Γ. Παπαγιαννόπουλος: Μια συμβολική νίκη

Γ. Παπαγιαννόπουλος: Μια συμβολική νίκη


Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αρχιτέκτονα – Συγγραφέα,
Μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής
του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης
των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα
e-mail: [email protected]


Έχουμε αναφερθεί σε αυτήν εδώ τη στήλη για την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας από την Αμερικάνικη Βουλή και για το εν συνεχεία –προσωρινό– μπλοκάρισμα της αναγνώρισης από την Αμερικανική Γερουσία. Προσωρινό όντως, διότι τελικά η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας. Πρόκειται για ήττα της Τουρκίας και του Ερντογάν.

Το ψήφισμα κατέθεσε ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος είχε εξασφαλίσει την υποστήριξη των συναδέλφων του. Μαζί του συντά­χθηκε και ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τεντ Κρουζ, ενώ υποστηρίχθηκε και από γερουσιαστές φίλους του Προέδρου Τραμπ.

Οι προηγούμενες απόπειρες είχαν σκοντάψει σε ενστάσεις μελών της Γερουσίας, καθ’ υπόδειξη του Λευκού Οίκου. Στις 12/12/2019 κανείς δεν προέβαλε ένσταση και το ψήφισμα εγκρίθηκε ομόφωνα. Συγκινημένος ο γερουσιαστής Μενέ­ντεζ ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι «μόλις εγκρίναμε το ψήφισμα» και την ολοκλήρωσε με βουρκωμένα μάτια. Σαλτάρανε οι Τούρκοι με την απόφαση.

Έτσι, διαβάζουμε σε ανακοίνωσή του τουρκικού ΥΠΕΞ: «Η απόφαση της Αμερικανικής Γερουσίας, με την οποία αναγνωρίζεται η Αρμενική Γενοκτονία, δεν έχει… ισχύ, ούτε είναι δεσμευτική». Συγκεκριμένα επισημαίνει ότι «η απόφαση της 12ης Δεκεμβρίου 2019 του Κογκρέσου των ΗΠΑ για τα γεγονότα του 1915 στερείται κάθε είδους ιστορικής συνείδησης και νομικής βάσης», προσθέτο­ντας ότι «δεν είναι ούτε δεσμευτική ούτε έχει ισχύ».

«Είναι ένα από τα παραδείγματα ντροπής, που δείχνει πως η Ιστορία μπορεί να πολιτικοποιηθεί. Αλλά εκείνοι που χρησιμοποιούν την Ιστορία για πολιτικούς σκοπούς, αγνοώντας την πραγματικότητα, δεν θα μπορέσουν να πετύχουν ποτέ τους στόχους τους… Αυτή η απόφαση ταυτόχρονα είναι μια καταστροφική απόπειρα που στόχο έχει να τερματίσει τις προσπάθειες για ανάπτυξη των αμερικανοτουρκικών σχέσεων. Η Τουρκία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τον αγώνα της για την προστασία των ζωτικών συμφερόντων της στην περιοχή, χωρίς να επηρεάζεται από αυτού του είδους τις άδικες και απερίσκεπτες αποφάσεις», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο γνωστός Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επίσης από το Twitter, αναφέρει ότι «είναι μια πολιτική επίδειξη η απόφαση του Κογκρέσου», «δεν είναι δεσμευτική και δεν έχει ισχύ», προσθέτοντας ότι «εκείνοι που χρησιμοποιούν την Ιστορία για πολιτικούς σκοπούς είναι οι φοβητσιάρηδες, που δεν θέλουν να έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο με τις πραγματικότητες».

Σε εποχές που ο νεοοθωμανικός (παρέα με τον αντίστοιχο κεμαλικό) τσαμπουκάς εξαπλώνεται σαν γάγγραινα σε όλη την περιοχή μας, με ευθείες καθημερινές απειλές κατά της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάθε σταμάτημά του, έστω με διπλωματικά/νομικά μέσα, του περιορίζει τον βήχα.. Αυτό βέβαια δεν αλλάζει την ουσία των πραγμάτων: Η Ελλάδα και ο λαός μας πρέπει να προετοιμαστούν ποικιλοτρόπως απέναντι στην τουρκική απειλή και επιβουλή, ο τουρκικός αναθεωρητισμός και επεκτατισμός ήλθε για να μείνει…


Σχολιάστε εδώ