Κ. Πιερρακάκης: Άμεσα ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες – Καταργούνται ΑΦΜ και ΑΜΚΑ και έρχεται ένας αριθμός για όλα

Κ. Πιερρακάκης: Άμεσα ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες – Καταργούνται ΑΦΜ και ΑΜΚΑ και έρχεται ένας αριθμός για όλα

Την ψηφιακή διάθεση, από το νέο έτος, της φορολογικής ενημερότητας σε όλους τους δημόσιους φορείς, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Σχεδιάζουμε και θέτουμε σε λειτουργία το gov.gr: έχουμε πει ότι αυτό θα λάβει χώρα το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. Η υλοποίηση της πλατφόρμας είναι σε εξέλιξη, η πρώτη έκδοση της πύλης είναι ήδη έτοιμη εσωτερικά και ο στόχος μας είναι εκεί να περαστούν όλες οι υπηρεσίες του Δημοσίου που καταρχήν είναι ήδη διαθέσιμες ψηφιακά – και είναι εκατοντάδες – και να προσθέσουμε και δύο καινούργιες, την εξουσιοδότηση και την υπεύθυνη δήλωση».

Στην ομιλία του επί του προϋπολογισμού, ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι είναι θέμα ημερών ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες, ο οποίος -όπως είπε- θα προκηρυχθεί άμεσα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σε αυτή τη στρατηγική, είπε ο υπουργός, εντάσσεται ο ενιαίος αριθμός πολιτών που θα αντικαταστήσει τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ κλπ, ο οποίος θα αναγράφεται στις νέες ταυτότητες, όταν εκδοθούν.

«Έχουμε κάνει πολλαπλά βήματα. Κατ’ αρχήν ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες είναι πλέον θέμα ημερών και θα προκηρυχθεί άμεσα από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Πέραν αυτού η ταυτοποίηση των πολιτών είναι μία ευρύτερη στρατηγική. Υπάρχει μία σχετική ευρωπαϊκή η οδηγία eIDAS την οποία πρέπει να ξεκινήσουμε να εφαρμόζουμε σοβαρά στη χώρα μας για να μπορέσουμε να δώσουμε πρόσβαση σε αυτές τις ψηφιακές υπηρεσίες στους πολίτες» και πρόσθεσε: «Ως προς αυτό, έχουμε ήδη πει ότι πρώτον θα γενικεύσουμε τη χρήση των κωδικών του Taxisnet για να μπορούν οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες και θα προσθέσουμε σε αυτό και τους κωδικούς του τραπεζικού συστήματος, όπως προβλέπεται – και έχει γίνει σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης – και όπως προβλέπει και η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, για να μπορούν οι πολίτες να έχουν πολλαπλούς τρόπους ταυτοποίησης. Σε αυτή τη στρατηγική εντάσσεται και η δημιουργία ενός ενιαίου αριθμού για τους πολίτες, ενός αριθμού που θα αντικαταστήσει τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ και θα αναγράφεται και αυτός στις νέες ταυτότητες, όταν αυτές θα εκδοθούν».

Ολοκληρώνοντας τον κατάλογο των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης στον ψηφιακό τομέα, ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι στα τέλη 2020 θα προβούμε στη δημοπρασία φάσματος του τηλεπικοινωνιακού φάσματος 5ης Γενιάς (5G).

Στόχος μας είναι να δώσουμε πίσω στους πολίτες τον χαμένο χρόνο από τη γραφειοκρατία που υπολογίζεται στο 6,8% του ΑΕΠ, είπε ο κ. Πιερρακάκης.

 


Σχολιάστε εδώ