Το νέο Ασφαλιστικό βρίσκεται στα «τελειώματά» του – Αποκαλύπτουμε τι αλλάζει

Το νέο Ασφαλιστικό βρίσκεται στα «τελειώματά» του – Αποκαλύπτουμε τι αλλάζει

-Οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας παραδίδουν το νομοσχέδιο μέσα στην εβδομάδα
-Τομή η ψηφιακή ενοποίηση του ΕΦΚΑ με το ΕΤΕΑΕΠ

Tο νομοσχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό πρόκειται να παραδώσουν εντός της εβδομάδος στον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Βρούτση τα έμπειρα υπηρεσιακά στελέχη που ανέλαβαν το δύσκολο έργο της κατάρτισής του. Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι, σε αντίθεση με τον «νόμο Κατρούγκαλου», που οι συνδικαλιστές της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας είχαν κατηγορήσει ότι συντάχθηκε από «έξωθεν» παράγο­ντες, χωρίς την παραμικρή συμβολή των υπηρεσιακών στελεχών του υπουργείου, το σημερινό νομοσχέδιο καταρτίζεται αποκλειστικά από τις υπηρεσίες του υπουργείου, διασφαλίζοντας έτσι την τήρηση κάποιων αναγκαίων κανόνων για την κοινωνική ασφάλιση.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, το νέο Ασφαλιστικό «ακουμπά» πάνω στις τελευταίες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, επιφέροντας τις παρακάτω αλλαγές:

1. Αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις, για όσους έχουν πάνω από τριάντα έτη ασφάλισης και έχουν καταβάλει αυξημένες εισφορές. Αυτό αναμενόμενα θα αυξήσει τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει, σε κάποιες περιπτώσεις, μέχρι και το 20%.

2. Συνολική αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους με τη δημιουργία επτά κατηγοριών ασφάλισης, με την κατώτερη να ξεκινά από τα 210 ευρώ εισφοράς και την τελευταία στα 566 ευρώ. Η επιλογή για την υπαγωγή σε οποιαδήποτε κατηγορία θα είναι αποκλειστικό δικαίωμα του ασφαλισμένου, ενώ μπορεί αυτή του την επιλογή να την αλλάζει κάθε χρόνο. Επιπλέον, για τους νεοεισερχόμενους στην ασφάλιση ελεύθερους επαγγελματίες, και για μία πενταετία, δημιουργείται μία ξεχωριστή κατηγορία, στην οποία θα καταβάλλουν χαμηλότερη εισφορά και συγκεκριμένα 126 ευρώ. Η φιλοσοφία του νέου πλαισίου που δημιουργείται για την ασφάλιση του συ­γκεκριμένου κλάδου ασφαλισμένων είναι απλή και στηρίζεται στο δόγμα «όσο περισσότερες εισφορές καταβάλλεις επί μακρόν, τόσο μεγαλύτερη σύνταξη θα λάβεις στο τέλος».

3. Αύξηση των επικουρικών συ­ντάξεων, που με τον «νόμο Κατρούγκαλου» είχαν υποστεί μειώσεις, επειδή, αθροιζόμενες με την κύρια σύνταξη, ξεπερνούσαν τα 1.300 ευρώ. Μετά την απόφαση του ΣτΕ, σ’ αυτήν την κατηγορία επικουρικών συντάξεων αναμένονται σημαντικές αυξήσεις, που σε κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 200 ευρώ τον μήνα.

4. Αλλαγές στις εισφορές των αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων, με τη δημιουργία ανάλογου πλαισίου με αυτό των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων και έξι κατηγορίες καταβαλλόμενων εισφορών.

5. Μείωση των καταβαλλόμενων εισφορών, στο πλαίσιο υλοποίησης των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης, για τη μείωση του μισθολογικού κόστους. Έτσι, αρχικά από το δεύτερο εξάμηνο του 2020 αναμένεται μείωση κατά 0,9% του ποσοστού εισφοράς και θα αφορά μόνο εκείνες τις περιπτώσεις εργαζομένων με πλήρη απασχόληση, ακριβώς για να δοθεί ένα κίνητρο προς τους εργοδότες, ώστε να επιλέγουν να προσλαμβάνουν εργαζομένους με πλήρες ωράριο, ώστε να αναστραφεί η τάση των τελευταίων χρόνων, όπου οι ελαστικές μορφές εργασίας έχουν καταστεί πλειοψηφία στις νέες προσλήψεις.

6. Ψηφιακή ενοποίηση του ΕΦΚΑ με το ΕΤΕΑΕΠ. Είναι από τις μεγαλύτερες τομές που θα εισάγει η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό μας σύστημα, καθώς με αυτή την ενοποίηση, που θα έχει μία τριετία τουλάχιστον για προσαρμογή, θα είναι καθαρά λειτουργική και δεν θα αφορά αυτή καθ’ αυτή τη χορηγούμενη σύνταξη, αναμένεται ότι θα επιφέρει σημαντική μείωση στον χρόνο αναμονής για την έκδοση των επικουρικών συντάξεων.

Ταυτόχρονα, με αυτήν τη λειτουργική ενσωμάτωση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) στον ΕΦΚΑ φαίνεται να μπαίνει και ένας φραγμός στους όποιους σχεδιασμούς κάποιων για την τυχόν ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, κάτι που ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης έχει διαψεύσει κατ’ επανάληψη, αλλά ο υφυπουργός του κ. Μηταράκης δεν φαίνεται να τον ακολουθεί με την ίδια ένταση. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι πρόκειται για τη δημιουργία ενός τεράστιου φορέα, η πορεία του οποίου θα καθορίσει και τις εξελίξεις για το δημόσιο ασφαλιστικό μας σύστημα.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο τέλη Γενάρη με αρχές Φλεβάρη, ώστε να επιταχύνει και τις διαδικασίες για την ψηφιοποιημένη έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων από 1/6/2020, που θα αφορά το 30% περίπου των νέων αιτήσεων που θα υποβάλλονται. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα στοίχημα που η νέα διοίκηση του ΕΦΚΑ θέλει οπωσδήποτε να κερδίσει, ώστε να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας.


Σχολιάστε εδώ