Χρ. Σταϊκούρας: Η Ελλάδα, βήμα- βήμα, επιστρέφει στην κανονικότητα και αυτό αναγνωρίζεται

Χρ. Σταϊκούρας: Η Ελλάδα, βήμα- βήμα, επιστρέφει στην κανονικότητα και αυτό αναγνωρίζεται

O Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ήταν ο κεντρικός ομιλητής του πρωινών εργασιών του Συνεδρίου.

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε τα εξής στην ομιλία του : «Οδεύοντας προς το τέλος του 2019, το διεθνές και Ευρωπαϊκό περιβάλλον εισέρχονται σε μια περίοδο αβεβαιότητας.
Αβεβαιότητα εξαιτίας των εντάσεων στο διεθνές εμπόριο, των αλλαγών στις γεωπολιτικές σχέσεις, της έντασης και της έκτασης του μεταναστευτικού – προσφυγικού προβλήματος, του Brexit και του ρόλου της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό, από τις 7 Ιουλίου η Ελλάδα αναμφισβήτητα έκανε μια δυναμική επανεκκίνηση. Η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία αποκαθίστανται, το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται, τόσο η πολιτική σταθερότητα όσο και η ρεαλιστική αισιοδοξία επιστρέφουν στη χώρα και η υπευθυνότητα εδραιώνεται ξανά.

Η κυβέρνηση εφαρμόζει το δικό της συνεκτικό οικονομικό σχέδιο.
Κατά τους 5 πρώτους μήνες κάλυψε σημαντικά δημοσιονομικά κενά, πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς στόχους, μείωσε το φόρο ακίνητης περιουσίας, κατήργησε τους εναπομείναντες κεφαλαιακούς περιορισμούς, ανέτρεψε την αναποτελεσματική νομοθεσία της προηγούμενης κυβέρνησης στην αγορά εργασίας, δρομολογεί ένα σχέδιο συστημικής αντιμετώπισης του υψηλού αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, προχωράει εμβληματικά έργα και προωθεί ιδιωτικοποιήσεις, ολοκλήρωσε την προπληρωμή του ακριβού τμήματος των δανείων του ΔΝΤ, ψήφισε έναν νόμο για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, ρύθμισε την αγορά τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου και ψήφισε μια συνολική φορολογική μεταρρύθμιση που θα επιταχύνει την οικονομική ανάπτυξη.

Τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών είναι ήδη ορατά.
Η κοινωνία, οι εταίροι, οι επενδυτές, οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης είναι πλέον αισιόδοξοι για τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Αυτό αντικατοπτρίζεται, στην θετική 4η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, στις επιτυχημένες ως προς το επιτόκιο και την ποιότητα εκδόσεις χρέους, ομολόγων και εντόκων γραμματίων, στις αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης και στη σημαντική βελτίωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος και Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης.

Η Ελλάδα, βήμα- βήμα, επιστρέφει στην κανονικότητα και αυτό αναγνωρίζεται.

Σε αυτό το κλίμα, εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να αντιμετωπίσουμε τις επερχόμενες προκλήσεις.

Κατά την επόμενη περίοδο, οι κύριες προτεραιότητες της πολιτικής μας είναι να επιτύχουμε τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους, να εφαρμόσουμε πολιτικές που διασφαλίζουν τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενισχύουν τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, προωθούν τις ιδιωτικοποιήσεις, εφαρμόζουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και εισάγουν ένα κατάλληλο πλαίσιο για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.

Αναμφισβήτητα, η Ελλάδα έχει περάσει πολλά κατά την τελευταία δεκαετία.
Και τώρα επιστρέφει στην κανονικότητα.


Σχολιάστε εδώ