Στο έλεος των funds τα «κόκκινα» δάνεια

Στο έλεος των funds τα «κόκκινα» δάνεια

Μέσω του «Ηρακλή» που έστησαν οι τράπεζες

Και με τη βούλα πλέον των βουλευτών της ΝΔ ΜΟΝΟ (ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση καταψήφισαν, το δε ΜέΡΑ25 αποχώρησε) τα «κόκκινα» δάνεια περνάνε στον «Ηρακλή» για την τιτλοποίησή τους με την εγγύηση του Δημοσίου. Από δω και πέρα, η κάθε τράπεζα θα διορίζει ανεξάρτητο διαχειριστή (servicer) για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, στα χέρια του οποίου θα παραδίδει τους δανειολήπτες, και μετά θα αρχίζουν τα δράματα…

Και ο Θεός να βάλει το χέρι του, γιατί οι διαχειριστές θα εκβιάζουν τους οφειλέτες για να τους πάρουν ό,τι έχουν και δεν έχουν. Και ποιος ξέρει τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια…

Να σημειωθεί ότι τα δάνεια τιτλοποιούνται σε τρεις κατηγορίες: υψηλής διαβάθμισης (senior), μεσαίας (mezzanine) και χαμηλής (junior).

Είναι πολλά τα λεφτά…
Στον «Ηρακλή» θα εντάξουν τα «κόκκινα» δάνειά τους οι τράπεζες. Η Eurobank θα δώσει το χαρτοφυλάκιο «Cairo», ύψους 7,5 δισ. ευρώ, η Alpha Bank το «Project Galaxy», ύψους 12 δισ. ευρώ, και η Τράπεζα Πειραιώς θα τιτλοποιήσει δάνεια έως 6 δισ. ευρώ, ενώ ανάλογο ύψος τιτλοποιήσεων ετοιμάζει και η Εθνική, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος των δανείων που θα ενταχθούν στον «Ηρακλή» πάνω από τα 30 δισ. ευρώ.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αντιπροσωπεύουν το 43,6% του συνόλου των 170 δισ. ευρώ που έχει δώσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Να σημειωθεί ότι τα 6,4 δισ. ευρώ έχουν καταγγελθεί, με το 48,2% να είναι σε καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες και να μην έχει ρυθμιστεί.

• Από το σύνολο των «κόκκινων» δανείων των νοικοκυριών το 43,1% είναι στεγαστικά και το 52% καταναλωτικά δάνεια.

• Το σύνολο των ρυθμισμένων δανείων στο τέλος του α’ εξαμήνου του 2019 ήταν 41,8 δισ. ευρώ, ήτοι το 24,2% των συνολικών δανείων.

Αναπτυξιακό στόρι…
…αποκαλούν τώρα το πάρτι τα funds και οι servicers / διαχειριστές, στους οποίους περνάνε για ένα κομμάτι ψωμί τα «κόκκινα» δάνεια. Συγκεκριμένα, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Intrum Hellas Γιώργος Γεωργακόπουλος δήλωσε: «Η αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι το αναπτυξιακό στόρι των επόμενων ετών για την Ελλάδα, γιατί θα προσελκύσει επενδύσεις στη χώρα και θα δημιουργήσει ευκαιρίες για επενδυτές, ενισχύοντας την αναπτυξιακή της πορεία».

Μπαλώματα…
«Αντί για θεραπεία, παυσίπονο βραχείας διάρκειας» προσφέρει η κυβέρνηση, τονίζει σε σχόλιό του το ΚΙΝΑΛ και προσθέτει: «Προ της απειλής μαζικών πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας ακόμη και των οικονομικά ασθενέστερων δανειοληπτών, η κυβέρνηση παρατείνει για ένα τετράμηνο (με νομοθετική διάταξη) την ελάχιστη προστασία που ισχύει σήμερα. Προσωρινά μπαλώματα, που δεν οδηγούν σε λύση. Σε λίγο η απειλή θα επανέλθει.

