Μπλούμπεργκ, ο «αντι-Τραμπ»

Μπλούμπεργκ, ο «αντι-Τραμπ»

Τάραξε τα νερά η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης και γνωστού πολυδισεκατομμυριούχου Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος τόνισε ότι θα διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών, ως ο καταλληλότερος «αντι-Τραμπ», για τις εκλογές του 2020.

Όχι γιατί η υποψηφιότητά του φέρνει κάτι νέο για το Δημοκρατικό Κόμμα και την Αμερική, αλλά για το ότι τα εκατομμύριά του ίσως παίξουν σημαντικό ρόλο για το ποιος θα μπει επικεφαλής του κόμματος και γίνει ίσως ο αυριανός πλανητάρχης. Ο αμερικανός μεγιστάνας ανακοίνωσε πως θα διαθέσει μόνο σε μία εβδομάδα 34 εκατ. δολάρια σε τηλεοπτική διαφήμιση σε εθνικό επίπεδο. Είναι μακράν η μεγαλύτερη διαφημιστική εβδομαδιαία καμπάνια στην αμερικανική πολιτική ιστορία, σύμφωνα με την εταιρεία Advertising Analytics, ενώ ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει άλλα 100 εκατ. δολάρια για ψηφιακές διαφημίσεις.

Φυσικά το γεγονός ότι ένας πολύ πλούσιος κατεβαίνει για Πρόεδρος και χρησιμοποιεί την προσωπική του περιουσία για εκλογικούς σκοπούς δεν είναι κάτι νέο στην Αμερική. Έχουν προηγηθεί ο Ρος Περό, που είχε κατέβει ως ανεξάρτητος υποψήφιος, ο Στιβ Φορμπς και ο Μιτ Ρόμνεϊ, που διεκδίκησαν το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, με το χρήμα να παίζει πρωτεύοντα ρόλο.

Ο ίδιος ο Τραμπ, παρά την απήχηση που είχε σε στρώματα μη προνομιούχων λευκών, ξόδεψε εκατομμύρια για να εκλεγεί το 2016, χωρίς καν να δηλώσει «πόθεν έσχες».

Άλλωστε, τα δύο κόμματα, το Ρεπουμπλικανικό και το Δημοκρατικό, ουδέποτε έκρυψαν τις δωρεές από επιχειρήσεις και επιχειρηματικά λόμπι. Η απήχηση που έχουν εναλλακτικοί υποψήφιοι, όπως ο Μπέρνι Σάντερς ή η Ελίζαμπεθ Γουόρεν, που διεκδικούν με αξιώσεις το χρίσμα των Δημοκρατικών και δηλώνουν –εκτός των άλλων– ότι θα προχωρήσουν στη φορολόγηση των πολύ πλουσίων, έκαναν τον μεγιστάνα των ΜΜΕ να δηλώσει υποψήφιος.

Άλλωστε τα 34 εκατ. δολάρια της διαφημιστικής καμπάνιας του Μπλούμπεργκ είναι περίπου το 1,1% που θα πλήρωνε κάθε χρόνο με βάση το σχέδιο Γουόρεν.

Ανεξάρτητα από τα κίνητρα του Μπλούμπεργκ και την τύχη που θα έχει η υποψηφιότητά του, οι αμερικανοί ψηφοφόροι δεν αποκλείεται τελικά να επιλέξουν τον… καλύτερο δισεκατομμυριούχο.

Τουλάχιστον, αν είναι αυτή η κατάληξη, ας επιλέξουν τον πιο σοβαρό.

Φωτό: edition.cnn.com


Σχολιάστε εδώ