«Κόκκινος συναγερμός» – Θα επιχειρήσει χτύπημα σε υφαλοκρηπίδα ο Ερντογάν;

«Κόκκινος συναγερμός» – Θα επιχειρήσει χτύπημα σε υφαλοκρηπίδα ο Ερντογάν;

Σε επιφυλακή κυβέρνηση και Ένοπλες Δυνάμεις – Φόβος για «θερμό επεισόδιο»

-Στηρίζουν την Ελλάδα στα λόγια Ευρώπη και Αμερική

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση εν αναμονή των επόμενων τουρκικών προκλήσεων, ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τεθεί σε πλήρη επιφυλακή.

Πολεμική Αεροπορία και Ναυτικό βρίσκονται «επί ποδός πολέμου», οι περιπολίες στο Αιγαίο έχουν αυξηθεί και ενταθεί, ενώ υπάρχει, κατ’ αρχάς, σχεδιασμός για μετακίνηση πολεμικών πλοίων προς την περιοχή της Κρήτης. Κι αυτό στην περίπτωση που ο Τ. Ερντογάν, κάνοντας χρήση της συμφωνίας με τη Λιβύη, στείλει ερευνητικά σκάφη νοτίως της Κρήτης, που με βάση τις συντεταγμένες βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το νησί. Μέρα με τη μέρα, οι φόβοι για ένα «θερμό επεισόδιο» ενισχύονται σε τέτοιο βαθμό που ορισμένοι το θεωρούν πλέον… αναπόφευκτο. Τους φόβους αυτούς συμμερίζεται και η μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού λαού, καθώς σε δημοσκόπηση (MRB) το 59,2% απά­ντησε ότι θεωρεί πιθανό ένα «θερμό επεισόδιο» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Οι μέρες που τρέχουν είναι κρίσιμες και τα πάντα στη χώρα κινούνται πέριξ των εθνικών θεμάτων και ειδικώς τις εξελίξεις στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών. Παρά τη (φραστική) καταδίκη εκ μέρους των Ευρωπαίων και την (ήπια) αποδοκιμασία από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών, ο Τ. Ερντογάν φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει.

Το επόμενο χτύπημά του θα είναι πιθανότητα εντός της υφαλοκρηπίδας

Και το επόμενο χτύπημά του θα είναι πιθανότητα εντός της υφαλοκρηπίδας, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει τις παρενέργειες και τις συνέπειες που μπορεί να έχει μια τέτοια επιθετική ενέργεια σε βάρος της Ελλάδας. Πέρα από τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του να επεκτείνει τα σύνορα της Τουρκίας ο Τ. Ερντογάν έχει πλέον να α­ντιμετωπίσει και τον εσωτερικό κίνδυνο που ακούει στο όνομα Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος προχωρεί στην ίδρυση κόμματος με σκοπό να αμφισβητήσει την ηγεμονία του Τ. Ερντογάν.

Απειλεί ο Νταβούτογλου την ηγεμονία του Ερντογάν με το κόμμα που φτιάχνει

Υπό την πίεση αυτή, ο τελευταίος είναι πολύ πιθανό να εντείνει τις επεκτατικές κινήσεις του προκειμένου να ενισχύσει τη θέση του στο εσωτερικό της Τουρκίας. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου διετέλεσε πρωθυπουργός την περίοδο 2015 – 2016, πριν πέσει στη δυσμένεια του τούρκου Προέδρου, λόγω των διαφωνιών του σε βασικές πτυχές της πολιτικής που ακολουθούσε.

Στηρίζουν την Ελλάδα στα λόγια Ευρώπη και Αμερική

Κυβέρνηση και πρωθυπουργός δηλώνουν ικανοποιημένοι με τη στήριξη που παρείχαν στη χώρα μας οι ευρωπαίοι εταίροι, με την καταδικαστική για την Τουρκία δήλωση που εξέδωσαν στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά δεν παύουν να ανησυχούν. Ο Τ. Ερντογάν παραμένει απρόβλεπτος και άρα επικίνδυνος. Στις σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο Κυρ. Μητσοτάκης έδειξε να μην υπάρχει «plan B» στην περίπτωση που ο τούρκος Πρόεδρος κλιμακώσει τις προκλήσεις του.

Στην κυβέρνηση στηρίζουν τις ελπίδες τους στον ΟΗΕ, να μη δώσει το πράσινο φως στην Τουρκία για να θέσει σε εφαρμογή τη συμφωνία με τη Λιβύη. Σε διαφορετική περίπτωση, οι δηλώσεις στήριξης προς τη χώρα μας από Ευρωπαίους και Αμερικανούς θα αποδει­χθούν κενό γράμμα.


Σχολιάστε εδώ