Είναι εντελώς άτοπο να συζητά κανείς για το ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο

Είναι εντελώς άτοπο να συζητά κανείς για το ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο

Ο Θανάσης Ντόκος είναι γνωστός και έμπειρος διεθνολόγος και δεν έχει κρύψει ποτέ τις θέσεις του για τα εθνικά ζητήματα, που διαμόρφωσαν όλο το τελευταίο διάστημα και τη γραμμή του ΕΛΙΑΜΕΠ, στο οποίο προΐστατο.

Όμως ήταν πολύ απογοητευτικό το γεγονός ότι ο κ. Ντόκος, που διορίσθηκε αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, θεώρησε σωστό να απαντήσει με επιστολή του σε όσα είχε αναφέρει σε συνέντευξή του ο τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα, κάτι που δεν συνηθίζεται εξάλλου, καθώς άλλη η δουλειά των ερευνητικών ιδρυμάτων και ενός συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας και άλλη εκείνη της δημόσιας ζύμωσης με τον τούρκο πρεσβευτή.

Μάλιστα σε αυτήν τη συνέντευξη τόνισε ότι «ακόμη και ιδέες περί συνεκμετάλλευσης (kazan-kazan) μπορούν να συζητηθούν υπό την προϋπόθεση να έχει προηγηθεί οριοθέτηση μέσω της προσφυγής σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο», μια αναφορά που έδωσε αφορμή για πολλά σχόλια και α­ντιπαραθέσεις. Είναι λογικό να υπάρχουν αντιδράσεις, καθώς ο κ. Ντόκος δεν είναι απλώς ένας αναλυτής του ΕΛΙΑΜΕΠ και τέτοιες αναφορές, που αφορούν μείζονα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και θέματα ασφάλειας, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα…

Το πρόβλημα είναι ότι ο κ. Ντόκος αναφέρεται σε δύο συγκεκριμένες χώρες και η μία εξ αυτών, η Τουρκία, εμποδίζει την εξεύρεση λύσης για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, προβάλλοντας ισχυρισμούς αστήρικτους νομικά και πολιτικά, είτε με τη μη αναγνώριση θαλασσίων ζωνών σε νησιά ακόμη και μεγέθους της Κρήτης είτε με τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών», που αμφισβητεί ευθέως την ελληνική κυριαρχία ακόμη και σε κατοικημένα νησιά. Γι’ αυτό είναι εντελώς άτοπο να συζητά κανείς για το ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο. Εκτός αν έχουν άλλα πράγματα στο μυαλό τους – ελπίζουμε να μη συμβαίνει αυτό.

[email protected]


Σχολιάστε εδώ