Με 158 ΝΑΙ και 139 ΟΧΙ υπερψηφίστηκε ο κρατικός προϋπολογισμός του 2020

Με 158 ΝΑΙ και 139 ΟΧΙ υπερψηφίστηκε ο κρατικός προϋπολογισμός του 2020

Με ψήφους 158 υπέρ έναντι 139 κατά, υπερψηφίστηκε, με ονομαστική ψηφοφορία, ο προϋπολογισμός του 2020.

Έπειτα από πενθήμερη συζήτηση, όπου ολοκληρώθηκε αργά την Τετάρτη  με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών εν μέσω οξύτατης αντιπαράθεσης του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με ευρύτατη πλειοψηφία 250 βουλευτών (39 όχι, 8 «παρών»)

Οι δαπάνες του υπουργείου Άμυνας, ψηφίστηκαν με ευρύτατη πλειοψηφία 250 βουλευτών (39 όχι, 8 «παρών») και οι δαπάνες της Προεδρίας της Δημοκρατίας 242 ψήφους  (55 όχι).

Οι δαπάνες των υπολοίπων υπουργείων έλαβαν 158 ψήφους (139 κατά).

Οι δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών έλαβαν 159 ψήφους (138 κατά).

Συνολικά ψήφισαν 297 βουλευτές σε σύνολο 300. Απουσίαζαν 3 βουλευτές, ενώ δύο εξ αυτών οι κκ Κ. Ζουράρις και Κ. Μάλαμα του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσαν με επιστολή τους πρόθεση καταψήφισης του προϋπολογισμού.

Η συζήτηση διήρκεσε 5 ημέρες και 50 ώρες και μίλησαν 224 βουλευτές όλων των κομμάτων. Μίλησαν επίσης 34 μέλη της κυβέρνησης καθώς και οι έξι αρχηγοί.

Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός της αυτοδύναμης κυβέρνησης της ΝΔ είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι βρίσκεται στο στάδιο του θυμού και ευχήθηκε να φθάσει σύντομα στο στάδιο της αποδοχής της ήττας ενώ τόνισε πως «ο φετινός προϋπολογισμός δεν περιέχει εκπλήξεις και πυροτεχνήματα. Αποτυπώνει σε αριθμούς τις πολιτικές για τις οποίες λάβαμε την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού».

Επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «σας άκουγα να περιγράφετε την εικόνα της Ελλάδος, των πρώτων μηνών του 2019, και αναρωτιόμουν, σε τι παράδεισο ζούσαμε και δεν το εκτιμούσαμε κ. Τσίπρα. Και επειδή μιλήσατε πολύ για την απάτη. Κύριε Τσίπρα, δεν είστε ανιχνευτής απάτης. Παραγωγός απάτης είστε και η απάτη και το ψέμα είναι λέξεις απαγορευμένες για εσάς».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ενα απολογισμό των πρώτων μηνών της κυβέρνησης και υποστήριξε πως ο Προϋπολογισμός του 2020 απαντά στις προκλήσεις του μέλλοντος. Και αυτές δεν είναι άλλες από την κυκλική οικονομία, την «πράσινη» ανάπτυξη, την καθαρή ενέργεια.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας ανέφερε πως ο προϋπολογισμός μας αποπνέει αισιοδοξία, χωρίς να υπερβαίνει τα όρια του ρεαλισμού, ενσαρκώνει αξίες. «Δεν εμπεριέχει αυταπάτες», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Βουλή μίλησε για “απάτες” απο την κυβέρνηση και για ένα προϋπολογισμό άδικο και το κυριότερο πως είναι σε λάθος κατεύθυνση. «Διευρύνει αντί να αμβλύνει τις ανισότητες. Παράγει μεγαλύτερες αντιφάσεις και κινδύνους για την οικονομία και τη κοινωνική πλειοψηφία» είπε.

Υποστήριξε ότι «τίποτε καλό δεν προβλέπει για την Υγεία, την Παιδεία, το κοινωνικό κράτος, τη μεσαία τάξη, ενώ αντίθετα για τους λίγους και εκλεκτούς προϋπολογίζει «από ελαφρύνσεις φορολογικές και άλλες, μέχρι επιχορηγήσεις, και «δώρα», συχνά φωτογραφικά».

Ο Αλ. Τσίπρας πρόσθεσε πως ο προϋπολογισμός του 2020 προβλέπει σημαντική μείωση για τη χρηματοδότηση της έρευνας. Στις δε κοινωνικές δαπάνες, δηλαδή, στην Παιδεία, την Υγεία, την κοινωνική πρόνοια και τον Πολιτισμό, καταγράφονται είτε μικρές μειώσεις, είτε στασιμότητα.

paron.gr


Σχολιάστε εδώ