Σε αδιέξοδο ο Μητσοτάκης για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Σε αδιέξοδο ο Μητσοτάκης για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

– Ο Καραμανλής πρώτος στην επιλογή του κόσμου
– Γεραπετρίτης: Ο Πρόεδρος πρέπει να συγκεντρώνει και όχι να αποσυγκεντρώνει

Του
Γ. ΖΑΦΕΙΡΗ


Σε κλοιό πιέσεων όσον αφορά το πρόσωπο που θα προτείνει για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας βρίσκεται ο Κυρ. Μητσοτάκης. Πιέσεις που δεν έχουν να κάνουν μόνο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τις προϋποθέσεις που θέτουν, αλλά ούτε μόνο με εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Έχουν ως αφετηρία και επιφανείς οικονομικούς παράγοντες της χώρας, οι οποίοι έχουν εκφράσει τις… επιθυμίες τους είτε μέσω τρίτων είτε στον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Με… συνέπεια, προϊόντος του χρόνου, τα πράγματα να περιπλέκονται, καθιστώντας περαιτέρω δύσκολη την τελική απόφαση. Παρά το γεγονός ότι μετά την πρόσφατη τροποποίηση του Συντάγματος η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι εφικτή ακόμη και με σχετική πλειοψηφία των μελών του Κοινοβουλίου. Ενδεικτικό της δυστοκίας που έχει ανακύψει είναι και το γεγονός ότι –σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις– ο κ. Μητσοτάκης θα εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια που του δίνει το Σύνταγμα. Ενώ ο ίδιος είχε αφήσει σαφώς να εννοηθεί ότι θα ανακοινώσει το όνομα του υποψηφίου αρχές του νέου έτους, νεότερες πληροφορίες τοποθετούν το… ευτυχές γεγονός για τα τέλη Ιανουαρίου. Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης χρειάζεται περισσότερο χρόνο…

Η πληροφορία που είδε το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με την οποία ο Αλ. Τσίπρας προτίθεται να προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, διέγειρε τον προβληματισμό στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη. Αντιλαμβανόμενοι ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα υποχρεωθεί να τον στηρίξει και το Κίνημα Αλλαγής, κατά συνέπεια ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας δεν θα είναι σε θέση να συγκεντρώσει την ευρύτερη στήριξη που επιζητεί ο πρωθυπουργός.

Το Μέγαρο Μαξίμου κάθε άλλο παρά καθησύχασε η… διευκρίνιση-«ντρίπλα» εκ μέρους της Φ. Γεννηματά, η οποία επισήμανε ότι το Κίνημα Αλλαγής θεωρεί ότι πληρούν τις προϋποθέσεις για το αξίωμα πλην του Γ. Παπανδρέου, οι Κ. Σημίτης και Ευ. Βενιζέλος. Ούτως ή άλλως, η προϋπόθεση που έχει θέσει η κ. Γεννηματά –ο νέος Πρόεδρος να προέρχεται από την… παράταξή της– περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τις κινήσεις του κ. Μητσοτάκη, αν κι εφόσον επιμείνει στην αρχική του θέση για πρόσωπο με ευρύτερη απήχηση. Σταθερά και επίμονα το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης υπογραμμίζει ότι ο νέος Πρόεδρος «πρέπει να συγκεντρώνει και όχι να αποσυγκεντρώνει». Υπό αυτήν την έννοια, κανείς εκ των τριών προαναφερθέντων δεν πληροί τις προϋποθέσεις. Η καραμανλική πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας δεν θα έβλεπε με καθόλου καλό μάτι τυχόν υποψηφιότητα του Γ. Παπανδρέου ή του Κ. Σημίτη, ο οποίος επιπλέον διανύει ήδη το 84ο έτος της ηλικίας του, ενδεχομένως και του Ευ. Βενιζέλου.

Κυριαρχία Κ. Καραμανλή

Έντονη κινητικότητα καταγράφεται και στα ενδότερα της κυβερνητικής παράταξης καθώς σημαντικός αριθμός στελεχών τάσσεται (και πιέζει) προς την κατεύθυνση ανανέωσης της θητείας του Πρ. Παυλόπουλου, ο οποίος πιθανότατα θα εξασφάλιζε και τη θετική ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ. Άρα –λένε οι υποστηρικτές του– πληροί και την προϋπόθεση που έχει θέσει ο κ. Μητσοτάκης περί ευρύτερης συναίνεσης.

Υποστηρικτικό προς την κατεύθυνση αυτή είναι και το εύρημα πρόσφατης δημοσκόπησης (MRB), σύμφωνα με την οποία το 44,8% των πολιτών τάσσεται υπέρ της ανανέωσης της θητείας σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας.

Την ίδια στιγμή ωστόσο πιέσεις ασκούνται κι από άλλη πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας, στελέχη της οποίας τάσσονται υπέρ της υποψηφιότητας του Αντ. Σαμαρά, κάτι που –ως λέγεται– επιθυμεί διακαώς και ο ίδιος. Είναι απορίας άξιον πώς θα αντιδράσουν την ώρα της ψηφοφορίας οι προσκείμενοι σ’ αυτόν βουλευτές αν επιλεγεί άλλο πρόσωπο.

Το άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας της MRB ήταν η μεγάλη απήχηση (συγκριτικά με όλα τα άλλα πολιτικά πρόσωπα) του Κ. Καραμανλή. Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας το 26% δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον πρώην πρωθυπουργό. Μακριά, πολύ πίσω, με 11,2% βρίσκεται ο Αντ. Σαμαράς, ενώ στην τρίτη θέση είναι η Ντ. Μπακογιάννη με 8%. Ακολουθούν ο Ευ. Βενιζέλος με 5,9%, η Μ. Δαμανάκη με 4%, ο Γ. Παπανδρέου με 2,6%, ο Κ. Σημίτης με 2,4%, η Φ. Γεννηματά με 2,2% και τέλος με 1,8% ο Δ. Αβραμόπουλος.
Τις τελευταίες ημέρες στον κατάλογο με τους υποψήφιους Προέδρους της Δημοκρατίας προστέθηκε και το όνομα του Αλ. Παπαδόπουλου, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Μετριοπαθής και συναινετικός, συγκε­ντρώνει τις βασικές προϋποθέσεις που απαιτεί το αξίωμα.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