Μόνη ουσιαστική λύση, η υιοθέτηση της πρότασης του Κινήματος Αλλαγής για την επαναφορά της προστασίας της πρώτης κατοικίας που προέβλεπε ο νόμος 3869/2010 του ΠΑΣΟΚ, για δανειολήπτες που αποδεδειγμένα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους».

ΓΣΕΒΕΕ: Τι πρέπει να γίνει εδώ και τώρα…
Απέναντι στις ρυθμίσεις που επιβάλλει ο «Ηρακλής», η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει τις παρακάτω αλλαγές, για να μην γκρεμισθεί ό,τι έχει απομείνει από τη λαίλαπα των Μνημονίων:

«1. Καταρχήν, και πριν από τη μεταβίβαση της οφειλής τους, οι δανειολήπτες θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα προτίμησης, το οποίο θα τους δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής του δανείου τους, ακόμα και σε σχετικά υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με αυτό της πώλησης σε εξωτερικό διαχειριστή.

2. Οι δανειολήπτες θα πρέπει να ενημερώνονται σε διαρκή βάση ως προς τη διαδικασία διαχείρισης του δανείου τους. Οι δανειολήπτες θα πρέπει να ενημερώνονται με διαφάνεια για όλες τις χρεώσεις, τα διάφορα έξοδα, καθώς και τα επιτόκια. Επίσης, να είναι σαφής η διαδικασία διαχείρισης του δανείου προς τον ίδιο τον δανειολήπτη με συγκεκριμένη διάταξη στη σύμβαση.

3. Θα πρέπει να εφαρμοστεί η αρχή datio in solutum, όπου η ρευστοποίηση της εγγύησης (collateral) του δανείου να σημαίνει αυτόματα λύση της συνολικής υποχρέωσης του δανειολήπτη.

4. Αντίστοιχα, θα πρέπει να εφαρμοστεί ρήτρα αποφυγής υπερκερδών εις βάρος του δανειολήπτη. Συγκεκριμένα, προτείνεται η εφαρμογή ενός ανώτατου ορίου (cap) 30% επιπλέον της αξίας κτήσης της οφειλής από τον διαχειριστή, από τη ρευστοποίηση της εγγύησης του δανειολήπτη. Δηλαδή, σε περίπτωση αγοράς από διαχειριστή μιας οφειλής σε ποσοστό, π.χ., 50% της ονομαστικής της αξίας, εάν η ρευστοποίηση της εγγύησης που καλύπτει την απαίτηση καλύψει το 70% της ανωτέρω ονομαστικής αξίας, ο διαχειριστής να λάβει το 65% (=50%+30%*50%) και να επιστρέφει το υπόλοιπο 5% στον δανειολήπτη».

Θα καθαρίσει την «κόπρο του Αυγείου»;
Στο άρθρο του με τίτλο «Το σχέδιο ‘‘Ηρακλής’’ θα καθορίσει την πορεία των ελληνικών τραπεζών» ο Christopher Thompson του Reuters Breakingviews ξεκινά με τον παρακάτω πρόλογο:

«Ο Ηρακλής είχε καθαρίσει την κόπρο από τους στάβλους του βασιλιά Αυγείου παρεκτρέποντας τα νερά ενός ποταμού και οδηγώντας τα μέσα σε αυτούς. Κάτι ανάλογο ελπίζουν να πετύχουν και οι ελληνικές τράπεζες καθαρίζοντας τους δικούς τους ισολογισμούς από 30 δισ. ευρώ οικονομικής κοπριάς, χρησιμοποιώντας ένα κυβερνητικό σχέδιο που φέρει το όνομα του αρχαίου ήρωα. Αυτό θα θέσει υπό δοκιμασία την πρόσφατη άνοδο της μετοχής τους».

Και κλείνει με τον παρακάτω επίλογο: «Παρόλο που ο Ηρακλής ολοκλήρωσε τον άθλο του, ο βασιλιάς Αυγείας αρνήθηκε να τον πληρώσει. Οι μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών ελπίζουν ότι αυτό το καθάρισμα θα αποδειχθεί πιο επικερδές».


Σχολιάστε εδώ