Η πληγή των Πρεσπών οδηγεί στα χειρότερα…

Η πληγή των Πρεσπών οδηγεί στα χειρότερα…

Mπορεί η κυβέρνηση και ειδικά ο υπουργός Εξωτερικών να έχουν γίνει διαπρύσιοι υποστηρικτές της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά μάλλον τους διαφεύγουν διάφορα που συμβαίνουν στη γειτονική χώρα.

Είδαμε ότι την περασμένη εβδομάδα έγινε Επιστημονικό Συνέδριο για τους «Μακεδόνες από την Ελλάδα» με αφορμή την επέτειο των 70 ετών από τη λήξη του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα. Το συνέδριο οργάνωσαν τα επιστημονικά ιδρύματα Εθνικής Ιστορίας, Κοινωνιολογικής Πολιτικής και Νομικής Έρευνας και το Ινστιτούτο «Μακεδονικής Γλώσσας Κρίστε Μισίρκοφ», όπως ανέφερε το Hellenic Information Team.

Στο συνέδριο ακούστηκαν τα γνωστά για τα δικαιώματα των «αιγαιατών Μακεδόνων», αλλά ιδιαίτερο ενδιαφέρον δόθηκε στο γλωσσικό και όπως ανέφερε καθηγήτρια-εισηγήτρια, στόχος είναι να καταδειχθεί ότι «η γλώσσα μας είναι ομοιογενής και συμπαγής και ότι η ‘‘μακεδονική γλώσσα’’ εκτείνεται πέρα από την επικράτεια της ‘‘Βόρειας Μακεδονίας’’».

Το αναφέρουμε γιατί η πληγή που άνοιξε η Συμφωνία των Πρεσπών με την αναγνώριση «μακεδονικής γλώσσας» και την αδυναμία πλέον της Ελλάδας να εμποδίσει την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών φροντιστηρίων διδασκαλίας της στη Βόρεια Ελλάδα θα δημιουργεί το υπόβαθρο για διεκδίκηση αναγνώρισης «μακεδονικής μειονότητας» στην περιοχή…

Παρεμπιπτόντως, όφειλε η Αθήνα να ζητήσει εξηγήσεις για το αν στη διοργάνωση αυτού του συνεδρίου, που αναφέρεται πρακτικά σε μειονότητα στην Ελλάδα και σε «Μακεδονία», συμμετείχαν οργανισμοί και οργανώσεις που έχουν σχέση και λαμβάνουν ενίσχυση από το κράτος, καθώς κάτι τέτοιο συνιστά παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

[email protected]


Σχολιάστε εδώ