Αποκάλυψη – Από τον Ιούλιο ήξεραν στην κυβέρνηση ότι ο Ερντογάν τα βρήκε με τη Λιβύη

Αποκάλυψη – Από τον Ιούλιο ήξεραν στην κυβέρνηση ότι ο Ερντογάν τα βρήκε με τη Λιβύη

-Η Αθήνα άρχισε να τρέχει κατόπιν εορτής…

Από τον περασμένο Ιούλιο, λίγες ημέρες μετά τις εκλογές, είχαν ενημερωθεί στην κυβέρνηση για την πρόθεση (απόφαση) του Τ. Ερ­ντογάν να προχωρήσει στη συγκεκριμένη συμφωνία με τη Λιβύη. Η «είδηση» είχε φθάσει στο υπουργείο Εξωτερικών διά της διπλωματικής οδού και το ερώτημα που προκύπτει είναι αν αξιολογήθηκε σωστά και αν έγιναν οι προβλεπόμενες ενέργειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχική εκτίμηση της κυβέρνησης ήταν ότι ο κ. Ερντογάν δεν θα αποτολμούσε τελικά μια τέτοια κίνηση, με το σκεπτικό ότι θα τον έφερνε αντιμέτωπο με το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Λάθος εκτίμηση. Αλλά ακόμη κι αν προχωρούσε, η συμφωνία αυτή θα έμενε στα λόγια, δεν θα γινόταν ποτέ πράξη.

Ο εφησυχασμός που υπήρχε στην ελληνική διπλωματία αποτυπώθηκε στις πρώτες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια, ο ο­ποίος χαρακτήρισε «φαιδρή» τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, επιχειρώ­ντας με τον τρόπο αυτό να αμβλύνει τη σημασία της και να απαξιώσει το περιεχόμενό της. Οι… αυταπάτες ωστόσο συνεχίσθηκαν καθώς ο κ. Δένδιας προέβλεψε ότι η συμφωνία δεν επρόκειτο να επικυρωθεί από το Κοινοβούλιο της Λιβύης. Κι όταν αυτό συνέβη «κατήγγειλε» ότι η κυβέρνηση της Λιβύης εκβιάστηκε από τον Τ. Ερντογάν και πως γι’ αυτό υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία. Στη συνέχεια τα πράγματα πήραν δραματική τροπή και οι πάντες στην κυβέρνηση… άρχισαν να τρέχουν!

Διάσταση απόψεων, στο μεταξύ, καταγράφεται μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, ως προς τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπισθεί η προκλητική (επεκτατική) τακτική του τούρκου Προέδρου. Ο Ν. Παναγιωτόπουλος κινείται σε σαφώς πιο «σκληρή γραμμή» και υποστηρίζει ότι «δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και η Τουρκία να προκαλεί».

Επισημαίνει δε ότι «το υπουργείο Άμυνας δεν είναι περιστερώνας», υπονοώντας ότι είναι έτοιμο να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Με την άποψη του συμπλέει και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Αντίθετα, ο Ν. Δένδιας κινείται στη light γραμμή του ρεαλισμού και επιμένει ότι «θα ήταν μεγάλο λάθος να διακοπούν οι συνομιλίες με την Τουρκία». Υπενθυμίζεται ότι η προ ημερών πληροφορία για διακοπή των διαπραγματεύσεων με τη γειτονική χώρα είχε διαρρεύσει από το υπουργείο Άμυνας.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