Πολλά παράθυρα έχει αφήσει ανοικτά η Συμφωνία των Πρεσπών

Ο κ. Δένδιας επισκέφθηκε τα Σκόπια, όπου είχε θερμές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Πενταρόφσκι και τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και συνομιλίες με τον Νικόλα Ντιμιτρόφ και πράγματι έκανε αίσθηση η δήλωσή του για «δραματική βελτίωση» των σχέσεων μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Έχει ενδιαφέρον πάντως ότι ο έλληνας υπουργός επισήμανε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή της Συμφωνίας από τα Σκόπια μόνο αφού ρωτήθηκε, προφανώς για να μην ενοχληθεί η σκοπιανή πλευρά.

Όμως ήταν εμφανής η δυσαρέσκεια της κυβέρνησης Ζάεφ για το λογότυπο που αφορούσε τη διασφάλιση των μακεδονικών προϊόντων (παρουσιάσθηκε ενώπιον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη) και την υιοθέτηση του «Macedonia the Great», ενώ ο κ. Ντιμιτρόφ άφησε κάποιους υπαινιγμούς περί «καλής πίστης» και σεβασμού των «ενδιαφερόντων της άλλης πλευράς».

Όσον αφορά τις δεσμεύσεις των δύο υπουργών για σύντομη σύγκληση των επιτροπών που προβλέπονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών για εμπορικά σήματα και επωνυμίες αλλά και για τα βιβλία, ο δρόμος δεν θα είναι καθόλου εύκολος, καθώς η άλλη πλευρά δεν θα έχει κανέναν λόγο να υποχωρήσει από αυτό που θεωρεί ως κεκτημένο από τα παραθυράκια που άφησε η Συμφωνία. Κυρίως, όμως, γνωρίζει ότι η Συμφωνία δεν προβλέπει καν τι θα γίνει αν δεν υπάρξει σύγκλιση για τα ζητήματα αυτά, ούτε έχει φυσικά καταληκτική υποχρεωτική ημερομηνία ώστε να βρεθεί λύση.

Πάντως, αφού και ο ίδιος ο υπουργός δήλωσε ότι προέχει η διμερής συνεργασία, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ υπήρχε χρόνος για να γίνει προετοιμασία, δεν ανακοινώθηκε απολύτως τίποτε, παρά μόνο ευχολόγια και δεσμεύσεις για στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της «Βόρειας Μακεδονίας» και της Αλβανίας.

[email protected]

Φωτό: protothema.gr


Σχολιάστε εδώ