Δημ. Βίτσας: Αυτή η τροπολογία αποσκοπεί μόνο στην στρατιωτικοποίηση εντός της Ελληνικής Επικράτειας

Δημ. Βίτσας: Αυτή η τροπολογία αποσκοπεί μόνο στην στρατιωτικοποίηση εντός της Ελληνικής Επικράτειας

«Με την κατάθεση της αιφνιδιαστικής τροπολογίας από την πλευρά της κυβέρνησης ‘έχει πέσει ένας πύραυλος μέσα στην αίθουσα», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τροπολογία για τη θέση εθνικού συντονιστή διαχείρισης στο προσφυγικό.

Να αποσύρει την τορπολογία για τη θέση εθνικού συντονιστή διαχείρισης του μεταναστευτικού ζήτησε από την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις θεμάτων ΥΠΕΘΑ», προσθέτοντας ότι «μας κοροϊδεύετε».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι «υπάρχει μια περιρέουσα ατμόσφαιρα και πραγματική ένταση των σχέσεών μας με την Τουρκία. Αυτή την ένταση προσπαθούν να εκμεταλλευτούν πατριδοκάπηλες και πολεμοκάπηλες φωνές, αλλά και επιχειρηματικά συμφέροντα σ’ ένα κυνήγι εξοπλισμών. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Είμαστε μια ισχυρή δύναμη, με ισχυρές Ε.Δ.. Δεν φοβόμαστε κανέναν, έχουμε συμμαχίες, αλλά μπορούμε και μόνοι».

Αναλυτικά η ομιλία του Δ.Βίτσα:

«Μου αρέσει να συζητώ με ανθρώπους που εντρυφούν στην αρχαία Ελληνική γραμματεία. Έχω παρατηρήσει ότι στους βουλευτές και τους υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας αρέσει ιδιαίτερα το κομμάτι που αφορά τους Αθηναίους και τους Μήλιους.

Οφείλω να σας θυμίσω ότι, ναι μεν η Μήλος κατεστράφη από τους Αθηναίους αλλά οι Αθηναίοι έχασαν τον πόλεμο. Άρα με αυτό το μάτι να διαβάζουμε και τον ηρωισμό των Μηλίων αλλά και το τι έγινε στην αρχαία Ελλάδα ώστε να βγάζουμε τα κατάλληλα συμπεράσματα.

Αποσύρατε τώρα αυτή την τροπολογία. Μας κοροϊδεύετε κύριοι της Κυβέρνησης.

1ο. Την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019 ενώ συνεδρίαζε η επιτροπή ,τα επτά άρθρα είχαν πάει ήδη στο Γεν. Λογιστήριο και προς μεγάλη έκπληξη το πόρισμά του ανέφερε ότι ‘’…δημιουργείται κόστος στον προϋπολογισμό αλλά δεν ξέρουμε πόσο…..!!! ‘’

2ο. Δημιουργείτε ένα καινούργιο όργανο. Στο 1ο άρθρο γράφετε: ‘’..Συνιστάται πάγιο επιτελικό μονοπρόσωπο όργανο..’’το οποίο έχει κάθε δικαίωμα και για τα πάντα. Εδώ μιλάμε για υπερυπουργό επί του προσφυγικού – μεταναστευτικού που θα αποφασίζει για όλα.

3ο. Δημιουργείτε νέο ένοπλο σώμα.

Γράφετε στην τροπολογία ‘’… Στις αρμοδιότητες του νέου οργάνου είναι η λήψη μέτρων φύλαξης των συνόρων…’’ δηλαδή αρμοδιότητα που έχουν οι ένοπλες δυνάμεις.

‘’…Την διεξαγωγή επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης …’’ δηλαδή ευθύνη που έχει το Λιμενικό.

‘’…Την διενέργεια ελέγχων κλπ…’’ δηλαδή ευθύνη που έχει η Αστυνομία.

‘’…Για την στελέχωση του νέου οργάνου αποσπάται πολιτικό και ένστολο προσωπικό από τα αρμόδια υπουργεία …’’κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης με κοινή απόφαση του υπουργού προέλευσης και του Εθνικού Συντονιστή….’’

