Στρατηγική απόφαση να μη τεθεί τώρα θέμα κυρώσεων κατά Τουρκίας, λέει ο Βαρβιτσιώτης
Για στρατηγική απόφαση της κυβέρνησης να μη τεθεί σε αυτή τη φάση θέμα κυρώσεων κατά της Τουρκίας έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της διαρκούς επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων για τα συμπεράσματα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ενώ χαρακτήρισε ξεκάθαρη τη δήλωση στήριξης της Ελλάδας και της Κύπρου χαρακτήρισε την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στη διάρκεια της ενημέρωσης της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής για τα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Αναφερόμενος στο θέμα των κυρώσεων, ο κ. Βαρβιτσιώτης εξήγησε ότι η στρατηγική ήταν να μην ζητηθεί κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή. «Θέλαμε μια ξεκάθαρη δήλωση στήριξης. Αυτήν διεκδικήσαμε, αυτήν πήραμε». Κι αυτό γιατί, όπως επισήμανε, αυτή τη στιγμή, πέρα από τη διαρκή εκστόμιση απειλών, δεν έχουμε την παραβίαση της δικιάς μας ΑΟΖ από τουρκικές ενέργειες και ότι σημαντικό ήταν να εκφρασθεί η αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο και να καταδικαστεί η παράνομη συμφωνία.
«Βασικός μας στόχος, είναι να συγκροτήσουμε μια ευρύτερη και πέρα από την Ευρώπη συμμαχία, γύρω από την καταδίκη αυτής της ενέργειας, η οποία είναι ξεκάθαρα παράνομη, προκλητική και έχει και απειλητικό χαρακτήρα για τα δικά μας κεκτημένα και δικαιώματα, αλλά και αυτή η συμμαχία να αποτελέσει έναν διπλωματικό φράχτη, απέναντι σε οποιαδήποτε ενέργεια που μπορεί να συντελεστεί στην ΑΟΖ» τόνισε.
«Θεωρώ» συμπλήρωσε «ότι ήταν μια σωστή απόφαση που μας δίνει περιθώρια ελιγμών. Αν είχαμε ζητήσει κυρώσεις, θα φθάναμε τον Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο, όταν θα έπρεπε να κλιμακώσουμε τη διπλωματική μας δραστηριότητα, χωρίς να έχουμε πολλά περιθώρια. Θεωρούμε, ότι αυτό το διπλωματικό όπλο, είναι μέσα στα πλαίσια αυτών που μπορούμε να εξασκήσουμε σε μια κλιμάκωση». Υπογράμμισε δε ότι το πλαίσιο των κυρώσεων δεν είναι μία αστεία υπόθεση, ούτε μία απλή διατύπωση γνώμης ή ευχής, αλλά είναι ένα σκληρό πλαίσιο επιβολής περιορισμών που αποτελούν το μεγαλύτερο όπλο που έχει η Ε.Ε, σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης.
Στα πλαίσια της εφ’ όλης της ύλης ενημέρωσης για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε την κατάθεση νομοσχεδίου για το Brexit, τη ψήφιση του οποίου προσδιόρισε στις αρχές του νέου έτους αλλά και την νομοθετική πρωτοβουλία για την καθιέρωση μίας νέας επιχειρηματικής θεώρησης, της επονομαζόμενης και business visa.
Θέλαμε μια ξεκάθαρη δήλωση στήριξης από τη Σύνοδο Κορυφής. Αυτήν διεκδικήσαμε, αυτήν πήραμε. Οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας αποτελούν διπλωματικό όπλο, που αν χρειαστεί, θα ενεργοποιήσουμε. #vouli pic.twitter.com/4YLLQ70IoD
— Varvitsiotis Miltiadis (@MVarvitsiotis) December 17, 2019