Δημογραφικό πρόβλημα: Χρειάζεται αποφασιστική πολιτική βούληση
Tου
ΒΑΣΙΛΗ ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΥ
Επιτίμου Δικηγόρου – προέδρου της ΑΣΠΕ
Όλοι αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα έχει δημογραφικό πρόβλημα, αφού μαστίζεται από την υπογεννητικότητα και έως τις 11/10/2019 οι γεννήσεις ήταν μόλις 66.604, ενώ οι θάνατοι ανήλθαν σε 98.652. Δηλαδή, υπάρχει υπεροχή των θανάτων κατά 32.048. Με τους παραπάνω ρυθμούς, οι γεννήσεις τείνουν να εξαφανισθούν στην Ελλάδα, ενώ ευημερεί ο αριθμός των θανάτων!
Η κατάσταση γίνεται ακόμη περισσότερο εφιαλτική αν ληφθεί υπόψη ότι από τις παραπάνω γεννήσεις ένα ποσοστό της τάξεως του 15% είναι γεννήσεις αλλοδαπών. Η κυβέρνηση με το φορολογικό νομοσχέδιο που έφερε προς ψήφιση στη Βουλή ουδέν θαρραλέο μέτρο λαμβάνει ώστε να πείσει τα νέα ζευγάρια να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά.
Αν τα νέα ζευγάρια δεν έχουν ένα γενναίο κίνητρο, δεν πρόκειται να προχωρήσουν στην απόκτηση τρίτου ή τέταρτου τέκνου. Χρειάζεται αποφασιστική πολιτική βούληση. Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας, που επίσης αντιμετωπίζει δημογραφικό πρόβλημα, έλαβε μέτρα προκειμένου να παρακινήσει τα νέα ζευγάρια στην απόκτηση παιδιών. Τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν είναι: 1) Όσες γυναίκες έχουν από τέσσερα παιδιά και πάνω θα απαλλάσσονται ισοβίως από τον φόρο εισοδήματος. 2)
Παρατείνεται ο χρόνος εξόφλησης των δανείων όσων οικογενειών έχουν τουλάχιστον δύο παιδιά. 3) Όσες γυναίκες κάτω των 40 ετών παντρεύονται θα μπορούν να λάβουν άτοκο δάνειο ύψους 10 εκατ. φιορινίων (περίπου 31.000 ευρώ), από το οποίο θα διαγράφεται το ένα τρίτο μόλις αποκτήσουν το δεύτερο παιδί τους, ενώ αν αποκτήσουν τρίτο παιδί θα απαλλάσσονται από το σύνολο του χρέους τους.
Τα παραπάνω μέτρα είναι πράγματι γενναία και παρέχουν κίνητρα στα νέα ζευγάρια να αποκτήσουν περισσότερα τέκνα, όταν γνωρίζουν ότι η γέννηση των παιδιών τους θα τους ελαφρύνει με την απαλλαγή των φόρων και δεν θα αποτελεί βάρος για αυτούς στη φορολογία. Χωρίς την ύπαρξη τέτοιων γενναίων μέτρων δεν υπάρχει προοπτική να ανατραπεί ο εφιάλτης της υπογεννητικότητας στην πατρίδα μας και το δημογραφικό πρόβλημα συνεχώς θα διολισθαίνει στον κατήφορο.
Η πρώτη προτεραιότητα ενός έθνους είναι η επιβίωσή του και όχι η συνεχής συρρίκνωσή του. Σήμερα έχουμε φθάσει στο κατάντημα να εισέρχεται στην Ελλάδα ο οιοσδήποτε, χωρίς οιονδήποτε έλεγχο, ως δήθεν «μετανάστης» ή δήθεν «πρόσφυγας».
Αξίζει εδώ να μνημονεύσω ένα χαρακτηριστικό γεγονός που αναφέρει ο αείμνηστος δημοσιογράφος της Κύπρου Σπύρος Παπαγεωργίου στο βιβλίο του «Ο ΑΤΤΙΛΑΣ πλήττει την Κύπρο»: «Μία άλλη περίπτωσις η οποία αποδεικνύει το όργιον κατασκοπείας εις το οποίον επεδίδοντο ανενόχλητοι οι Τούρκοι είναι και η ακόλουθος: Ελληνοκύπριος στρατιώτης εκ Πάφου είχε οδηγηθή αιχμάλωτος εις τα Άδανα της Τουρκίας.
Όταν ήλθε η σειρά του ν’ ανακριθή, Τούρκος αντισυνταγματάρχης τον ηρώτα επιμόνως διά θέματα αφορώντα εις την άμυνα της Πάφου και την όλην στρατιωτικήν οργάνωσιν της περιοχής. Ο στρατιώτης, καίτοι ραπιζόμενος και λακτιζόμενος κατά διαστήματα υπό των φρουρών του, προσεποιείτο άγνοιαν, οπότε ο ανακριτής οργίλως του παρετήρησε: “Αφού εσύ τα αγνοείς, θα σου τα είπω εγώ!”. Ήρχισε δε ο Τούρκος αξιωματικός να απαριθμή στρατόπεδα, δυνάμεις οπλιτών, ονόματα αξιωματικών κ.λπ. Ειδικώς διά τους αξιωματικούς, παρέσχε πλήρη στοιχεία, δηλαδή πέραν των ονομάτων ανέφερε διευθύνσεις κατοικιών, μέλη οικογενείας, αριθμούς αυτοκινήτων, τα ιδιαίτερα “χόμπυ” κ.λπ. Ως ήτο φυσικόν, ο στρατιώτης έμεινε κατάπληκτος διά το γεγονός ότι ο Τούρκος αξιωματικός εγνώριζε μετ’ ακριβείας τα πάντα. “Εκπλήττεσαι, ε;”, ηρώτησεν ο αξιωματικός, ο οποίος και προσέθεσεν: “Έχομεν αρίστας υπηρεσίας πληροφοριών. Ενθυμείσαι τον κουλουροπώλην έξωθι του στρατοπέδου σου εις την Πάφον; Εγώ ήμουν αυτός!”» (σελ. 294).
Εάν αυτά ελάμβαναν χώρα στην Κύπρο πριν από την εισβολή του «Αττίλα» το 1974, ο καθένας είναι σε θέση να αντιληφθεί τι γίνεται σήμερα στην Ελλάδα, όπου ο οιοσδήποτε εισέρχεται, από τα παράλια της Τουρκίας, ανενόχλητος και ουδείς έλεγχος υφίσταται, αφού αντί για τον «κουλουροπώλη» παριστάνει τον «πρόσφυγα» ή τον «μετανάστη»!