίας, ενώ αυτή τη στιγμή στην Μόσχα βρίσκεται τουρκική αντιπροσωπεία με την οποία συζητείται το θέμα αυτό. Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η χώρα του διατηρεί επαφές και με την κυβέρνηση του Σάρατζ και με το στρατηγό Χαφτάρ. «Γνωρίζουμε ότι με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές διατηρούν σχέσεις διάφορες χώρες και το επίπεδο των σχέσεων αυτών διαφέρει από χώρα σε χώρα.

Εμείς, η Ρωσία, είμαστε σε επαφή και με την κυβέρνηση του κύριου Σαράτζ, είμαστε σ’ επαφή και με τον στρατηγό Χαφτάρ», δήλωσε ο Πούτιν όπως αναφέρει το hellasjournal. Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Ρωσία ήταν κατά της χρήσης στρατιωτικής δύναμης στην Λιβύη. Η χρήση αεροπορίας ενάντια στην αντιπολίτευση, είπε ο Πούτιν, είχε απαγορευθεί με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Με τη σειρά του ο συνασπισμός δυτικών χωρών άρχισε να κάνει χρήση της αεροπορίας εναντίον της Λιβύης.


Σχολιάστε εδώ