Σωστή κίνηση

Σωστή κίνηση

Η κυβέρνηση ορθώς θέλει να δώσει στίγμα στήριξης της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ελπίζοντας ότι και οι σχέσεις με τις γειτονικές χώρες δυναμώνουν και αποκτά περισσότερα credits η ελληνική εξωτερική πολιτική προκειμένου να αντιμετωπίσει άλλα, σοβαρότερα προβλήματα και απειλές.

Για τη «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» η συζήτηση είναι διαφορετική και αφορά κυρίως την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Όμως για την Αλβανία υπάρχει μία σοβαρή και στρατηγικής σημασίας εκκρεμότητα. Να δεχθούν τα Τίρανα να υπογράψουν με την Ελλάδα τη Συμφωνία Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών, η οποία ουσιαστικά είχε επαναδιαπραγματευθεί από τους κ. Κοτζιά και Μπουσάτι. Είναι γνωστό ότι ο κ. Ράμα, ως αντιπολίτευση, ήταν αυτός που με υπόδειξη της Άγκυρας προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο και πέτυχε την ακύρωση της συμφωνίας που είχε ήδη υπογραφεί από τους τότε ΥΠΕΞ Μπακογιάννη – Μπάσα.

Ξεκάθαρες κουβέντες…
Και είναι μεν σωστή η ενέργεια της Ελλάδος να διοργανώσει πρόγευμα των ΥΠΕΞ της ΕΕ με καλεσμένους τους ΥΠΕΞ Αλβανίας και «Βόρειας Μακεδονίας», αλλά πριν από αυτό δεν έπρεπε, κύριε Δένδια, να εξηγήσετε με το καλό και με το άγριο στα Τίρανα ότι η σχέση είναι αμφίδρομη και ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο για να δίνει; Το επισημαίνουμε γιατί πλησιάζει η στιγμή που θα τεθεί και πάλι προς συζήτηση η απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων των δύο χωρών με την ΕΕ και η Ελλάδα θα μαζεύει ακόμη υποσχέσεις… Και ειδικά στην περίπτωση της Αλβανίας έχει αποδειχθεί επανειλημμένως πόση αξία έχουν αυτές οι υποσχέσεις και οι δεσμεύσεις…

[email protected]

Φωτό: thepressroom.gr


Σχολιάστε εδώ