Πρώτα εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και μετά ανασχηματισμός

Πρώτα εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και μετά ανασχηματισμός

Φοβάται ο Μητσοτάκης διαρροές στην ψηφοφορία

Ο φόβος των διαρροών στις ψηφοφορίες για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας μεταθέτει για τις αρχές της άνοιξης τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Μέχρι πρότινος ο πρωθυπουργικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι οι αλλαγές θα ανακοινώνονταν τις πρώτες εβδομάδες του 2020, μετά και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης των υπουργών. Τα τελευταία 24ωρα, ωστόσο, από το επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη… διευκρινίζουν ότι η υπόθεση θα καθυστερήσει λίγους μήνες και πάντως δεν πρόκειται να υπάρξουν εξελίξεις πριν από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η επίσημη εξήγηση είναι ότι ο πρωθυπουργός θέλει να δώσει περισσότερο χρόνο στα μέλη της κυβέρνησης για να αποδείξουν την αποτελεσματικότητά τους. Ανεπίσημα έγινε γνωστό ότι η αναβολή κρίθηκε αναγκαία ούτως ώστε η κυβέρνηση να φτάσει στις ψηφοφορίες για την ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς ανοιχτά μέτωπα στα ενδότερα της κυβερνώσας παράταξης. Κι όσο να ’ναι, ένας ανασχηματισμός –ανεξάρτητα από την ευρύτητα που θα είχε– θα άφηνε πίσω του απογοητευμένους και δυσαρεστημένους βουλευτές. Οι οποίοι θα προσέρχονταν στην κάλπη υπό το βάρος της αδικίας και είναι άγνωστο ποια θα ήταν η επιλογή τους.

Οι φήμες που είχαν κυκλοφορήσει το προηγούμενο δεκαπενθήμερο και προσδιόριζαν τον ανασχηματισμό για τον Ιανουάριο είχαν προκαλέσει –όπως ήταν φυσικό– μια σχετική αναστάτωση στα ενδότερα του Υπουργικού Συμβουλίου. Με προφανή στόχο να αμβλύνει το κλίμα, ο κ. Μητσοτάκης, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, συνεχάρη άπα­ντες για την απόδοση που είχαν το πρώτο αυτό πεντάμηνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, με βάση τα σημερινά δεδομένα, ο πρώτος ανασχηματισμός της κυβέρνησης θα είναι κατά βάση δομικός. Με δύο τα βασικά ζητούμενα:
Πρώτον, την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και, δεύτερον, την αντιμετώπιση (αποκατάσταση) των δυσλειτουργιών που έχουν εντοπισθεί σε ορισμένους τομείς.

Στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη αναγνωρίζουν ότι ορισμένοι υπουργοί συνεχίζουν να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες και με ελάχιστη τόλμη, με συνέπεια τα θέματα που χειρίζονται να καθυστερούν απελπιστικά. Από αυτούς κάποιοι θα μετακινηθούν και θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία, ενώ οι άλλοι θα αντικατασταθούν.

Οι δυσλειτουργίες που έχουν εντοπίσει στο επιτελείο του πρωθυπουργού έχουν να κάνουν είτε με τη δομή των υπουργείων είτε με την έλλειψη συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ του προϊστάμενου υπουργού και του υφιστάμενου υφυπουργού.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται να δούμε μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ένα υπουργείο στο άλλο, συγχωνεύσεις υπηρεσιών κ.ά. Σύμφωνα με τις ίδιες πάντα πληροφορίες, ο πέλεκυς του ανασχηματισμού θα πέσει βαρύς στο τμήμα των υφυπουργών, ορισμένοι εκ των οποίων παρουσιάζουν μηδενική απόδοση έργου.

Ως εκ τούτου θα κληθούν να παραχωρήσουν τις καρέκλες τους στους επόμενους.


Σχολιάστε εδώ