Χριστουγεννιάτικα 2.300 πλειστηριασμοί!

Χριστουγεννιάτικα 2.300 πλειστηριασμοί!

Στον δρόμο θα στήσουν το γιορτινό τραπέζι χιλιάδες νοικοκυριά

-Μόνο 26 μπήκαν στη ρύθμιση για την πρώτη κατοικία από τους 33.305 που έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία
-Εκτός από τις τράπεζες, θα κυνηγούν τους δανειολήπτες και οι «ανεξάρτητοι διαχειριστές» για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

ΕΛΕΟΣ! Δεν θα αφήσουν χιλιάδες νοικοκυριά ούτε να στρώσουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι για να καθίσει όλη η οικογένεια και να γιορτάσει τη γέννηση του Θεανθρώπου, που φέρνει την ελπίδα ότι θα ξημερώσει μια καλύτερη μέρα και για αυτούς.

«Ψυχροί εκτελεστές» θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι «αρμόδιοι» που έδωσαν την εντολή να γίνουν μέσα στα Χριστούγεννα πλειστηριασμοί εναντίον εκείνων που δεν πληρώνουν το δάνειο που έχουν πάρει βάζοντας υποθήκη το σπίτι τους, οι οποίοι είχαν εντελώς άλλη οικονομική κατάσταση όταν πήραν το δάνειο και σήμερα έχουν καταρρεύσει, θύματα και αυτοί των Μνημονίων. Απόδειξη, οι τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών από το 2010 και μετά, που στοίχισαν πάνω από 100 δισ. ευρώ, τα οποία πλήρωσε ο ελληνικός λαός και όχι οι τράπεζες.

Το νήμα των πλειστηριασμών δεν το ξετυλίγουν μόνο οι τράπεζες. Ενεργοποιούν τους πλειστηριασμούς και οι περιβόητες «εταιρείες διαχείρισης», τη στιγμή που είναι άγνωστο αν η διαδικασία μεταβίβασης των δανείων –πρωτίστως της πρώτης κατοικίας– σε «ανεξάρτητους διαχειριστές» είναι νόμιμη, αν προβλέπεται στο δανειακό συμβόλαιο και αν έχει ενημερωθεί ο οφειλέτης για το ότι το δάνειό του είναι πλέον στα χέρια ιδιωτικών εταιρειών, χωρίς τη συναίνεσή του.

Η δικαιολογία για τη «χριστουγεννιάτικη αρπαγή» της πρώτης κατοικίας είναι ότι από τον Μάιο λήγει η προστασία της πρώτης κατοικίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία δυστυχώς κάθε άλλο παρά δίνει διέξοδο στον δανειολήπτη για να σώσει το σπίτι του. Απόδειξη, το ότι από τους 33.305 που έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης μόνο 26 έχουν μπει στη ρύθμιση και σε 13 έχει εγκριθεί η κρατική επιδότηση. Και για του λόγου το αληθές, ιδού η σχετική ανακοίνωση:

• Μετά από 21 εβδομάδες λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την ευνοϊκή ρύθμιση και επιδότηση των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων, με υποθήκη στην κύρια κατοικία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, αθροιστικά από 1η Ιουλίου 2019 έως 21 Νοεμβρίου 2019:

«– Έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 49.929 χρήστες.
– Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 33.305 χρήστες.
– Έχουν υποβληθεί 690 αιτήσεις και έχουν διαβιβαστεί στις τράπεζες.
– Έχουν δοθεί 128 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες.
– Έχουν ήδη αποδεχθεί 26 προτάσεις ρύθμισης οι δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων.
– Έχει ήδη εγκριθεί η κρατική επιδότηση σε 13 πολίτες».

Βασανίζουν τους δανειολήπτες οι εισπρακτικές εταιρείες – Μέτρα εναντίον τους παίρνει το υπουργείο

Στο μεταξύ, οι εισπρακτικές εταιρείες / «κοράκια» – funds, που έχουν αναλάβει να εισπράξουν με κάθε τρόπο τα δάνεια, κυριολεκτικά βασανίζουν τους δανειολήπτες με τηλεφωνήματα μέρα – νύχτα, ενοχλώντας μέχρι και συγγενικά τους πρόσωπα, για χρέη ακόμη και 20 ευρώ.

Οι διαμαρτυρίες έχουν φτάσει μέχρι τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη και επίκεινται μέτρα κατά των εισπρακτικών εταιρειών.

Συγκεκριμένα, σε συνεννόηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης επεξεργάζονται ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα μειώνει τον αριθμό των επιτρεπόμενων κλήσεων προς τους οφειλέτες και θα απαγορεύει την ενόχληση των οφειλετών στον χώρο εργασίας τους και κατά τις ώρες κοινής ησυχίας, όπως και την όχληση συγγενικών τους προσώπων. Το νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο πριν από τη λήξη του έτους.

Σχετικά με αυτή την αθλιότητα, ο Άδωνης Γεωργιάδης είχε πει από το βήμα της Βουλής: «Ετοιμάζεται σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης το νομοσχέδιο για τις παρενοχλήσεις των πολιτών από τις εισπρακτικές εταιρείες. Δεν θα κάνουν οι τράπεζες ό,τι θέλουν στην Ελλάδα. Τελεία και παύλα σε αυτό».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή έχει επιβάλει πρόστιμα συνολικού ύψους 46.000 ευρώ σε τέσσερις εισπρακτικές εταιρείες.

Πού βρίσκονται τα «κόκκινα» δάνεια
Κατά 15 δισ. ευρώ μειώθηκαν τα «κόκκινα» δάνεια στο εννιάμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018, με αποτέλεσμα να περιοριστούν στα 74 δισ. ευρώ από 89,6 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανά τράπεζα έχουν ως εξής:

• Alpha Bank 22,352 δισ. ευρώ,
• Eurobank 13,850 δισ. ευρώ,
• Εθνική 12,174 δισ. ευρώ και
• Πειραιώς 25,689 δισ. ευρώ.

Δύο αφεντικά: τράπεζες και διαχειριστές
Από τις ανακατατάξεις που συζητιούνται πίσω από τις κουίντες για την επόμενη μέρα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, προκύπτει ότι:

• Στις τράπεζες θα παραμείνουν τα κανονικά εξυπηρετούμενα δάνεια.
• Τα «κόκκινα» δάνεια θα τα αναλάβουν οι «ανεξάρτητοι διαχειριστές» κατά αποκλειστικότητα.

Και όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, δημιουργούνται δύο κατηγορίες δανειοληπτών, ήτοι:

• Αυτοί οι οποίοι έχουν οφειλές που πωλούνται σε funds ή τιτλοποιούνται.
• Αυτοί οι οποίοι έχουν χρέη που δεν είναι εκτός των τραπεζικών ισολογισμών, ήτοι δεν έχουν πωληθεί ή τιτλοποιηθεί.

Τελικά συμπεράσματα…
• «Κόκκινα» δάνεια 12 δισ. ευρώ έχουν τιτλοποιηθεί ή πωληθεί μέχρι τώρα.
• Θα τιτλοποιηθούν 23 δισ. ευρώ μέχρι το 2020.
• 80 δισ. ευρώ είναι τα δάνεια που διαχειρίζονται τρίτοι.
• 40 δισ. ευρώ είναι οι επισφάλειες για τις οποίες θα αποφασίζουν μόνο οι επενδυτές.


Σχολιάστε εδώ