Τέτοιες ενέργειες στην δημοκρατία δεν γίνονται…

Αποσύρατε την τροπολογία κε Υπουργέ και να την πετάξετε.

Αυτή η τροπολογία αποσκοπεί μόνο στην στρατιωτικοποίηση εντός της Ελληνικής Επικράτειας επ` ευκαιρία του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος.

Αν την συγκεκριμένη θέση την έχουν προτείνει σε σας κε Στεφανή, σας συμβουλεύω να μην την αποδεχθείτε. Είναι συνηθισμένο να λένε οι πολιτικοί ότι ‘’…ένας στρατιωτικός είναι αναλώσιμος..’’

Όσο αφορά το νομοσχέδιο, εννοείται ότι δεν θα ψηφίσουμε αυτή την τροπολογία και συγχρόνως προβληματιζόμαστε αν παραμείνουμε στην αίθουσα κατά την ψηφοφορία.

Σχετικά με το νομοσχέδιο :

Είναι βαθιά μου πεποίθηση πως η Παιδεία, Υγεία και ο πολιτισμός είναι η καλύτερη Άμυνα ενός λαού. Βεβαίως, μια ισχυρή οικονομία, μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με ισχυρές συμμαχίες έχουν τη δική τους ξεχωριστή σημασία.

Επίσης είναι σημαντικό πως η Ελλάδα είναι πάντα από την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου και το μόνο που ζητά από τους γείτονές της είναι ειρηνική συμβίωση και συνεργασία που δεν θίγει και, πολύ περισσότερο, δεν απειλεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των χωρών, γειτονικών και μη. Εμείς δεν διεκδικούμε τίποτε από αυτά που ανήκουν σε άλλους, αλλά δεν ανεχόμαστε και καμία διεκδίκηση όσων έχουμε δίκαια αποκτήσει με το αίμα των προγόνων μας.

Το νομοσχέδιο που συζητάμε μας δίνει την ευκαιρία να θίξουμε ορισμένα ζητήματα, χωρίς να παραβιάζουμε τα απόρρητα, για εκείνον τον τομέα και εκείνο το κομμάτι του ελληνικού λαού που έχει αναλάβει την προστασία των συνόρων και των δικαιωμάτων μας, ώστε οι Έλληνες πολίτες να αφοσιώνονται στα ειρηνικά τους έργα, τις ειρηνικές δραστηριότητες, και γιατί όχι στις ειρηνικές πολιτικές και κοινωνικές συγκρούσεις μας. Μιλώ για την εθνική άμυνα και τις ένοπλες δυνάμεις.

Ιδιαίτερα, θέλω να τονίσω πως τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αφοσιωμένα, με ψυχή και επαγγελματισμό, στο έργο τους, αφοσιωμένα στην πατρίδα, στην ελευθερία του λαού μας και στη δημοκρατία, είναι αυτό που αποκαλούμε πολλαπλασιαστή ισχύος στην προάσπιση της χώρας. Η μόρφωση, η εκπαίδευσή τους, το υψηλό φρόνημα, βοήθησαν τις Ένοπλες Δυνάμεις να σταθούν όρθιες και ικανές την περίοδο των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης. Και αυτό πρέπει να το θυμηθούμε ως μέριμνα για το προσωπικό και ως αναπλήρωση στον πετσοκομμένο μισθό κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.

Ας έλθω τώρα πιο κοντά στο νομοσχέδιο.

Για την άμυνα της χώρας, τα πάντα είναι κατ’ αρχήν πρόβλεψη και σχέδιο. Η πρόβλεψη θα σου καθορίσει την ενδεχόμενη απειλή, την ισχύ της και τις ανάγκες αντιμετώπισης. Το σχέδιο ή, πιο σωστά, τα σχέδια [βασικό, εναλλακτικό, μερικά σχέδια], όπως θα διαμορφωθούν από τα επιτελεία, και βέβαια από μια από τις πιο αξιόλογες ηγεσίες των Ε.Δ., τόσο στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας όσο και στα Γενικά Επιτελεία των Σωμάτων, θα ορίσουν όσο προσωπικό χρειάζεται, με ποια επιλογή και εκπαίδευση θα προχωρήσεις, ποιο αμυντικό υλικό απαιτείται, πού όλα αυτά θα κατανεμηθούν, πώς θα ελέγχονται και θα αξιολογούνται.

