Γιατί η Ελλάδα επαναφέρει στο προσκήνιο τον αγωγό East Med και την ηλεκτρική διασύνδεση Euroasia

Γιατί η Ελλάδα επαναφέρει στο προσκήνιο τον αγωγό East Med και την ηλεκτρική διασύνδεση Euroasia

Ο αγωγός φυσικού αερίου East Med και η ηλεκτρική διασύνδεση Euroasia βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης με τον Ισραηλινό ομόλογό του Yuval Steinitz. Δύο έργα με μεγάλη ενεργειακή, πολιτική αλλά και γεωστρατηγική σημασία…

Οι δυο Υπουργοί μίλησαν για τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας για ενεργειακά θέματα. Ιδιαίτερα συζητήθηκαν η προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, καθώς και η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για την ηλεκτρική διασύνδεση από την Κρήτη μέχρι το Ισραήλ, μέσω Κύπρου. Οι δύο πλευρές επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για τη στήριξη των δυο αυτών σημαντικών ενεργειακών έργων.

Η σημασία των 2 έργων

Για την Ευρώπη τα δύο έργα αποτελούν σημαντικές υποδομές οι οποίες που θα αυξήσουν την ενεργειακή ασφάλεια καθώς τα δύο αυτά έργα θα περνούν ουσιαστικά από ευρωπαϊκό έδαφος αλλά θα συμβάλουν και στην στροφή της γηραιάς ηπείρου σε ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά “πράσινης” ενέργειας. Να επισημάνουμε πως τα έργα (TAP, IGB, East Med, IGI, LNG Αλεξανδρούπολης) θα καλύψουν ένα ποσοστό 8% έως 10% των συνολικών αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εισαγωγές φυσικού αερίου.

Για την Ελλάδα και την Κύπρο έχουν μεγάλη γεωστρατηγική σημασία καθώς η χάραξή τους έχει γίνει στη βάση των δικαιωμάτων που απορρέουν από την θεωρητική χάραξη ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο υποθαλάσσιος αγωγός East Med φυσικού αερίου και η ηλεκτρική διασύνδεση Euroasia προβλέπεται να ακολουθήσουν τη διαδρομή αρχικά εντός της ΑΟΖ της Κύπρου και στη συνέχεια στην ΑΟΖ της Ελλάδας, οι οποίες τέμνονται λαμβανομένης υπόψη της επήρειας του Καστελόριζου.


 Στις διεκδικήσεις η Τουρκία θεωρεί ότι ολόκληρη η ανατολική Μεσόγειος επικάθεται στην Τουρκική υφαλοκρηπίδα και ως εκ τούτου θεωρεί ότι για τα δύο έργα, τον East Med και τον Euroasia Interconnector θα πρέπει να ζητηθεί η άδεια και να εξασφαλιστεί η θετική γνώμη της Άγκυρας.


Ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε τις ευχαριστίες της Ελληνικής Δημοκρατίας για την υποστήριξη της ισραηλινής πλευράς προς την Ελλάδα σε σχέση με το προσφάτως υπογραφέν νομικά ανυπόστατο Μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Αλ Σαράτζ (κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη). Και οι δύο υπουργοί επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για τη στήριξη των δύο έργων.

Τι βλέπουμε, λοιπόν, έως τώρα από τις αντιδράσεις της ελληνικής πλευρά απέναντι στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις και την επιθετική ρητορεία της Άγκυρας;


 Βλέπουμε επιτάχυνση της υλοποίησης σημαντικών έργων ενεργειακών υποδομών, που συγκεντρώνουν ευρύτερη υποστήριξη


Δεν θα ρωτήσουμε γιατί θα έπρεπε να φτάσουμε έως εδώ αλλά και ποιοι έχουν την ευθύνη των καθυστερήσεων διότι τώρα πρέπει να “τρέξουμε”.

paron.gr


Σχολιάστε εδώ