Από αυτά πρέπει να φροντίζεις την Εθνική Αμυντική Βιομηχανία, στη βάση της εθνικής στρατηγικής για την αμυντική βιομηχανία, που ήδη υπάρχει, και να ενισχύεις την καλούμενη στρατιωτική διπλωματία και τις συμμαχίες σου.

Έτσι δουλέψαμε ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-Οικολόγοι Πράσινοι και νοιώθουμε πως κάναμε το καθήκον μας.

Είναι γνωστό πως θα ψηφίσουμε και θα παρακολουθούμε την εκτέλεση όσων προβλέπει το νομοσχέδιο.

Για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, πρέπει να πω πως ό,τι περιέχει είναι σχέδια διαμορφωμένα από την κυβέρνησή μας. Η αναβάθμιση των F16 σε Viper κυρώθηκε από την ελληνική Βουλή επί της κυβέρνησής μας και επί Υπουργίας του κ. Καμμένου. Εδώ συζητάμε για τη συνοδευτική σύμβαση ασφαλείας εφοδιασμού και πληροφοριών. Κι είναι αυτό που πρέπει όλους μας να μας κάνει επιφυλακτικούς και με τεταμένες τις κεραίες της προσοχής μας. Στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν, παρόμοιες συμβάσεις χρησιμοποιήθηκαν όχι επ’ ωφελεία των Ε.Δ., αλλά για προσωπικό πλουτισμό προσώπων, πολιτικών και επιχειρηματιών. Βεβαίως, ένα κακό παρελθόν δεν προδικάζει το μέλλον. Αλλά, για να το σιγουρέψουμε, χρειάζεται να έρχονται στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής ένα – ένα τα Προγράμματα, όχι μόνο κατά την έναρξή τους, αλλά και σε καθορισμένα τακτικά διαστήματα και στο πέρας τους.

Αυτό αφορά και τα υπόλοιπα προγράμματα, που και αυτά ξεκίνησαν επί της κυβέρνησής μας, άλλωστε, για όποιον ξέρει, δεν επαρκούν 4-5 μήνες ούτε καν για να ξεκινήσει η διαδικασία και να παρθούν οι αποφάσεις από τα ανώτατα Συμβούλια των όπλων.

Παρομοίως, θέλω να τονίσω ότι η ΓΔΑΕ και ο Δ/ντής της έχουν την ευθύνη της διαπραγμάτευσης, κάτω από τις κατευθύνσεις της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, αλλά γνώμη έχει και η Βουλή και την τελική ευθύνη έχει ο Υπουργός και ο Πρωθυπουργός.

Αν τα πράγματα γίνουν έτσι, θα καλυφθεί εν μέρει και η αποχώρηση της ΝΔ από την αρμόδια Επιτροπή [11/1/2019] για διαδικαστικούς και ουσιαστικούς λόγους [ όλοι θυμόμαστε τι ανοίκεια είπε η κα Μπακογιάννη].

Τέλος υπάρχει μια περιρέουσα ατμόσφαιρα και πραγματική ένταση των σχέσεών μας με την Τουρκία. Αυτή την ένταση προσπαθούν να εκμεταλλευτούν πατριδοκάπηλες και πολεμοκάπηλες φωνές, αλλά και επιχειρηματικά συμφέροντα σ’ ένα κυνήγι εξοπλισμών. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Είμαστε μια ισχυρή δύναμη, με ισχυρές Ε.Δ.. Δεν φοβόμαστε κανέναν, έχουμε συμμαχίες, αλλά μπορούμε και μόνοι. Όμως, αυτή δεν είναι η ώρα των άναρθρων κραυγών. Είναι η ώρα της νηφαλιότητας, της αποφασιστικότητας και της συσπείρωσης, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ο λαός μας μπορεί να κοιμάται ήρεμος και να γιορτάσει τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά».


Σχολιάστε εδώ